Έλληνες και Νεοέλληνες!


Βασίλης Ραφαηλίδης

Το κείμενο του Βασιλη Ραφαηλίδη δημοσιευτηκε στο Έθνος της Κυριακής το 1987.Είναι το πρώτο απο μια σειρά δημοσιεύσεων που παρουσιαζουν το βιβλίο του Γεράσιμου Κακλαμάνη ” επι της δομής του νεοελληνικού κράτους” – 1987. Τα κείμενα εκδοθηκαν στο βιβλίο  “Έλληνες και Νεοέλληνες” του Β.Ραφαηλίδη το 1988.

========================

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, σύμφωνοι. Όμως οι Έλληνες ανήκουν στην Ελλάδα; Iδου η απορία διατυπωμένη με μορφή παράδοξου ερωτήματος.

Από όσο ξέρουμε, κάνεις πριν από τον Γεράσιμο Κακλαμάνη δεν τόλμησε να διατυπώσει αυτό το επικίνδυνο ερώτημα. Η επικινδυνότητα του όποιου συνίσταται στο γεγονός ότι καταργεί την Ελλάδα ως γεωγραφική έννοια, όχι πως δεν υπάρχει Γεωγραφική Ελλάδα, αλλά δίνει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην Ελλάδα ως ευρύτερη πολιτιστική έννοια πολύ πιο σημαντική από την γεωγραφία. Στο εντελώς εκπληκτικό βιβλίο του “επί της δομής του Νεοελληνικού κράτους”, που αν διαβαστεί από αυτούς που θα έπρεπε να διαβαστεί, θα προκαλέσει ταραχή μεγάλη, η Ελλάδα ούτε ήταν ποτέ, ούτε είναι και τώρα έννοια με αυστηρό γεωγραφικό περιεχόμενο.
Γιατί η Ελλάδα είναι μια πνευματική και πολιτιστική έννοια που εκτείνεται σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτό να σημαίνει, για αυτούς που θα σπεύσουν στα γρήγορα συμπεράσματα, πως η Ανατολική Μεσόγειος, ανήκει στους Έλληνες.

Ο Κακλαμάνης απέχει παρά πολύ από το να είναι Μεγαλοιδεατης. Και φυσικά δεν είναι Εθνικιστής. Ελλάδα λοιπόν είναι ο Ελληνικός πολιτισμός, και πέραν αυτού ουδεν.

Στην αρχαιότητα τούτο τον πολιτισμό δεν τον πραγμάτωσε μια μονό εθνότητα, δηλαδή οι αυτόχθονες Έλληνες, με την στενή γεωγραφία. Η Ελλάδα κατοικούνταν, τότε, από μια πανσπερμία λαών και εθνοτήτων, όπως και το 1821. Και η γεωγραφική της θέση συνετέλεσε ώστε όλοι οι πολιτισμοί που αναπτύχτηκαν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, να συγχωνευτούν τελικά σε έναν, που κατ’ οικονομία ονομάστηκε Ελληνικός. Με άλλα λόγια ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι το δημιούργημα ενός προνομιούχου και ιδιοφυούς λαού, προορισμένου από την μοίρα να μεγαλουργήσει.

Δεν υπάρχουν μεγαλοφυείς λαοί. Υπάρχουν μονό μεγαλοφυείς άνθρωποι. Και αν ένας λαός όπως οι αρχαίοι Έλληνες δημιουργεί έναν μεγαλειώδη πολιτισμό, αυτό δεν οφείλεται στο φανταστικό άθροισμα, που ονομάστηκε δολίως και σκοπίμως, “Εθνική ιδιοφυΐα”, προκειμένου να παραξει ιδεολογική κάλυψη ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ, διάσπαρτη σε τούτον τον Νεοελληνικό τόπο, αλλά στην ιστορική συγκυρια, καθώς και στην γεωγραφική θέση όντος της οποίας τελείται η ιστορική συγκύρια, σε μια δεδομένη στιγμή του ιστορικού χρόνου.

Η Ελλάδα λοιπόν από γεωγραφική άποψη είναι η κάρδια της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν επόμενα φυσικό να γίνει ο χώρος συνάντησης, όλων των Μεσογειακών πολιτισμών, όλων των επιστημων και όλων των θρησκειών, που κάποτε συναποτέλεσαν αυτό που ονομάστηκε “Ελληνικός πολιτισμός”. Που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορύφωση στην οποία έφτασε ο ευρύτερος Μεσογειακός πολιτισμός, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Βαβυλωνία, στην Ασσυρία και στην Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει πως δεν νομιμοποιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους μας πρόγονους. Πρώτον διότι ουδεμία καθορισμένη φυλετική σχέση έχουμε με τους αρχαίους μας προγόνους  και το δευτερο γιατι πολιτιστικά απέχουμε  έτη φωτός απο κείνους.
Άλλωστε και οι αρχαίοι μας προγονοί, ήταν μια πανσπερμία. Ουδείς θα μπορούσε να αποδείξει την άνευ νοήματος, αλλωστε, φυλετικη καθαρότητα των αρχαίων Ελλήνων, πολύ περισσότερο όταν και σήμερα τούτη η καθαρότητα είναι ένας χονδροειδέστατος μύθος προς κατανάλωση ηλίθιων και “εθνικοφρόνων”.
Που όσο πιο εθνικόφρονες είναι, τόσο μικρότερη σχέση έχουν με τον Ελληνικό πολιτισμό.


Ο Κακλαμάνης αποδεικνύει με μια συναρπαστική μαθηματική λογική πως η “ελληνικότητα” και η “εθνικοφροσύνη” ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Διότι δεν υπήρξε ποτέ γεωγραφικά προσδιορισιμο ελληνικό έθνος, ενώ υπήρξαν πολλά ελληνικά κράτη, αλλά κανένα…νεοελληνικό. Αυτό δεν σημαίνει βεβαία πως δεν υπάρχει Ελληνική εθνότητα. Μονό που δεν μπορεί να προσδιορισθεί ούτε από την γεωγραφία, ούτε από την θρησκεία.
Ο τίτλος λοιπόν του βιβλίου του Γερασίμου Κακλαμανη, “Επι της δομής του Νεοελληνικού κράτους”, δεν θα μελετήσει μια ανύπαρκτη δομή, αλλά ερευνά τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες ύπαρξης στο μέλλον, μιας τέτοιας δομής. Το νεοελληνικό κράτος κατά τον Γ. Κακλαμανη, είναι κάτι που πρέπει “να προκύψει”. Πράγμα που σημαίνει πως ακόμα δεν έχει προκύψει. Με αλλά λόγια πρέπει να φτιάξουμε μια Ελλάδα.
Αλλά τότε, τι είναι αυτό που ονομάζουμε Νεοελληνικό κράτος;Γιατι σίγουρα υπάρχει κατι τετοιο.Είναι το ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,κατι σαν το Βέλγιο ας πούμε που δημιούργησαν οι τότε μεγάλες δυνάμεις, αμέσως μετα την νικηφόρα εκβαση της ελληνικής επανάστασης.Που όσομεγαλειώδης κι αν ήταν, δε θα οδηγούσε στην δημιουργία κράτους αν αυτό δε βόλευε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Άλλωστε κατά τον Γ.Κακλαμανη, η Ελληνική επανάσταση δεν έγινε για να δημιουργηθεί αυτό το συγκεκριμένο κράτος, που όλοι ξέρουμε, αλλά για να αυτονομηθεί από την Οθωμανική αυτοκρατορία, μια περιοχή της, όπως επιχειρήθηκε και νωρίτερα από τον Αλη Πασά.
Που όπως και η ιδία η Οθωμανική αυτοκρατορία στο σύνολο της, απείχε πολύ από το να είναι ομοιογενής εθνολογικά και θρησκευτικά. Στην Ελληνική επανάσταση πήραν λοιπόν μέρος και μωαμεθανοί. Ο Κακλαμάνης έχει βασιμους λόγους να υποπτέυεται πως οι μισοί τουλάχιστον των εξεγερμένων  ήταν μωαμεθανοί-χωρίς να σημαίνει οτι δεν ηταν ελληνες.

Γιατί Έλληνες δεν ήταν-και δεν είναι-μονό οι Χριστιανοί ορθόδοξοι, όπως έφτασε να γίνει πιστευτό μέσα από μια ανόητη εθνικιστική προπαγάνδα, που ταύτισε τον Ελληνισμό με την Ορθοδοξία, πετώντας στο περιθώριο όσους αυτόχθονες είχαν ασπαστεί άλλες θρησκείες, η όσους ετερόχθονες έφεραν στην καινούργια πατρίδα την θρησκεία των προγονών τους.
Σήμερα σχεδόν σε όλα τα παραλία της Μικρας Ασίας, κατοικούνται από εξισλαμισμένους Έλληνες, πολλοί από τους οποίους εξισλαμίστηκαν μονό και μονό για να μην υποστούν την δύσκολη, όπως αποδείχτηκε, τύχη των άλλων ελληνικών πληθυσμών που ανταλλαξε ο Βενιζέλος.


Δεν είναι ιστορικό λάθος, είναι ιστορική λαθροχειρία, ο αυταπόδεικτα ανόητος ισχυρισμός, “πας Ελλην Χριστιανός Ορθόδοξος”. Θα δούμε την επόμενη Κυριακή στο επόμενο άρθρο, γιατί η Ορθοδοξία ταυτίστηκε με τον Ελληνισμό,[1] για να σχηματίσει εκείνη η τεχνητή έννοια “ελληνοχριστιανικός”, τα δυο συνθετικά της οποίας είναι αντιφατικά, και συνεπώς αλληλοαποκλειομενα, όπως αποδειχνει ο Γ.Κακλαμανης από την Λευκάδα. (Οι επτανήσιοι δεν έχουν σοβαρούς ιστορικούς λόγους να είναι Ελληνορθόδοξοι, έτσι και αλλοιως ήταν πάντα οι χειρότεροι εξ Ελλήνων χριστιανοί).
Για να αναληφθούμε την συλλογιστική του Κακλαμάνη πρέπει κατ αρχήν να σταματήσουμε λιγάκι στα προφανή.
Υπάρχει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα ένας έντονος τοπικισμός όσο εκείνος της αρχαιοελληνικής πολης-κρατος. Οι γειτονικές πόλεις και τα γειτονικά ελληνικά χωριά βρίσκονται πάντα σχεδόν σε μια εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους. Γιατί;;
Στην Γερμάνια αυτός ο τοπικισμός οδήγησε στην ομοσπονδιοποιηση, και στην Ιταλία σε ένα ενιαίο κράτος με ισχυρή εθνική συνείδηση, παρά το γεγονός του κατακερματισμού της Ιταλίας, σε πολλά κρατίδια, πριν από τον Γαριβαλδη και τον Καβουρ. Γιατί λοιπόν το σύγχρονο Ελληνικό κράτος ,δεν διαμορφώθηκε σε μια ομόσπονδη δημοκρατία τύπου Γερμανίας;
Όπου η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Στερεά, (που λέγεται ακόμα Στερεά, αν και τα σύνορα έφυγαν πια από τον Δομοκό και προστέθηκε και άλλη Στερεά Ελλάδα),οι Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, η Κρήτη, θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα κρατίδια μιας Ομοσπονδίας;

Το ερώτημα τώρα ανεστραμμένο: Γιατί οι παραπάνω περιοχές διατηρούν ακόμα και σήμερα τόσες πολιτισμικές και θεσμικές  ιδιαιτερότητες , ώστε να μην καταφέρνουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο κράτος όπως στην Ιταλία;;
Άλλωστε τι σημαίνουν εκείνοι οι τρομεροί εμφύλιοι πόλεμοι κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης;
Γιατί οι Στερεοελλαδίτες μισούσαν τόσο πολύ τους Πελοποννησιους;
Γιατί η συνεχιζόμενη απέχθεια των μεν για τους δε;
Γιατί οι Μακεδόνες νιώθουν πάντα λιγάκι περιθωριακοί σε σχέση με τον κύριο κορμό του έθνους , πράγμα που υποχρέωσε το επίσημο κράτος να καταφύγει στο αστείο και δημαγωγικό ολοφάνερα χαρακτηρισμό της Θεσσαλονίκης ως “συμπρωτεύουσας”;
Γιατί οι Θράκες εμφανίζουν μια αυξημένη πολιτική παθητικότητα;

Γιατι ο Καζαντζακης προτιμά για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό “Κρητικός” και όχι “έλληνας”;
Γιατί οι επτανήσιοι θεωρούν πως υπερέχουν έναντι των άλλων Ελλήνων;
Γιατί οι Πόντιοι νιώθουν ακόμα και σήμερα φιλοξενούμενοι στην “μητέρα πατρίδα”;
Είναι όντως για αυτούς η Ελλάδα “μητέρα πατρίδα”, η μια κακή μητριά, που συνεχίζει να τους κοροϊδεύει με τα γνωστά ανέκδοτα;
Δεν είναι τυχαίο βεβαία που σε αυτούς φόρτωσαν τα ανέκδοτα.
Τέτοια ανέκδοτα υπάρχουν παντού βέβαια, αλλά σε άλλες χώρες οι αυτόχθονες τα προσάπτουν επίσης για αυτοχθονες,και όχι για ετεροχθονες, οπως εδω, οπου οι ντόπιοι Ελλαδιτες θεωρούν τον εαυτό τους πιο γνήσιο Έλληνα των πιο γνήσιων.
Και το σημαντικότερο ερώτημα: Γιατί η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της εμφανίζει μια τόσο μεγάλη έλλειψη ομοιογενείας και συνοχής;
Και στις τοπικές κοινωνίες και στα διάφορα επαγγέλματα τα οποία το καθένα, διεκδικεί τα δικά του απέναντι στα άλλα ;
Γιατί εδώ ούτε οι συνταγματικοί θεσμοί δεν λειτουργούν, ούτε οι νόμοι;
Γιατί οι πάντες περιμένουν τα πάντα από την καθημερινή παρέμβαση του Νομοθέτη, ο οποίος παράγει νόμους με την σέσουλα και τους ρίχνει σε μαζική κατανάλωση, σε τέτοιο βαθμό που παραβιάζονται αμέσως με το που θα ψηφιστούν, ένεκα του νεοελληνικού φαινόμενου που ονομάζεται “παραθυράκι”.

Γιατί τελικά οι Νεοέλληνες γίνονται γελοία δικομανείς καταρρίπτοντας όλα τα παγκόσμια ρεκόρ;
Τι σημαίνει η άκρως διαδομένη παροιμία στις Αραβικές χώρες “Τι εβραίος,τι Έλληνας“; Τι σημαίνει η αραβική βρισιά “άντε να γαμ… με Έλληνα“;

Γιατί χρειάστηκε ο διπλωματικός αγώνας πολλών ετών, για να πειστεί ο εκδότης του πολύ έγκυρου γαλλικού εγκυκλοπαιδικού λεξικού “Λαρους”, να δώσει μια λιγότερο προσβλητική ερμηνεία στο λημα “Έλληνας”, όπου κάποτε γραφόταν πως η λέξη “Έλληνας”, είναι συνώνυμο του δόλιου και του απατεώνα;
Τι άλλο μπορεί να δηλώνει το περίφημο “δαιμόνιο της Φυλής”, περά από μια Φροϋδικής τάξεως εξιδανίκευση της Ελληνικής δολιότητας και απατεωνιάς, για την οποία βεβαία, ουδόλως έσφαλε ο Γάλλος λεξικογράφος;
Γιατί το γερμανικό γλωσσικό πρόβλημα, που είναι ανάλογο του Ελληνικού, δεν πηρέ ποτέ στην Γερμανία μια πολιτική διάσταση όπως εδω;

Τι μπορεί να σημαίνει ο παραλογισμός της τεχνητά συνθέτης εννοίας“Ελληνοχριστιανικός”, την οποία ποτέ κάνεις Ευρωπαίος δεν μπόρεσε να κατανοήσει, ενώ εδω στην Ελλάδα, τον κατανοούν πλήρως, μονό οι εκ των εθνικοφρόνων θρησκομανείς;
Γιατί αναστατώνεται η εκάστου πολιτική ηγεσία, κάθε φορά που θα μπει, άδικα έστω, πρόβλημα μειονοτήτων;
Γιατί δεν μας δίδαξαν ποτέ στο σχολειό, πως το αυτόνομο κράτος του Αλή Πασά ήταν ελληνικό;

Γιατί μας έκρυψαν πως ο πρώτος και ο δεύτερος Πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας,(εννοούμε τους δυο Κουντουριωτηδες), ήταν Αρβανίτες και μίλαγαν αρβανίτικα;
Γιατί δεν μας είπαν πως το ίδιο ακριβώς ήταν ο Μιαούλης, η Μπουμπουλινα και ένα σωρό ακόμα γνωστοί από την επανάσταση;
Γιατί αποσιωπούν δολιότατα το γεγονός πως η ομάδα χωριών που λέγονταν Σούλι, ήταν Αρβανιτοχώρια και ότι ο ένας από τους Μποτσαραίους, (που ήταν φυσικά Αρβανίτες), συνέταξε τότε και ελληνο-αρβανιτικο, (ελληνο-αλβανικό ΔΗΛΑΔΗ) λεξικό;
Ποια η κοινωνική αναγκαιότητα ενός τέτοιου λεξικού τότε;
Γιατί η ιστορία της γεωγραφίας, δεν αναγράφει πως η Θήβα, (η αρχαία Θήβα) είναι μια εξ ολόκληρου αρβανίτικη πόλη και πως τα περισσότερα χωριά των Μεσογείων συμπεριλαμβανόμενων και των Σπάτων, αλλά και τα χωριά στην Δυτική Αττική, είναι Αρβανιτοχώρια;;
Γιατί οι πρώην Σλαυοι, οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, οι Πομάκοι, οι Αρμένιοι και οι Εβραιοι που κατοικούν σ’αυτη τη χωρα  συνεχίζουν να αισθάνονται οιωνοί φιλοξενούμενοισε εναν τοπο που είναι και δικός τους;

Ποιοι σοφοί είναι εκείνοι, που έκαναν δώρο τους μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης,στους Τούρκους της Αγκυρας;
Kανεις λοιπόν δεν κατάλαβε ποτέ, πως όλες οι εθνότητες που συναποτελεσαν το Νεοελληνικό κράτος, είναι Έλληνες ουσιαστικά, ριζικά και απόλυτα και όχι κατά παραχώρηση και κατ απονομή της υπηκοότητας;

Γιατί είναι Έλληνας περισσότερο, ο Έλληνας δοσίλογος, “εθνικόφρων”,τούτος ο απόγονος του έλληνα γκοτζαμπαση της τουρκοκρατίας[2], που θησαύριζαν με τις ευλογίες των αρχόντων Τούρκων σε βάρος των φτωχών Αρβανιτών, Τούρκων και Ελλήνων.

Με ποιά λογική τούτη η μεγαλειώδη επανασταση, που την εκαναν όλοι οι καταπιεσμένοι της περιοχής που ονομάστηκε αργότερα Έλλαδα, ηταν εθνική και όχι απλά και καθαρά ελληνική;
Κατά ποια λογική οι “εξ αίματος” Έλληνες, αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν και τέτοιοι, είναι περισσότερο Έλληνες, από τους ετερόχθονες,που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα,όπως οι Αρβανίτες, σε χρόνους πολύ μακρινούς διατηρωντας ωστόσο την πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα, μεχρι σημερα σε πολλες περιπτωσεις;

Στα παρά-πάνω και σε πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα, καμμια επιστημονική και λογική απάντηση δεν είναι εφικτή, αν δεν δεχτούμε πως οι Έλληνες ήταν στην αρχαιότητα και συνεχίζουν να είναι και τα τελευταία 190 χρόνια ένας Λαός πολυεθνικός.

Οι αρχαίοι Έλληνες μεγαλούργησαν χάρη στην ανεκτικότητα τους, απέναντι σε όλους αυτούς που έρχονταν και εγκαθίστανται στις Ελληνικές πόλεις. Που ήταν Ελληνικές γιατί ανάπτυξαν ένα πολιτισμό, που ονομάστηκε Ελληνικός, από τον τόπο όπου εμφανίστηκε και όχι από την ποιότητα της ράτσας των αυτοχθόνων.

Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χοάνη συγκερασμού, εθνοτήτων και λαοτητων, ένα τέλειο χωνευτήρι λαών και τούτο χάρη στην θέση της, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εμφανιστήκαν όλοι οι σπουδαίοι πολιτισμοί που συγκεράστηκαν στον Ελληνικό.
Πριν κάθε τι, η Ελλάδα είναι μια πολιτιστική παγκόσμια  έννοια. Όχι όμως θεωρία “ανωτέρας φυλής και περιουσίου έθνους”

Πηγή, http://parallhlografos.wordpress.com

53 comments on “Έλληνες και Νεοέλληνες!

 1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  ΕΛΛΗΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
  ΕΛΛΗΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Ζήτω οι μικτοί γάμοι και ο μιγαδικός πολιτισμός των μισο-ελλήνων!

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Zήτω οι μικτοί γάμοι!
    και περισσότερο με μουλάτες
    αυτές με το φουσκωτό πορτ μπαγκάζ
    που αρέσουν στον σαλονικιό.
    😈
    Aχαχαχαχαχ!

    • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

     Ως σαλονικιός, στηρίζω των αγώνα υπέρ των οπισθοβαρών τσαπερδονών αλλοδαπής προελεύσεως. Μέχρι τελευταίας ρανίδος

     • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

      Ως σαλονικιός το στηρίζεις ? είναι σίγουρο ? ή σαν πυραυλοκίνητος, εμπροσθοβαρής Ελλην, με Γκουσγκούνια ρώμην και ανδρεία ?

      • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

       Όταν μιλάει ο σαλονικιός, κι εσύ κάνεις ερώτησεις τέοιου είδους, είναι σα να μπαίνεις στη μπαρμπουτιέρα και να παραγγέλνεις γκαζόζα και γλυκό μελιτζανάκι. Τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Το σύνθημα του Παναγιώταρου » όποιος δεν έχει και τους δύο γονείς Έλληνες δεν είναι Έλληνας» δεν βοήθησε στον αγώνα για τη νίκη του εθνικοσοσιαλισμού. Οπότε έγινε μια αλλαγή στα σχέδια για την κατάληψη της εξουσίας…

   Έρχεται νέο κόμμα με σλόγκαν…

   «Όποιος δεν έχει πηδήξει μαύρη….δεν είναι Έλληνας.»

  • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

   ++++++!

 2. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Ραφαηλίδης…
  μεταξύ ἄλλων: «Τι μπορεί να σημαίνει ο παραλογισμός της τεχνητά συνθέτης εννοίας“Ελληνοχριστιανικός”, την οποία ποτέ κάνεις Ευρωπαίος δεν μπόρεσε να κατανοήσει, ενώ εδω στην Ελλάδα, τον κατανοούν πλήρως, μονό οι εκ των εθνικοφρόνων θρησκομανείς;»

  Καταγράφω…
  Σκόπιμη δια-στρέβλωση:
  1. «τεχνητά»
  2. «κανείς…εβροπέος»…
  3. «μόνο»…
  4. «οἱ ἐκ τῶν»…
  5. «ἐθνικοφρόνων»…
  6. «θρησκομανεῖς»…

  φτάνουν τά παρπάνω;
  …φτάνουν.

  Ἐγώ ρέ…προοδευτικέ…»κοσμοπολίτη»…δημοκράτη Ραφαηλίδη πού ἔχω διαχρονικά δικό μου μπαϊράκι καί ἔχω ἀλλεργία στά εθνο – κομμουνιστο – ιδεολογικο – θρησκόληπτα συνάφια σας, καί βγῆκα στό δρόμο, μιά ψυχή ὀλομόναχη καί ἀναζητῶ, ὁ ἔρμος, τόν ἄδολο καί ἀνιδιοτελῆ δρόμο τοῦ ἁπλοῦ, ἁγνοῦ Ἕλληνα πατριώτη καί τόν ἀνηφορικό τῆς ὀρθῆς Πίστης, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ νά κατανοῶ τό «Ἑλληνοχριστιανικός»;
  Ἄ;
  Δικαιοῦμαι;
  Ἤ τό γεγονός ὅτι δέν ἀνήκω στό παραπάνω συνάφι…σας, μέ κατατάσσει αὐτόματα στούς «εκ των εθνικοφρόνων θρησκομανείς;»

  Ἄμε νἄβρεις τόν…Μέγα Βασίλειο καί τόν Γρηγόριο τόν Θεολόγο καί τόν Μακρυγιάννη καί τόν Παπαδιαμάντη νά σοῦ ποῦνε ΤΙ πάει νά πεῖ ἡ…τεχνικά σύνθετη «Ἐλληνοχριστιανικός»…
  …Ἄμε νἄβρεις.

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Κλάους Όλερ

   H συνέχεια στην Ελληνική Φιλοσοφία από το τέλος της Αρχαιότητας ως την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας

   (Μετάφραση: Πολυτίμη-Μαρία Παλαιολόγου)

   Από «Μεσαιωνική Φιλοσοφία. Σύγχρονη Έρευνα και Προβληματισμοί», Εκδ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ, Αθήναι, 2000

   http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/oehler_greekphylosophy.html

   [..] Στην βυζαντινή θεολογία, λοιπόν, συντελείται η τελική προσωποποίηση της αρχαίας έννοιας της ενέργειας. Η προσωποποίηση αυτή συντελέστηκε σε συνάρτηση και με την έννοια της θείας βουλήσεως. Αν και η έννοια της βουλήσεως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αριστοτελική ανθρωπολογία και ηθική, η χρήση αυτής της έννοιας σε αναφορά προς το θείο Είναι ήταν για τον Αριστοτέλη εξ ορισμού πράγμα αδιανόητο• και τούτο διότι για αυτόν μία βουλητική ενέργεια (νοούμενη ως προσανατολισμός σε κάτι που δεν έχει ακόμα αποκτηθεί) είναι εξ ορισμού ασυμβίβαστη με την κατάσταση της απόλυτης τελειότητας, που προσιδιάζει στο θείο Είναι. Οι βυζαντινοί θεολόγοι εγκαταλείπουν αυτήν την προσέγγιση και διδάσκουν ότι ο Θεός έχει βούληση και ενέργεια και, πιο συγκεκριμένα, ότι έχει την βούληση, την δυνατότητα και την δύναμη να δημιουργεί τον κόσμο εκ του μηδενός (όχι να απορρέει από το θείο Είναι), να καθιδρύει μία κοινωνία με την κτίση, μέχρι του σημείου να εισέρχεται ο ίδιος στην κτίση.

   Εδώ βρίσκονται επίσης οι ρίζες της εννοιολογικής σύλληψης του μοναδικού και του έκτακτου στην ιστορία, πράγμα που δεν είχε κατορθώσει ο Αριστοτέλης. Στην βυζαντινή μεταφυσική της βούλησης η ιστορική κατηγορία του ενδεχομένου βρίσκει μία ασφαλή θέση, καθιστώντας έτσι δυνατό έναν φιλοσοφικό-κατηγοριακό προσδιορισμό του ιστορικού γίγνεσθαι. Από την πλατωνική μέθεξη των αισθητών στις ιδέες, με αποκορύφωμα την μετοχή στην ιδέα του αγαθού, περνούμε στην κοινωνία Θεού και κτίσης. Οι εταίροι αυτής της κοινωνίας παραμένουν βέβαια ριζικά διαφορετικοί• όμως η πλούσια σε παραλλαγές διαλεκτική τους σχέση είναι ακριβώς το φορτισμένο με ένταση αντικείμενο της βυζαντινής θεολογίας, το οποίο αντιστέκεται επιτυχώς στον μεγάλο πειρασμό της δυτικής θεολογίας, δηλαδή στην εξαφάνιση είτε του Θεού μέσα στην φύση είτε της φύσης μέσα στον Θεό. Την ιδέα ότι ο Θεός κενώθηκε και ενανθρώπησε για να κάνει τον άνθρωπο θεό (θέωσις),(20) δηλαδή για να τον επαναγάγει ως δημιούργημα του Θεού στο θείο, η βυζαντινή θεολογία την κατανοεί και την διασαφηνίζει, μεταμορφώνοντας θεμελιώδεις έννοιες της ελληνικής μεταφυσικής.

   Η μεταμόρφωση αυτή συντελείται χάριν όχι μόνο της Χριστολογίας και της Τριαδολογίας αλλά και της ανθρωπολογίας, της αγιολογίας, της θεολογίας των μυστηρίων και της θεολογίας των εικόνων. Αποφασιστική αφετηρία για αυτήν την μεταμόρφωση υπήρξε η βυζαντινή χριστολογία των ενεργειών Αυτή προοδοποίησε τον πυρήνα της βυζαντινής κατανόησης του χριστιανικού γεγονότος της σωτηρίας, όπου βρήκε την συνεπή συστηματική της εκδίπλωση. Στην ανάπτυξη αυτή συνέβαλαν ως πρόσθετοι καταλύτες οι αρχαίες θεωρίες περί Λόγου και ιδιαίτερα εκείνες του Φίλωνος και του Πλωτίνου, στις οποίες ο Λόγος θεωρείται ως μία πρωταρχική δύναμη, που διαπερνά και συνέχει τα πάντα. Η επιρροή αυτών των θεωριών πρέπει να ερμηνεύεται και να αξιολογείται υπό το πρίσμα και στην βάση της βιβλικής θεολογίας.[…]

   Αδαής κι εγώ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ τί ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ήταν οι Τρείς Ιεράρχες…αλλά και οι άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας…
   Μου το ανάλυσε κάποτε ένας φοιτητής της Φιλοσοφικής…
   ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ το τονίζω…
   Το άρθρο που επισυνάπτω είναι για πολύ λίγους….θέλει κότσια να το ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ….

   Μιχαήλ την αγάπη μου

   • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

    Καί ὄχι μόνο…
    Ἀνταποδίδω…
    …Καλό μας ξημέρωμα.

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    Για να μην αφήσω καμιά απορία…
    Ο Κλάους Ολερ είναι αυτός…http://www.drhl.de/klaus-oehler/
    Σπουδαίος φιλόσοφος και Βυζαντινολόγος
    Γερμανός…
    Το τι έστί Γερμανία στη φιλοσοφία μετά το 1600,1700… δεν θέλω να πώ…ας μιλήσει κάποιος που γνωρίζει…
    Αυτό μόνο που θα πώ και θα καληνυχτίσω οριστικά είναι ότι ΔΕΝ έχουμε καταλάβει την ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας
    για την διαμόρφωση του Παγκόσμιου γίγνεσθαι…
    Οι Βυζαντινοί ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ένα τεράστιο έργο…
    Μιλάει μόνος του ο Γερμανός…
    […] Όσον αφορά την ελληνική φιλοσοφία, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η καθιερωμένη αντίληψη που την θέλει να βρίσκει τραγικό τέλος κατά το μοιραίο έτος 529 δεν είναι παρά ένας συμβατικός μύθος χωρίς κανένα πραγματικό έρεισμα.(3) Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα ως μελετητές της ιστορίας της φιλοσοφίας είναι μία ριζικά νέα θεώρηση, δίκαιη και ακριβέστερη, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψη τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Και σ’ αυτήν την περίπτωση θα φανεί καθαρά ότι η ελληνική φιλοσοφία δεν εξέπνευσε το 529 μετά από μία πορεία χιλίων χρόνων, αλλ’ αντιθέτως είχε μπροστά της μία δεύτερη χιλιετία περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτή η δεύτερη μεγάλη φάση, η Βυζαντινή Φιλοσοφία, δεν μπορεί -όπως γινόταν κατά κανόνα ως σήμερα- να παρουσιάζεται απαξιωτικά ως μία απλή ιστορία αρχαιοελληνικών επιρροών σε χριστιανούς λογίους• η Βυζαντινή Φιλοσοφία είναι κάτι πολύ περισσότερο: μία άμεση, ζωντανή συνέχεια της Ελληνικής Φιλοσοφίας κατά την βυζαντινή περίοδο.[…]

    Καληνύχτα

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Αν δεν είναι ο Έλληνας «τῆς ὀρθῆς Πίστης», τότε; Τι; Τζούφιος;

   • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

    ἄντε νά σέ πάω μέ…τό μαλακό γιατί σέ βλέπω ἀδιάβαστο…

    ἡ Πίστις, σύμφωνα μέ τόν ἁγιο Ἰωάννη τῆς Κλίμακος είναι, «ΤΙ»;
    Ἄνωθεν δωρεά…
    Δέν είναι καρπός δηλαδή «ἀνθρώπινης προαίρεσης»…
    Ὅπως καί ἡ Ταπείνωση, πού δέν ἔχει καμμιά σχέση μέ τήν ταπεινοφροσύνη…

    Προαπαιτούμενα τὀ βίωμα, ἡ ἀναζήτηση, ὁ ἀγώνας…
    Καί μετά…ἀποφασίζει Ἄλλος…
    Γι’ αὐτό καί στά τελευταῖα…σκαλιά τῆς Κλίμακας…
    Κατανοητό;
    …Ὑγίαινε.

    • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

     Ἐξ ού καί τό «χάρισαι μοι Πίστη τῶ σῶ δούλω» στήν σχετική προσευχή…
     …»χάρισαί μοι».

    • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

     Ναι, αδιάβαστος, όπως το λες. Εξήγησέ μου στην κοινή δημοτική, τι σημαίνει αυτό

     «Δέν είναι καρπός δηλαδή “ἀνθρώπινης προαίρεσης”…»

     • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

      πολύ σύντομα, γιατί πρέπει νά φύγω…

      ἡ ἀγάπη, ἡ συμπόνοια, ἡ ἀφιλαργυρία π.χ. είναι θέμα ἀνθρώπινης προαίρεσης…
      ἐξαρτάται ἀπό ἐμᾶςς, τήν διάθεση, τήν προαίρεσή μας…
      τά δύο παραπάνω ὄχι…

      πρόταση…
      ξεκίνα νά διαβάζεις τήν Κλίμακα…
      μόλις πιάσεις…ὠκεανό, κλείστηνε καί μήν τήν ξαναπιάσεις πρίν περάσουν…δυό χρόνια…
      ξεκίνα πάλι ἀπ΄ τήν ἀρχή…
      μετά…
      …ὁ Θεός βοηθός (καί σοβαρολογῶ σέ ὅλα τά παραπάνω).

      • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

       Θες να τον τρελάνεις Μιχαήλ;;; Του λες να αρχίσει να διαβάζει την κλίμακα;;;; Να παρατήσει τα μπλογκ και να πάρει τα βουνά μετά;;;

       Άσε στον άνθρωπο και λίγη άγνοια. Εδώ μοναχοί και κλάνουν μαλλί σε αυτά. Όσο λιγότερα ξέρει τόσα πιο χαρούμενος θα είναι.

       • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

        καλῶς…
        νά μήν τήν διαβάσει…

        (ἔμεῖς πού τήν διαβάσαμε σέ…τρεῖς δόσεις, τρεῖς φορές, τί πάθαμε δηλαδή;
        καί τά…σέα μας ἔχουμε καί τά μέα μας…
        …οὐδείς παρηπονέθη)

        ἄντε night.

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Night…

        εγώ την διάβασα μικρός και κόντεψα να χεστώ επάνω μου.

      • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

       Ευχαριστώ για την εξήγηση, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η πίστη δεν εξαρτάται από εμένα τον ίδιο.

       Δεν βέπω να την ανεβαίνω αυτήν την Κλίμακα, τα ύψη μου φέρνουν ιλλίγους.

       Καληνύχτα

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Κασκορσέ όπως έλεγε και κάποιος Άγιος…

      «Και η Πίστη του Θεού είναι». Δηλαδή στην ουσία τίποτα δεν είναι δικό μας. Όλα δίνονται από τον θεό. Και όλα θα κριθούν από τη διάθεση μας.

      • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

       Εσύ νομίζω λες κάτι άλλο από αυτό που έγραψε ο Μιχαήλ.

       Ίσως τα βλέπω αυτά τα υπαρξιακά από μια πιο προτεσταντική άποψη

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Δε νομίζω …το ίδιο λέμε.

        Απλά αυτός είναι της παλιάς σχολή με την ποδιά και το σεμεδάκι στον γιακά.

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Πάντως μη κάνεις κανένα αστείο και διαβάζεις την Κλίμακα στην κατάσταση που είσαι.

        Το πιθανότερο είναι να βλέπεις σκάλα μετά και να σε πάει αίμα.

        Δεν μπορώ να ξεχάσω όταν ήμουν πιτσιρικάς και είχα μπει σε μια Εκκλησία που είχε την Κλίμακα σε αναπαράσταση σε μια τεράστια τοιχογραφία.

        Μιλάμε τώρα για θρίλερ όχι μαλακίες…

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Πόσες σελίδες είναι;

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Αυτή τώρα είναι ερώτηση;;;

        Αυτο που πρέπει να σε απασχολεί είναι η διάθεση έχεις για να τη διαβάσεις. Αν θες να το κάνεις απλά για να ξέρεις ή να κρίνεις μη το κάνεις καθόλου. Η κλίμακα είναι για άλλα «επίπεδα».

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Ρε δώσε μια απάντηση της προκοπής. Πόσες σελίδες; 50; 100; 300;

        Δε φοβάμαι τίποτα. Θα τη δαιβάζω και θα έχω στο μπακγράουντ τανίες του Τζορτζ Ρομέρο να παίζουν σε loop

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Δεν θυμάμαι καν να σου πω. Εχει δεκαετίες στην κυριολεξία που τη διάβασα.

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Εγώ μάλλον θα κολλούσα στο κεφάλαιο 11: Περί πολυλογίας και σιωπής (αν ξεπερνούσα το 3ο)

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Οι περισσότεροι κολλάνε στο τελευταίο…

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Αυτό το χω. Νο πρόμπλεμ

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Το θέμα είναι ότι δεν πάει με τη σειρά που σε βολεύει …εκτός αν θέλουν να σε κάνουν πλάκα…

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Καληνύχτα και όνειρα γλυκά και ασκανδάλιστα

 3. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  «εγώ την διάβασα μικρός και κόντεψα να χεστώ επάνω μου.»
  «Μιλάμε τώρα για θρίλερ όχι μαλακίες…»

  τελικα αν θες να κυβερνας ανθρωπους ,το καλυτερο εργαλειο ειναι να του ενσταλλαξεις στην ψυχη του ….τον ΦΟΒΟ ….

  «ἡ ἀγάπη, ἡ συμπόνοια, ἡ ἀφιλαργυρία π.χ. είναι θέμα ἀνθρώπινης προαίρεσης…»

  …και να του ριξεις και την ευθυνη για ολα τα στραβα και αθλια που θα ζησει

  ΤΟ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ » λοιπον δεν το ερριξαν τυχαια στην κοινωνια …υπηρχε θεολογικο κοινωνικο υποβαθρο να πατησει

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Καλημέρα κομμούνι….

   Εννοώ ότι ήμουν πολύ μικρός και άσχετος με αυτά τα θέματα. Η Κλίμακα δεν πρέπει να διαβάζετε από άσχετους με τη θρησκεία γιατί δεν γίνεται κατανοητή και έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από αυτή ή και τον χλευασμό της..

   Όσον αφορά τον φόβο αυτό είναι αποδεδειγμένα σκαλοπάτι της εξουσίας. Μόνο που ο φόβος ενεργοποιεί εκτός από το FLIGHT πολλές φορές και το FIGHT…

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    βαλε λινκ να την διαβασω ..θελω να γινω μοναχος …δεν σας μπορω αλλο

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Δε θέλω εγώ όμως να γίνεις μοναχός. Αν πας εσύ εκεί αντί για σημαίες του Βυζαντίου μετά από λίγα χρόνια θα έχει σημαίες με σφυροδρέπανα και τη μούρη του Λαο.

     Να πας να γίνεις Χάρε Κρίσνα.

     • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

      Άμα είναι να γίνει τζέρτζελο, έρχομαι κι εγω

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     Λεών! να ρε πάρε και διάβασε
     για να μην σε παιδεύουν
     αυτοί οι μπαγάσηδες οι σαλονικιοί.
     Α! και θεός σχωρές τα αποθαμένα μας.
     😈
     Aχαχαχαχαχαχ!

     http://www.orthodoxfathers.com/Klimax-Agioy-Ioannoy-Sinaitoy/Klimax-Agioy-Ioannoy-Sinaitoy

     • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

      Η Κλίμακα φέρνει κλίμακτήριο. Όσοι βρίσκονται σε ευαίσθητες ηλικίες, 40-55, αποφύγετε με κάθε τροπο. Υπάρχει και το τάβλι, πατριώτες

      • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

       Κασκορσέ!!!

       Κλιμακτήριο, ξεκλιμακτήριο,
       οταν πρόκειται για σοβαρά (πόρτμπαγκάζ)
       παίρνουμε βαθειά ανάσα
       και εφορμούμε κραυγάζοντας δυνατά

       παιδάααααακι μου εσύ
       αεραααααααααααααα!
       μετά;
       αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων
       😈
       Αχαχαχαχαχαχαχ!

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Ρίχτα Εμμανουήλ !!!
        Μετά το όρμα τζάκ υπάρχει και το επέλαυνε Ιάκωβε !!!

       • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

        Kαλησπέρα Κίμωνα!!!
        😈
        Aχαχαχαχαχαχαχ!

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Καλά έριξα ένα γέλιο σήμερα ….

        Ήμουν έξω τώρα για καμιά ωρίτσα για δουλειές. Με το που ξεκινάω με το αυτοκίνητο βλέπω δύο τρελά….θεόμουρλα μενεγκοτα. Όλα έξω συστήματα εξατμίσεις…μιλάμε για τρέλα φουλ. Σκέφτομαι….» πρέπει να έχουν φωλιά ε΄δω κοντά»…

        Στο καπάκι χτυπάει το τηλέφωνο…είναι ένα φιλαράκι… εκείνη τη στιγμή πετάγεται από ένα στενό ένα βεσπάκι με ένα….»πράγμα» επάνω του να το οδηγά…και σταματά μπροστά μου περιμένοντας να περάσει από την άλλη μεριά του δρόμου….

        σοκ….

        Με ρωτάει το φιλαράκι…» Που είσα騻

        Απαντώ,..»Έξω για δουλειές….ρε τι είναι αυτό που βλέπω;;;;»

        «Έλα ρε….σιγά…..ότι και αν βλέπεις καλύτερο από αυτό που βλέπω εγώ τώρα στην Τσιμισκή δεν είναι»…μου απαντά….

        Του λέω….»οκ….εγώ βλέπω ένα βεσπάκι και επάνω του είναι ένα πράγμα το οποίο δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω…»

        Μου λέει «τόσο νουμάρα;;;;»

        Τι λες ρε;;;;; του λέω. Είναι θεόχοντρο… φοράει κολάν και κρέμονται οι πατσάδες….έχει κάτι σκουλαρίκια μεχρι τον αφαλό…. ροζ μπλούζα με στρας που φεγγοβολάνε σαν προβολέας….και έχει ξυρισμένο κεφάλι!!!!

        Μου λέει » ε καμιά άσχημη χρυσαυγίτισα θα είναι….»

        Του λέω….» ναι …το θέμα είναι ότι έχει και μούσια ρε!!!!!»

        Μου λέει…

        «ε οκ… μάλλον είναι αδερφή….. σίγουρα πάντως είναι χρυσαυγίτης .»

    • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

     Ναί ἀμέ…
     Μαζί θά…γίνουμε…
     Στυλίτες, νἄχουμε καί καλό ἀγνάντι, ἄμπα καί μᾶς ξεφύγει κἄνα…πορτμπαγκάζ, πού λέει καί ὁ Ἐμμανουηλ…
     Βάστα ἄμυνα Λεώ…
     Εὐχές…
     …Τήν ἀγάπη μου σέ ὅλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s