Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες


ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Ένα καινούργιο παραμύθι κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό Διαδίκτυο, ένα κείμενο που διατείνεται ότι “Μιλώντας ελληνικά διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις” και  έχει ήδη διαγράψει εντυπωσιακή πορεία, αφού έφτασε να δημοσιευτεί σε προβεβλημένους ιστότοπους σαν το “σκανδαλοθηρικό” παράρτημα του yahoo.gr (το οποίο βέβαια έχει και στο παρελθόν δημοσιεύσει απίστευτες μπαρούφες περί γλώσσας), ή τον γνωστό κυπριακό ιστότοπο CyToday. Κάποιοι φίλοι, και όχι ένας ή δύο, μου ζήτησαν να το σχολιάσω, κι έτσι προέκυψε το σημερινό άρθρο.

Δεν αξίζει να αναδημοσιεύσω ολόκληρη την ηλεμπαρούφα, θα σχολιάσω μερικά σημεία της. Στην αρχή, ο συντάκτης της διατείνεται ότι Η ελληνική γλώσσα δεν είναι τυχαία γλώσσα. Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά, και αυτό που ελάχιστοι ακόμα ξέρουν είναι ότι κάθε λέξη στην ελληνική έχει μαθηματικό υπόβαθρο. Συνεχίζει: Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι ότι το κάθε γράμμα έχει μια αριθμητική τιμή/αξία, κάθε γράμμα είναι ένας αριθμός, οπότε κατ επέκταση και κάθε λέξη είναι ένας αριθμός.

Θα τα έχετε ξανακούσει αυτά, όταν είπαμε για τους λεξάριθμους, αλλά βέβαια εδώ έχουμε μια θεμελιώδη παρεξήγηση. Το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τα γράμματα του αλφαβήτου ως σύμβολα αναπαράστασης των αριθμών, σε ένα όχι και πολύ βολικό αριθμητικό σύστημα (δοκιμάστε να κάνετε πράξεις και θα δείτε πόσο δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, είναι), δεν σημαίνει ότι τα γράμματα είχαν εγγενώς αυτή την ιδιότητα, εννοώ την αριθμητική αξία. Αυτό είναι αντιστροφή της πραγματικότητας. Την αριθμητική αξία την προσλάβανε τα γράμματα μόνο αφού έγινε η αντιστοίχιση, δεν την είχαν ανέκαθεν.

Ποια είναι η αριθμητική αξία κάθε γράμματος, θα το θυμάστε. Αν το έχετε ξεχάσει, ιδού ο πίνακας:

Α          Β          Γ          Δ          Ε          F          Ζ          Η          Θ

1          2          3          4          5          6          7          8          9

Ι          Κ          Λ          Μ          Ν          Ξ          Ο          Π          Q

10       20        30        40         50        60         70        80         90

Ρ          Σ          Τ          Υ           Φ         Χ          Ψ           Ω          ϡ

100      200      300       400       500      600       700        800       900

(κόππα για το 90, σαμπί για το 900).

Ο συντάκτης της ηλεμπαρούφας υποστηρίζει όμως ότι “Μια τεράστια γνώση κλειδωμένη-κωδικοποιημένη μέσα [σε] λέξεις λόγω της μαθηματικών τιμών που έχουν“. Και για να το αποδείξει, φέρνει, μεταξύ άλλων, το εξής παράδειγμα:

ΑΛΦΑ = 1+30+500+1= 532 =>5+3+2= 10 => 1+0= 1

Αν όμως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το άλφα, ως πρώτο γράμμα, έχει λεξάριθμο που οδηγεί τελικά στο 1, κάτι ανάλογο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα επόμενα γράμματα, έτσι δεν είναι; Γιά να δούμε….

ΒΗΤΑ 2+8+300+1 = 311, 3+1+1 = 5. Θα περιμέναμε 2 και όμως βγήκε 5

ΓΑΜΜΑ, 3+1+40+40+1 = 85 = 13 = 4. Θα περιμέναμε 3, αλλά βγήκε 4

ΔΕΛΤΑ, 4+5+30+300+1 = 340 = 7          Εδώ έπρεπε να βγει 4, αλλά βγήκε 7. Και ούτω καθεξής στα επόμενα:

ΕΨΙΛΟΝ, 5+700+10+30+70 + 50 = 865 = 19 = 1

ΖΗΤΑ, 7+8+300+1 = 316 = 10 = 1

ΗΤΑ, 8+300+1 = 309 = 12 = 3

ΘΗΤΑ, 9+8+300+1 = 318 = 12 = 3

ΙΩΤΑ, 10+800+300+1 = 1111 = 4

Από τα εννιά πρώτα γράμματα, έναν μόνο έχει λεξάριθμο που να συνδέεται με τη σειρά του στο αλφάβητο, 1/9 δεν είναι και πολύ σπουδαίο σκορ, ακριβώς ίδιο με τη μαθηματική ελπίδα όταν διαλέγουμε τυχαία έναν αριθμό από τους εννιά μονοψήφιους (το μηδέν εδώ εξαιρείται, αφού δεν μπορεί να είναι άθροισμα ακεραίων). Συμπέρασμα; Καμιά “νομοτέλεια” δεν υπάρχει στο παράδειγμα ΑΛΦΑ = 532 = 1, πρόκειται για απλή σύμπτωση.

Συνεχίζει η ηλεμπαρούφα.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία δεν είναι βασισμένη στο ότι κάποιοι απλά καθίσαν και συμφώνησαν να ονομάζουν ένα αντικείμενο «χ» ή «ψ» όπως όλες οι υπόλοιπες στείρες γλώσσες του κόσμου. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα μαθηματικό αριστούργημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε.

Εδώ έχουμε την απίθανη θεωρία ότι σε όλες τις άλλες γλώσσες υπάρχει η αυθαιρεσία του γλωσσικού σημείου, όπως δέχεται η επιστήμη της γλωσσολογίας μετά τον Σοσίρ, αλλά τα ελληνικά, επειδή προφανώς μας τα έδωσε ο Θεός, εξαιρούνται! Είναι αυτό που λέει το Λερναίο κείμενο “πρωτογένεια” της ελληνικής γλώσσας και το οποίο κανείς γλωσσολόγος δεν το δέχεται αλλά και κανείς οπαδός του Λερναίου δεν έχει επιχειρήσει να το αποδείξει. Για τις “στείρες” γλώσσες, που φαίνεται να είναι πρωτότυπη συμβολή του συντάκτη τούτου του κειμένου, θα πούμε παρακάτω.

Στη συνέχεια έχουμε απλή και άδολη σαχλαμάρα:

η αρχή των πάντων είναι το ίδιο το Ελληνικό Αλφάβητο (το οποίο φυσικά δεν το πήραμε από κάποιον άλλον όπως θα δούμε παρακάτω διότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται). Τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου στο σύνολο τους ήταν 33 όσοι και οι σπόνδυλοι, οι 5 τελευταίοι σπόνδυλοι (που παίζουν τον ρόλο της κεραίας) έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο και αντιστοιχούν στα 5 τελευταία άρρητα γράμματα τα οποία γνώριζαν μόνο οι ιερείς* ένα από αυτά ήταν η Σώστικα (ή Γαμμάδιον) η οποία στα λατινικά έγινε swstika και οι Ναζί το έκλεψαν και την ονομάσανε Σβάστικα.

Να παρατηρήσω μόνο ότι η λέξη “σώστικα” δεν υπάρχει στα αρχαία, ότι στα λατινικά δεν έγινε swstika (λαθροχειρία, ξεχνάμε το a έτσι που να μοιάζει οπτικά με την ανύπαρκτη ελληνική λέξη), ότι το w δεν υπήρχε στο παλιό λατινικό αλφάβητο, και ότι σύμφωνα με τους πάντες η λέξη σβάστικα (Swastika στα γερμανικά) είναι λέξη σανσκριτική, με τη σημασία “καλότυχος”, από το svasti- “ευεξία, καλή τύχη”, που προέρχεται από το su “καλά”, συγγενικό με το ελλ. ευ, και το asti (“είναι”, συγγενικό με το ελλ. εστί). Θα συμφωνήσω όμως με τον ανώνυμο συντάκτη στο σημείο που βρίζει τους Ναζήδες.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης υιοθετεί έναν ακόμα αγαπημένο λερναίο μύθο, ότι τάχα η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Η/Υ. Είναι περίεργο πώς το διαβάζουν αυτό άνθρωποι που περνάνε όλη τους τη μέρα με κομπιούτερ, και δεν εξεγείρονται, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι οι υπολογιστές μόνο τον κώδικα μηχανής δέχονται, σειρές ατέλειωτες από 0 και 1. Κι έπειτα, που βρίσκονται τάχα αυτοί οι υπολογιστές που δέχονται μόνο ελληνικά; Σε ποια υπόγεια ραββινικά εργαστήρια κρύβονται; Δεν τους φανέρωσε ούτε ο Σνόουντεν; Αλλά ας ακούσουμε τον συντάκτη, που δίνει μια νέα σημασία στον όρο μαθηματικότητα:

Η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Η/Υ λόγω της μαθηματικότητας και μουσικότητας όχι μόνο του Αλφαβήτου-λέξεων, αλλά και των μαθηματικών εννοιών που γεννώνται π.χ. η λέξη ΘΕΣΙΣ γίνεται: συνΘεσις, επίΘεσις, κατάΘεσις, υπόΘεσις, εκΘεσις, πρόσΘεσις, πρόΘεσις, ανάΘεσις, διάΘεσις, αντίΘεσις κτλ κτλ αν τώρα αυτές τις λέξεις τις μεταφράσουμε στα Αγγλικά είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους.

Δεν είναι εντελώς άσχετες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αντιστοιχία, π.χ. comPosition – σύνθεση, exPosition – έκθεση, prePosition – πρόθεση, disPosition – διάθεση, η οποία αντιστοιχία υπάρχει ήδη στα λατινικά. Bέβαια, η ιδέα ότι τέτοιες αφηρημένες λέξεις μπορούν να μεταφραστούν σε άλλη γλώσσα και να έχουν μία μόνο απόδοση είναι κωμική διότι, για παράδειγμα, πώς θα μεταφράσει κανείς στα αγγλικά την επίθεση; Αν την πεις attack η αντιστοιχία χάνεται, αν όμως την πεις  apposition (π.χ. επίθεση σφραγίδας, appositiion of a seal) τότε διατηρείται.  Αλλά φυσικά οι σημασίες των λέξεων εξελίσσονται και αλλάζουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει 100% αντιστοιχία. Όμως ας κάνουμε το αντιπείραμα. Ξεκινάμε από το γερμανικό ρήμα geben (δίνω) και το συνθέτουμε με διάφορες προθέσεις και μετά μεταφράζουμε στα ελληνικά.

nachgeben – ενδίδω
zugeben – παραδέχομαι
vorgeben – προφασίζομαι
eingeben – υποβάλλω
umgeben – περικυκλώνω
untergeben – υποτάσσω

Λοιπόν; Να πούμε κι εμείς ότι επειδή “πήραμε εντελώς άσχετες μεταξύ τους” λέξεις αυτό αποδεικνύει ότι τα ελληνικά είναι γλώσσα παρακατιανή και τα γερμανικά γλώσσα μαθηματική και μουσική; Όχι βέβαια. Το μόνο που αποδεικνύεται είναι πως οι βάσεις του πειράματος ήταν σαθρές και ότι το πείραμα δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα.

Και συνεχίζουμε με το αλφάβητο, που μεγάλος καημός των εθνικιστών είναι να αποδείξουν ότι δεν το πήραμε από αλλού:

Το ότι δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού φαίνεται από το ότι εν έτη 2300 π.Χ. (με μελέτες της Τζιροπούλου και άλλων και όχι το 800 π.Χ.) ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις (πρώτο πρόσωπο ενεστώτα & ενικού αριθμού) τις οποίες αν τις πολλαπλασιάσουμε Χ72 που είναι οι κλήσεις, θα βγάλουμε ένα τεράστιο αριθμό ο οποίος δεν είναι ο τελικός, διότι μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα, ΓΕΝΝΑ.

Διατηρώ την ορθογραφία του συντάκτη, ο οποίος και πάλι μπερδεύει κατά θανατηφόρο τρόπο αλφάβητο με γλώσσα. Σου λέει, αφού η ελληνική ήταν πλούσια γλώσσα, πώς είναι δυνατόν να δανείστηκε από αλλού το αλφάβητό της; Μα, είναι πάρα πολλές οι γλώσσες που μιλιούνται και δεν γράφονται, και υπάρχουν λαοί που δημιούργησαν επιβλητικούς πολιτισμούς χωρίς να έχουν γραφή.

Ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι προσαρμογή ενός φοινικικού συλλαβαρίου, αυτό κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν το αμφισβητεί. Και μόνο τα ονόματα των γραμμάτων αρκούν σαν επιχείρημα. Διότι, θα το προσέξατε ίσως, τα ονόματα των 15 από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και άκλιτα είναι και δεν σημαίνουν τίποτα  στην ελληνική γλώσσα,  ενώ τα ονόματα  των αντίστοιχων γραμμάτων στο φοινικικό αλφάβητο και σημασία έχουν στη φοινικική γλώσσα και στους γραμματικούς της κανόνες υπακούουν, Το άλεφ (αντίστοιχο του άλφα) είναι η αγελάδα, και το αρχικό άλεφ θύμιζε την εικόνα του κεφαλιού μιας αγελάδας, το μπεθ (βήτα) είναι το σπίτι, το γκίμελ (γάμμα) η καμήλα, το ντάλεθ (δέλτα) το τρίγωνο κ.ο.κ.

Να κάνω μια παρένθεση, από ένα βιβλίο που άφησε μισοτελειωμένο ο πατέρας μου όταν πέθανε ξεσηκώνω έναν πίνακα αντιστοιχιών:

Ονομασία των γραμμάτων και ερμηνεία της

Φοινικικό αλφάβητο Ελληνικό αλφάβητο
Γράμμα Ονομασία Σημασία Γράμμα Ονομασία Σημασία
𐤀 αλεφ Αγελάδα Α άλφα ;
𐤁 μπετ Σπίτι Β βήτα ;
𐤂 γκίμελ Καμήλα Γ γάμμα ;
𐤃 ντάλεθ Τρίγωνο Δ δέλτα ;
𐤆 ζάγιν Όπλα Ζ ζήτα ;
𐤇 hετ Πόρτα Η ήτα ;
𐤈 θεθ Τροχός Θ θήτα ;
𐤉 γιοδ Χέρι Ι γιώτα ;
𐤊 καφ Παλάμη Κ κάππα ;
𐤋 λάμεδ Άγκιστρο Λ λάμδα ;
𐤌 μεμ Νερό Μ μυ ;
𐤍 νουν Ψάρι Ν νυ ;
𐤎 σάμεχ Πάσσαλος Ξ ξι ;
𐤐 πε Στόμα Π πι ;
𐤓 ρες Κεφάλι Ρ ρω ;
𐤔 σιν Δόντια Σ σίγμα ;
𐤕 ταου Σταυρός Τ ταυ ;

Κι έπειτα, η ελληνική γλώσσα ποτέ δεν είχε τόσες λέξεις (πρωτογενείς, όπως τις λέει). Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, η αρχαία και μεταγενέστερη ελληνική γλώσσα, από τον Όμηρο ίσαμε την Άλωση του 1453, όπως έχει καταγραφεί στο TLG και στο PHI (επιγραφές) έχει περίπου 215.000 λήμματα (δείτε εδώ τους λογαριασμούς του αρμοδιότερου ανθρώπου, του Νίκου Νικολάου, που έχει φτιάξει τον λημματοποιητή του TLG). Κι αν περιοριστούμε στην αυστηρώς αρχαία, δηλαδή από τον Όμηρο ίσαμε τον 4ο αιώνα π.Χ. ο αριθμός των λημμάτων μειώνεται τραγικά, στις 66.000 λήμματα. Ο Όμηρος λίγες χιλιάδες λέξεις χρησιμοποίησε.

(Παρένθεση: Εδώ θα πει κάποιος: Ναι, αλλά έχει σωθεί μόνο το 5% των κειμένων της αρχαίας γραμματείας. Πράγματι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των (χαμένων) λέξεων είναι 20πλάσιος. Εδώ λειτουργεί ο νόμος του 80/20 ή κάποιος ανάλογος, που σημαίνει ότι οι χαμένες λέξεις θα είναι πολύ λιγότερες).

Και αφού αναγάγει την αρχή της ελληνικης γλώσσας στο… 100.000 π.Χ. τουλάχιστον, ο συντάκτης της ηλεμπαρούφας μάς δίνει τη χαριστική βολή, αφού βγάζει όλες τις γλώσσες στείρες, εκτός βέβαια από την ελληνική.

Είπανε νωρίτερα ότι οι ξένες διάλεκτοι ορίστηκαν κατόπιν συμφωνίας, δηλαδή κάποιοι συμφώνησαν ότι το τάδε αντικείμενο θα το ονομάσουν «Χ», κάτι που κάνει τις γλώσσες στείρες, άρα δεν μπορούν να γεννήσουν νέες λέξεις, άρα δεν υπάρχει μαθηματικότητα, άρα δεν δύναται να περιγράψουν νέες έννοιες που υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος εφόσον δεν μπορεί να περιγράψει μέσω των νέων λέξεων καινούριες έννοιες μένει στο σκοτάδι, έτσι οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν γεννούν νέους εν αντιθέσει με όσους χρησιμοποιούν την Ελληνική.

Επειδή, λέει, οι άλλες γλώσσες είναι συμβατικές (και η ελληνική είναι, αλλά μην του το πείτε), τούτο σημαίνει ότι δεν μπορούν να γεννήσουν νέες λέξεις. Τι λες ρε παιδί μου; Και τόσους αιώνες πώς γεννάνε χωρίς την άδειά σου; Πώς, ας πούμε, το γερμανικό eisen, σίδερο και bahn, δρόμος, τροχιά, γέννησαν τον Eisenbahn, σιδηρόδρομο -και παρόμοια το γαλλικό chemin de fer (απ’ όπου, βέβαια, το δανειστήκαμε κι εμείς, διοτι το σιδηρόδρομος, που το βλέπει ο αδαής ελληναράς και χορταίνει η καρδιά του πρωτογένεια της τρισχιλιετούς, μεταφραστικό δάνειο είναι). Μπλέκουν εδώ και οι… νευρώνες του εγκεφάλου, που δήθεν γεννιούνται όταν φτιάχνουμε νέες λέξεις (παραλλαγή της άποψης του γυμνασιάρχη Μητροπέτρου, ο οποίος θέλει να γεννιούνται νευρώνες όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας φτάσει μέχρι εδώ έχω πια εξαντληθεί, οπότε μιμούμαι τον Γιώργο Χελάκη και αναφωνώ: Δεν περιγράφω άλλο! κι έτσι θα χάσετε την ανάλυση για το κάρυον και το (αρχαίο, προφανώς) ρήμα τρα.κάρ.ω, διότι ο συντάκτης θεωρεί πως όποια λέξη έχει μέσα καρ- πρέπει να δηλώνει, ξερωγώ, κάτι σκληρό ή να δηλώνει σύγκρουση (παράδειγμα το καρκατσουλιό, η καρακαηδόνα και ο Καραμανλής).

Τελικά ίσως δεν έκανα καλά που σπατάλησα ένα άρθρο και τόσο ηλεμελάνι για μια τόσο απερίγραπτη βλακεία, τη στιγμή που το άρθρο δεν προσθέτει και πολλά στους παλιούς μύθους του Λερναίου κειμένου: Πρωτογένεια της ελληνικης γλώσσας, εκατομμύρια λέξεις, μαθηματική δομή, κατάλληλη για υπολογιστές, δηλαδή εθνικιστικές βλακείες και βιάγκρα για το φρόνημα. Ίσως αξίζει να επαναλάβω, με κοπυπάστη, την κατακλείδα από ένα παλιό μου άρθρο, που είναι βέβαια γραμμένο για το Λερναίο κείμενο, αλλά νομίζω πως ταιριάζει και για εδώ:

Με άλλα λόγια, το κείμενο για το Hellenic Quest είναι μια αρμαθιά από χοντρά ψέματα και ανακρίβειες: κανένα πρόγραμμα δεν υπάρχει με το όνομα αυτό, καμιά σχέση δεν έχει η εταιρεία Apple ή το CNN με την εκμάθηση των ελληνικών, κανείς Άγγλος επιχειρηματίας δεν προτρέπει τα στελέχη της εταιρείας του να μάθουν αρχαία, η καταγραμμένη αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έχει 90 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους αλλά σκάρτο ενάμισι εκατομμύριο, δεν έχει 6 εκατομμύρια λέξεις αλλά κάπου 200 χιλιάδες, η ελληνική γλώσσα δεν έχει πρωτογένεια και δεν είναι νοηματική ούτε μοναδική, ούτε έχει κάτι το ιδιαίτερο που την κάνει κατάλληλη για γλώσσα των υπολογιστών νέας γενεάς, οι Ισπανοί ευρωβουλευτές δεν ζήτησαν να καθιερωθεί η αρχαία ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της ΕΕ και κανείς κουτόφραγκος δεν πρόκειται να μας κόψει ισόβια σύνταξη μόνο και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθούμε στη χώρα του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη. Να μάθουμε αρχαία, ναι· αλλά να μη βαυκαλιζόμαστε ότι θα μας διορίσουν σε επιτελικές θέσεις στο Αμέρικα επειδή ξέρουμε αρχαία!

Ωστόσο, η ελληνική γλώσσα είναι πράγματι μια πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα με μακρότατη ιστορία, και η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να της κάνουμε θα ήταν να τη χρησιμοποιούμε με καλαισθησία, ακρίβεια και φαντασία, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας, νεοαττικισμούς και αμερικανιές, χωρίς εκζήτηση και διάθεση να ξεχωρίσουμε από την πλέμπα. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να κάνει και ο υπογράφων μέσα από τα γραφτά του.

Υστερόγραφο:

Ωστόσο, δεν θα πάψει να με εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία άνθρωποι μορφωμένοι, με τα πτυχία τους και με τα ντοκτορά τους, αναπαράγουν τέτοιες μπαρούφες και τις προωθούν στους γνωστούς τους. Μια απάντηση είναι ότι το κάνουν χωρίς να σκεφτούν, αλλά δεν εξηγεί όλες τις περιπτώσεις. Μια άλλη είναι ότι με τις απανωτές σφαλιάρες που τρώμε τα τελευταία χρόνια θέλουν από κάπου να αντλήσουν περηφάνια, αλλά τα ίδια και χειρότερα γίνονταν και πριν από την κρίση, εξίσου δεκτικοί ήμασταν στους εθνικιστικούς γλωσσικούς μύθους, και μάλλον περισσότερο (το Λερναίο κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 1997). Ίσως η θεοποίηση των αρχαίων ελληνικών (που βέβαια συνοδεύεται από την υπόρρητη υποτίμηση των νέων ελληνικών και κάνει μεγάλη ζημιά) να παίζει ένα ρόλο, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις.

Πηγή. http://sarantakos.wordpress.com/2013/09/04/mathematics-lang/

60 comments on “Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες

 1. Ο/Η giorgos λέει:

  εκτός απ’ αύτές τίς βλακείες ύπάρχουν καί κάποιες άλήθειες έπιστημονικές πού άποδεικνύουν γιά πιό λόγο συμβαίνουν αύτά γύρω άπό τή γλώσσα , άν δέν σέ κουράζει ρίξε μιά ματιά στό katotokerdos.blogspot.com πού δημοσιεύει αποσπάσματα άπό ένα μικρό βιβλίο στό όποίο άναλύονται , μέ έπιστημονικό -κατά τήν γνώμη μου- τρόπο οί έπιπτώσεις τού «γλωσσικου» στήνέξέλιξη τής κοινωνίας μας άλλά καί τού έλληνικού κράτους γενικώτερα .

 2. Ο/Η ΚΡΙΤΩΝ λέει:

  και.. για να κλείνουμε με αυτό το θέμα και τα τερτίπια των σιωνιστών,
  και προς τιμήν ενός εβραίου του Ιωσήφ Γιαχούντα.

  Σημιτοφοίνικες ένας λαός καραβάνι που αστραπιαία εμφανίστηκε, “είδε” και .. απήλθε.
  Τι προσέφερε στον πολιτισμό και πιά είναι τα πολιτιστικά έργα του ;

  …ας τελειώνουμε λοιπόν ..
  Τα εβραϊκά είναι Ελληνικά.
  ‘HEBREW IS GREEK’

  Εδώ θα βρείτε το βιβλίο του ΙΩΣΗΦ ΓΙΑΧΟΥΝΤΑ
  Για μελετητές. Δυσκολοανάγνωστο αλλά πολύτιμο αποδεικτικό της παγκοσμιότητος της Ελληνικής Γλώσσης!!!

  http://www.hellinon.net/HebrewGreek.htm

 3. Ο/Η Kimwn λέει:

  Κι εκτός του παραπάνω κειμένου η αλήθεια δεν είναι ποτέ στο άσπρο ή στο μαύρο, αλλά σε κάποια απόχρωση του γκρίζου (ή του μπεζ αν προτιμάτε)…

 4. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Αυτές τις παπαρολογίες δεν τις κατάλαβα ποτέ. Ένας ακήρυχτος πόλεμος χωρίς ουσία. Κλάιν μάιν αν τα μεν είναι ελληνικά ή όχι.

  Σαν να μαλώνουν οι Έλληνες με τους Τούρκους για τον μπακλαβά…

  λες και αν στον φέρουν στο πιάτο θα ρωτήσεις για να φας…

  Γενικά αυτού του είδους οι ανούσιες αντιπαραθέσεις είναι για αυτούς που δεν έχουν με τι σοβαρό να ασχοληθούν στη μέρα τους. Αρχίζουν και γράφουν για το ποιος είναι πρώτος και ποιος εφηύρε στο αλφάβητο και πίτσες μπλε.

  Και όσο γράφουν και μαλώνουν για αυτά οι υπόλοιποι ζούνε τις ζωές τους με τα καθημερινά τους προβλήματα μη περιμένοντας να τους λύσει το ζόρι τους ποιος ευθύνεται για το αλφάβητο.

  Βγείτε έξω και βρείτε ένα γκομενάκι. Αρχίστε να της μιλάτε για το αλφάβητο και αν μετά από 2 λεπτά δεν είστε μόνοι σαν την ανεμώνη και κίτρινοι σαν το λεμόνι ..πληρώνω τα ξύδια.

  Πάτε στο σούπερ μάρκετ και την ώρα που κάποιος βλέπει τις τιμές μιλήστε του για τους Φοίνικες. Θα φάτε κονσέρβα στο κεφάλι που θα πάει σύννεφο…

  Πάτε σε μια στάση λεωφορείου στις 7.30 που περιμένει ο κόσμος να πάει στη δουλειά αγουροξυπνημένος και μιλήστε του για την σημασία του ΑΛΦΑ. Ότι ροχάλα έχει μαζέψει το βράδυ θα τη λουστείτε.

  Παπαριές για συνταξιούχους… και καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζει ένας άνθρωπος στη μέρα του.

 5. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Θα διατυπώσω μερικές σκέψεις αλλά πριν ξεκινήσω να σημειώσω ότι ο Σαραντάκος είναι της σχολής «με απ όλα και την πίτα με μπόλικο λάδι» όπως η πλειοψηφία των μεταπολιτευτικών συγγραφέων – αφού μεταξύ τους ως τέτοιοι αναγνωρίστηκαν. Πρόσφατο παράδειγμα η Διβάνη κι από κοντά Τατσόπουλος, Χομενίδης, Τριανταφύλλου κά.
  Αγώνα καθιέρωσης δίνουν, αφού η αναγνώριση περνάει από την βάσανο της αντοχής στον χρόνο, οπότε όλα είναι κατανοητά απ’ την πλευρά τους. Απ’ την πλευρά μας όμως θέλει προσοχή και σύνεση σε ότι διαβάζουμε

  Κατ αρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους δεσμούς γλώσσας – ιστορίας
  Κατά δεύτερον να σκεφτούμε ή να πληροφορηθούμε πως τα γλωσσικά ιδιώματα σταδιακά εξαφάνίστηκαν – ως αποδειτικά της συνέχειας από την αρχαία στη νέα ελληνική.

  Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σχετική έρευνα για πόσες νομοθετικές επεμβάσεις – παρεμβάσεις έχουν γίνει στην ελληνική – και ίσως να μην υπάρχει άλλο ανάλογο, γιατί είναι τελείως διαφορετικό η γλώσσα σαν ζωντανός οργανισμός να υφίσταται αλλαγές και ζυμώσεις. Εϊναι όμως τελείως διαφορετικό όταν αυτό γίνεται με νόμους.

  Αφού πληροφορηθούμε για αρκετά συναφή θέματα θα πρέπει να μάθουμε με πιο κριτήριο αποφασίστηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ίσως τότε καταλάβουμε γιατί αυτή η διαμάχη, ανεξάρτητα εάν έχουν εισχωρήσει και αρκαία στοιχεία, είτε εθνικιστικά, είτε διεθνιστικά.

  Νομίζω έχει να κάνει και με τα ιστορικά δικαιώματα επικαρπίας (αν δεν κάνω λάθος στον όρο)

  Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι τεράστιο και ίσως ξεπερνά ακόμα και την ίδια την Ιστορία αφού η γλώσσα έχει ζωντανά στοιχεία αυτής (πχ οι σύνθετες λέξεις έχουν ομηρική προέλευση)

  Τέλος να σημειώσω ότι απ τα λίγα που γνωρίζω, δεν υπάρχει λαός με δικό τους κράτος χωρίς δική του γλώσσα, γι αυτό και βασική μέριμνα σκλαβωμένων λαών είναι η διατήρηση της μητρικής τους γλώσσας ώστε να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης της ανεξαρτησίας τους (πχ Κούρδοι)

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σχετική έρευνα για πόσες νομοθετικές επεμβάσεις – παρεμβάσεις έχουν γίνει στην ελληνική – και ίσως να μην υπάρχει άλλο ανάλογο, γιατί είναι τελείως διαφορετικό η γλώσσα σαν ζωντανός οργανισμός να υφίσταται αλλαγές και ζυμώσεις. Εϊναι όμως τελείως διαφορετικό όταν αυτό γίνεται με νόμους.

   Εδώ είναι το ζουμί ατα λόγια σου.
   Επίσης ενδιαφέρον είναι να δει κάποιος ποιοί ήταν οι νομοθέτες, π.χ. ο υιος του γερμανοτσολιά ράλλη….

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Σχετικά με την τελευταία παράγραφο. Στο πλαίσιο της πρατήρησης εξηγούνται και οι κατά καιρούς επιθέσεις στην ιστορία περί γλώσσας πχ κρυφά σχολειά, στη επίθεση μέχρι απόσχισης από την παράδοση και άλλα πολλά φαινόμενα που προηγήθηκαν έως σήμερα.

   Όποιος θεωρεί το θέμα γλώσσας κάτι εφήμερο και ανάξιο σημασίας ας κοιταχτεί στον καθρέφτη όποτε θα μιλά για την κρίση που βιώνουμε και το έλλειμα αξιών της εποχής μας, αφού το όχημα των αξιών είναι η ίδια μας η γλώσσα.

   • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    Μπορείς να το γράψεις και κάτω από το σχόλιο μου αν θες απάντηση. Μη το γράφεις όπου ναναι. Αν θες απάντηση. Αν δεν θες μη το γράφεις.

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Ιωάννη, για να σου απαντήσω ανάλογα, εάν θέλεις να απαντήσεις το κάνεις, εάν όχι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνεις σε διαδικασίες υποδείξεων διαδικαστικού που δεν υφίστανται, αφού μιλάμε για κατάθεση απόψεων

     Στο σχόλιό σου γενικώς έχω ενστάσεις αλλά επειδή δεν μπαίνω για να περνάω την ώρα μου σε αντιπαραθέσεις «τυφλές» έκρινα καλύτερο να εκφράσω την άποψή μου ανεξάρτητα.

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Στην συγκεκριμένη περίπτωση σφάλλεις…

      Όταν ξαναδιαβάσεις αυτό που έγραψα – και που διαφωνείς – θα διαπιστώσεις ότι αναφέρθηκα σε «ακήρυχτο πόλεμο» και «ανούσιες αντιπαραθέσεις» και όχι στην επιστημονική έρευνα περί της γλώσσας. Μόνο από αυτό το συμπέρασμα σου είναι άκυρο. Γιατί οι ανούσιες αντιπαραθέσεις επιστημόνων και μη και πολλές φορές και γραφικών στο ιντερνετ σε ένα ζήτημα όπως αυτό δεν βοηθά καθόλου στις αξίες αλλά μόνο στον εγωισμό των γραφόντων. Αλλιώς θα συνεργαζόταν για να αποδείξουν μαζί το αποτέλεσμα τους όπως κάνουν οι σοβαροί επιστήμονες με κοινές ανησυχίες.

      Επίσης για να προχωρήσω στη δική σου απάντηση το όχημα των αξιών δεν είναι η γλώσσα. Είναι του πολιτισμού και οι αξίες σε κάθε πολιτισμό είναι διαφορετικές και πιθανότατα εντελώς διαφορετικές από αυτές που ασπάζεσαι.

      Η μόρφωση αλλά και κατά επέκταση η γλώσσα δεν έχει σχέση με την αντίληψη περί αλλαγής αξιών και μετάνοιας στην οποία αναφέρομαι συχνά. Όπως έχω γνωρίσει στη ζωή μου άνθρωπο αγράμματο αμόρφωτο που δεν ήξερε να κάνει «κρα» αλλά ήταν αξιοπρεπής και τηρητής αξιών έτσι έχω γνωρίσει και εγγράμματο και μορφωμένο που ήταν θηρίο ανήμερο και χωρίς αξίες. Για να μη σου πω ότι οι μορφωμένοι σήμερα με γλωσσολογική ευχέρεια είναι στυγνοί και εξυπηρετούν τελείως διαφορετικές αξίες από αυτές που συμμερίζεσαι. Γιατί η αλλαγή αξιών προϋποθέτει μετάνοια και όχι προσπάθεια αποδείξεως της γεννήσεως του ΑΛΦΑ ούτε εξαρτάται από τη γλώσσα.

      Όσο για τις «ανούσιες αντιπαραθέσεις», θα συνεχίσω να έχω την ίδια άποψη. Δεν εξυπηρετούν τίποτα απολύτως σε καμία τους μορφή και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτό που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε θέλει να λύνει προβλήματα. Το επείγον δηλαδή και το σημαντικό. Αυτό το ζήτημα δεν είναι ούτε επείγον ούτε σημαντικό. Είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μέσα σε μια κοινωνία που υποφέρει από αυτούς που αντί να της λύνουν τα προβλήματα ασχολούνται με το αν το αλφάβητο είναι ή όχι συμπερασματικό με νούμερα.

      Το περί καθρέφτη το προσπερνώ γιατί σε έχω σε μια εκτίμηση και σε θεωρώ σοβαρό σχολιαστή και δεν θέλω να γίνουμε σκατά από δυό λέξεις στο ιντερνετ.

      Πιστεύω να κατάλαβες τώρα την ουσία του αρχικού μου σχολίου και να μη χρειαστεί έξτρα διευκρίνηση.

      • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

       Ιωάννη η εκτίμηση είναι αμοιβαία και γι αυτό να εξηγήσω κι εγώ κάτι που δεν ανέφερα πριν ακριβώς για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας.

       Στο σχόλιό σου ‘είδα» τον νεοέλληνα που είχε σύνθημά του, να είμαστε καλά, να τρώμε, να πηδάμε να αγοράζουμε, αφού θεωρούσε δεδομένο ότι θα έχει εργασία και λεφτά να ξοδεύει.
       Ίσως σου φανεί υπερβολικό αυτό που γράφω, αλλά για δοκίμασε να αλλάξεις κάποιες λέξεις και όπου έχει λέξεις σχετικές με την γλώσσα, να βάλεις λέξεις σχετικές με το χρήμα. Πριν από 4-5 χρόνια όποιος τολμούσε να πει ότι δεν γίνεται να πηγαίνουμε μπροστά με δανεικά χαρακτηριζόταν γραφικός. Τα ίδια και στα εθνικά θέματα και πάει λέγοντας.

       Συμφωνώ μαζί σου στο εγγράματοι και μορφωμένοι (όπως το είχε πει ο Παπαδιαμάντης) Μορφωμένοι μας λείπουν με την ευρύτερη έννοια κι όχι με τοίχους πτυχίων αλλά απομακρυσμένοι απ την ζωή.

       Με απλά λόγια προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος τομέας της ανθρώπινης δραστηριότητας που να είναι αποσπασμένος και ανεξάρτητος απ το σύνολο της ζωής. Ακριβώς γι αυτό έχουμε τους άκαιρους πτυχιούχους.

       Τώρα ίσως καταλαβαίνεις γιατί απέφυγα να τοποθετηθώ στο δικό σου σχόλιο, για να μην δωθεί λάθος εντύπωση. Ένα «ελλάτωμά» μου είναι, όπως ίσως κατάλαβες και σε άλλη συζήτηση, ότι αποφεύγω τα κατεβατά, κάτι που θα έπρεπε να είχα κάνει για να μην παρανοηθεί το σχόλιό μου εάν έγραφα κάτω απ το δικό σου.

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Γιάννη η απλούστευση πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά όταν ο τρίτοι – και με το δίκιο τους κάποιες φορές – διαβάζουν ένα κείμενο ή σχόλιο παραβλέποντας την κεντρική ιδέα ή ουσία.

        Αυτό έγινε και τώρα. Έγραψα με εντελώς απλό και γλαφυρό τρόπο το σχόλιο μου δίνοντας παραδείγματα από την καθημερινότητα. Αυτό το έκανα για να στηλιτεύσω την παράνοια της διαμάχης – για ένα στην ουσία της ζωής ανύπαρκτο πρόβλημα – κι εσύ ως τρίτος το είδες ίσως και δικαιολογημένα από άλλη πλευρά.

        No hard feelings…

 6. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Γλωσσολογος επιστημων δεν ειμαι ,ουτε ειδικος εστω ερασιτεχνης ερευνητης επι των γλωσσων !
  Επειδη ομως ο ΛΟΓΟΣ περι γλωσσικου ΤΩΡΑ (εν μεσω κρισης ) μου μοιριζει «εθνοπατερισμο» και θεομπαιξια απ ολες τις παντες …
  3 παρατηρησεις ενος απλου ανθρωπου που βιωνει την λαιλαπα :

  1) Αν βρισκοταν ενας Αρχαιος Ελληνας (που να γνωριζει γραφη και αναγνωση ,γιατι υπηρχαν και χιλιαδες που δεν γνωριζαν κι απλα καταλαβαιναν οσους μιλουσαν ) στην σημερινη Ελλαδα θα καταλαβαινε …..χριστο ?Αντιστοιχα φανταζεται κανεις τον εαυτο του να ζουσε για μια ωρα στην αρχαια Αθηνα ;; (η ευκολια στην απαντηση ειναι αντιστροφως αναλογη της ιδεολογικης συγκροτησης και κοσμοθεωρειας του καθενα )

  2) Μηπως ειναι καλυτερα να ΜΑΘΟΥΜΕ τι εννοει η καθε λεξη επι της ουσιας και οχι οτι φανταζεται η γκλαβα του καθε ενος μας ;; Τι καταλαβαινει λοιπον ο καθεις οταν ακουει πχ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και του ΚΡΑΤΟΥΣ ….σημερα ,και τι καταλαβαινε οταν το ακουγε πριν κατι χρονια (πχ το 2000) .Μηπως να γινουμε δηλαδη πιο ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ στη γλωσσα μας και να μαθουμε να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους ;

  3) Οταν ενας λαος εχει χασει την αξιοπρεπεια του και δεχεται αδιαμαρτυρητα την σταυρωση του ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ χωρις να μπορει να συννενοηθει στα βασικα (πχ -λεω εγω τωρα – να μην κανει κανεις δηλωση φετος στην εφορια !!!) ,του προσδιδει τιποτα το «υπεροπλο» πχ οτι καποτε (πριν 2.500 ή 50.000 χρονια ) ηταν πρωτοπορος σε κατι ή σε ΟΛΑ ;;

  [katotokerdos.blogspot.com …που εδωσε ο Γιωργος πολυ καλο ]

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   ΩΧ …μυριζει …

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    «Ο φασίστας είναι μια μούμια που της φύγαν όλοι οι χυμοί της ζωής, είναι ένας νεκροζώντανος, ένα ζόμπι που πρέπει να ταφεί το ταχύτερο, καταρχήν για λόγους δημόσιας υγείας.

    Ο φασίστας είναι το άγος και το όνειδος της ράτσας των ανθρώπων…Υπόθεση μιας χούφτας ανώμαλων και ηλιθίων, που αποτέλεσαν το προζύμι που έκανε να φουσκώσει η ανθρώπινη βλακεία και κακοήθεια σ’ όλο το φριχτό της μεγαλείο.

    Η φασιστική φύτρα ήταν και είναι πάντα το αποτέλεσμα της αμάθειας, της ψυχανωμαλίας, του φόβου, της στέρησης (σ’ όλες τις μορφές της και καταρχήν της σεξουαλικής), της μικρόνοιας, της κακοήθειας, της έλλειψης ειλικρίνιας.

    Ο φασισμός είναι η κοινή συνισταμένη όλων των κακών ποιοτήτων του ανθρώπου».

    Βασίλης Ραφαηλίδης

 7. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

  Αμετανοήτε σε ευχαριστώ για το άρθρο…

 8. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

  Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

 9. Ο/Η Astillais λέει:

  Αντιγράφω
  «Και συνεχίζουμε με το αλφάβητο, που μεγάλος καημός των εθνικιστών είναι να αποδείξουν ότι δεν το πήραμε από αλλού:»
  Παρατηρώ
  Γιατί αυτό το πρόκαψ;
  Γιατί όποιος θέλει να ψάξη ( και αν αποδειχθή αποδείχτηκε) θα πρέπη εκ των προτέρων να τσιμπήση και τον τίτλο του εθνικιστή με την σημερινή διαστρεβλωμένη έννοια;

  Κάθε προσπάθεια έρευνας λοιπόν θα προσκρούη στον «μεγάλο καυμό» ;
  Λοιπόν ας πάψη πάσα έρευνα γιατί έτσι το θέλη ο αρθρογράφος
  Να ρωτήσω όμως κάτι λίαν απλό
  Ποιός του είπε του αρθρογράφου πως τα ονόματα των γραμμάτων της ελληνικής αλφαβήτου δεν σημαίνουν κάτι;
  Περιέργως δεν έχει τα γράμματα ο-μικρόν και ω-μέγα
  Θά ήελα να γράψω κι άλλα
  Α Λ Λ Α
  την ρετσινιά που να την βάλω;
  Λέω να μην την βάλω πουθενά και να την επιστρέψω ως ακολούθως
  «Και συνεχίζω με το αλφάβητο,που μεγάλος καημός των ………. είναι να αποδείξουν
  οτι το πήραμε από αλλού»
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ Αστυ

   «Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
   αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;
   Ποιο γιατρικό θα ‘ταν πολύ πικρό
   για τον ετοιμοθάνατο;
   Tι βρωμιά δε θα ‘κανες
   τη βρωμιά για να τσακίσεις;
   Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα
   καταδεχόσουν να το κάνεις;
   Ποιος είσαι;
   Bυθίσου στο βούρκο
   αγκάλιασε το φονιά, όμως
   άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη.

   Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
   Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
   Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
   Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
   Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
   Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
   την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.»

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    ΠΟΙΗΤΗ ΤΙ ΠΟΙΕΙΣ ?????

   • Ο/Η Astillais λέει:

    Υγεία και ζουμί από τσίπουρο (έκφραση του μπαμπά), Λεωνίδα.
    1.Με τον διάβολο
    2.Όλα. (σκληρό αυτό που θα πω αλλά τον ετοιμοθάνατο που άρχισε το ταξίδι του είναι παρακινδυνευμένο να τον γυρνάς πίσω, έχω παραδείγματα)
    3. Καμμιά
    4. Να σκοτώσω
    5.ΔΞ ΔΑ
    6.Με την καμμία
    7.Χρειάζεται ΕΝΑ τον κόσμο για ν΄αλλάξης
    Α Λ Η Θ Ε Ι Α
    8.Μονάχα η Δικαιοσύνη μπορεί να μας διδάξη,
    (ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις)
    την αρμονία
    Χωρίς αυτήν κάθε πραγματικότητα μόλις αλλάξει θα θέλει νέα αλλαγή.
    Φιλιά

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

     ΜΕΓΑΣ «παγιδευτης» τελικα ο Μπρεχτ ,καθρεφτης ψυχης …πραγματικος .
     Δεν θα καθοταν καποιος με καποιον που «διαβαλλει» (διαβολος) αν μονο ετσι μπορουσε να βοηθησει το ΔΙΚΙΟ ,αρα ΔΕΝ θα προσπαθουσε για το ΔΙΚΙΟ ,αρα δεν θα ηταν «ΔΙΚΑΙΟΣ» ….και την ιδια ωρα «πιστευει » (αυτος) οτι «Μονάχα η Δικαιοσύνη μπορεί να μας διδάξει,αρμονία».
     ΑΡΑ ……ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

     • Ο/Η Astillais λέει:

      Τα όρια παγιδεύουν με λογικά άλματα
      Μόνο που ο παγιδευτής ενίοτε αυτοπαγιδεύεται
      Εξηγούμαι
      Το Δίκαιο έχει αντανακλάσεις πέραν του προφανούς
      Ο Μπρέχτ τον θεωρεί μονόδρομο (εννοώ την συνεργασία με τον διάβολο )
      Είναι;

      Το Δίκαιο απαιτεί συνεργασία ΜΟΝΟ με τον διάβολο;
      αλλοιώς δεν είναι δίκαιο;
      Πιθανώς είχε υπ΄όψιν την φράση
      «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»
      Συμφωνείς με την φράση;
      Διότι εγώ δεν συμφωνώ

      “Μονάχα η Δικαιοσύνη μπορεί να μας διδάξει,αρμονία”.
      και συνεχίζω
      Χωρίς αυτήν κάθε πραγματικότητα μόλις αλλάξει θα θέλει νέα αλλαγή.

      άρα πόθεν το συμπέρασμα να μην αλλάξει τίποτα;

      Σημείωση:
      το τίποτα έτσι κι αλλοιώς ως τίποτα δεν αλλάζει
      Μάλλον ήθελες να πης να μην αλλάξει κάτι

      • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

       χαχαχαχαχα Γιαννης κερνα και Γιαννης πινει ..
       την απαντηση στον Μπρεχτ για το με ποιον ..την δινεις ΕΣΥ η ιδια και απαντας με τον «διαβολο»
       και στην συνεχεια ρωτας(;) τον Μπρεχτ «Το Δίκαιο απαιτεί συνεργασία ΜΟΝΟ με τον διάβολο;»
       οντως …..Τα όρια παγιδεύουν με λογικά άλματα
       Το Δίκαιο έχει αντανακλάσεις πέραν του προφανούς ! ΠΟΤΕ
       Το Δικαιο ειναι ΔΙΚΑΙΟ ,η Αληθεια ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ ….ουτε για «καποιους» ,ουτε με περικοκλαδες

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Δίκηο έχεις
        Ο Μπρεχτ θα καθόταν ΚΑΙ με τον διάολο.
        άλλωστε δεν εξαιρεί κάποιον.
        Εγώ όχι.
        Πράγματι το Δίκαιο δεν θέλει περικοκλάδες και διλλήματα
        (όπως “Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
        αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;)
        ομοίως και η Αλήθεια
        Δύσκολα θέματα;
        Ουδόλως
        Έτσι κι αλλοιώς την έννοια του δικαίου την ομολογούν-πιστοποιούν οι πράξεις μας.
        Πόσο προφητικά το λέει τούτος εδώ

       • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

        Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα
        καταδεχόσουν να το κάνεις;

        Στο «καταδεχοσουν» ειναι το κλειδι Αστυ ….(οποτε αστα ως εχουν τα πραγματα)

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Αν χρειαζόταν να σκοτώσω
        ΟΧΙ δεν θα καταδεχόμουν να αλλάξω τον κόσμο.

        Αν αυτό με κατατάσσει στο .(οποτε αστα ως εχουν τα πραγματα)
        δεκτόν.

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Γειά σου Λαΐδα του Άστεως.

  • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

   Ωραίο λογίδριο…ΑΛΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΔΕΝ οπώς και για τον Ηρόδοτο ή και για την περιπτώση των ερωτήσεων σχετικά με τον ροζεμπεργκ…Είχα γράψει ότι η κριτική ρήση του Λοκ για τον Φιλμέρ ταιριάζει παραφρασμένη στην Κορρίνα.. Απο ότι βλέπω ταιριάζει και στην Αστιλαίδα….

   • Ο/Η Astillais λέει:

    Στο ξαναείπα, Χρήστο Βούλγαρη.
    Μελετώ του ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΟΥ
    Και είναι πολλοί δόξα τω Θεώ
    Επίσης υπόσχομαι να σε διορθώνω όταν κάνεις λάθη σχετικά με τον Ρόζεμπεργκ
    Μάλλον θέλεις το λίνκ
    Να το βάλω;

    Η ευγένεια προστάζει να μην αναφερόμαστε σε απόντες
    Η Κόριννα (ο τόνος στο κό) δεν είναι παρούσα ούτε στο μπλόγκ ούτε στην ανάρτηση

    Ποιά είναι η κριτική ρήση του Λόκ για τον Φιλμέρ;

    • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

     «Μελετώ του ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΟΥ» μας λέγει η Αστύ οπώς επίσης λέγει «οι Αγγλοί ξεκίνησαν τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ψέμματα των περιούσιων» (Εβραίων),,,προφανώς αυτή είναι η «μέλετη των Αρχαίων Ελλήνων» της «ερευνήτριας της αλήθείας» άστυ…Κατοπίν τούτου οι λόγοι για τους οποιους η «ερευνήτρια της αλήθειας» επιμένει να μην απαντά σε 4 ΑΠΛΕΣ ερωτήσεις για την επιρροή του Ροζεμπέργκ στην ιδεολογία της χ.α είναι εμφανείς και ότι άλλο γράφει είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που δεν πείθουν…ο Τζών Λόκ έγραψε για τον εργο του Φίλμέρ Patriarcha «ότι δεν έχω ξανάδει τέτοιες ανοησίες σε τόσο καλά αγγλικά» αν αλλάξουμε την γλώσσα από αγγλικά στα ελληνικά είναι η απόψη μου για τα «άρθρα» μιας συγκεκρίμενης αρθογράφου η οποια «ανακαλυπτεί» ότι ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ηρόδοτος είναι λεει αναξιόπστος, ο γιαχβέ έιναι λέει Ιακχός ο ΝΕΟΝΑΖΙ νταίβιντ ιρβιγκ ειναι λέει αξιοπίσττος ιστορικός και άλλα τέτοια φαιδρά τα οποία ενστερνίζεται και η η «ερευνήτρια της αλήθειας» άστυ….
     Επειδη θεωρώ τον εαυτο έντιμο ανθρώπο έχω γράψει κατ΄΄ επαναλήψη για την συγκεκριμένη αρθογράφο ότι της ταιριάζει παραφράσμενη η Λόκειος κριτική ρήση και φυσικά το έχω γράψει και στην ίδια όπως της έχω ανάφερει και την εν λόγω ρήση στην πλήρη μορφή της
     ΥΓ Επείσης για λόγους εντιμότητας οφείλω να ενημερώσω την άστυ ότι μια από τις αρνητικές ψήφους που πήρε στα σχόλια της είναι η δική μου…

     • Ο/Η Astillais λέει:

      οπώς επίσης λέγει “οι Αγγλοί ξεκίνησαν τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο”
      ___________________-
      Πότε το είπα αυτό;

      ‘Ελπίζω» να το βρής και να μου το τρίψης στην μούρη
      αλλοιώς είσαι ένας απλός συκοφάντης.
      Τελικά να το βάλω το λίνκ με τις διορθώσεις για τον Ρόζεμπεργκ που σου έκαναν
      ή δεν το αντέχει η αρνητική σου ψήφος;

      • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

       Η αστυ το έχει γραψει σε άρθρο που αναφερεται σε ιστορικα θέματα αν μπορει να απαντήσει η ίδια στα ερωτήματα μου διαφορετικά ας μην κάνει τον κόπο καθώς τα clopy paste της είναι ακόμα πιο βαρέτα απο τα γράπτά της…

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Νέα συκοφαντία
        «καθώς τα clopy paste της»
        Αναμενόμενο
        Ο συκοφάντης είναι καθ΄έξιν συκοφάντης άνευ αποδείξεων
        Αντέχω διότι γνωρίζω
        Αντέχω διότι η αλήθεια που ψάχνω δεν βόσκει σε υβριστικά λειβάδια.

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Αν η αστύ επαναλάβει τα παραμυθάκια της 5-6.000 φορές δεν μπορεί παρα να τα πιστέψει και η ίδια(και μόνον αυτή)…ΑΠΤΕΣ αποδείξεις ότι κάνω λάθος οπώς και απάντήσεις στα θέματα που εθέσα ΔΕΝ γράφει πως να μπορέσει άλλώστε το clopy paste δεν βοηθά «non feciunt omnia omnes:»Τέλος πάντως της αφιερώνω και εγώ το τραγουδακι της Πάολας που έχει αναρτήσει ο Ιωάννης …dixit!

      • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

       ΥΓ επίσης αν τολμά ας με διαψεύσει ΄ότι έχει θέση τον ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ηρόδοτο εν αμφιβόλω βάσιζόμενη σε τουλάχιστον αναξιοπιστές πήγες δεν λέω πλαστές αν και έχω πηγές και για αυτό γιατί δεν θέλω να μου πάθει κάνενα εγκεφαλικό και το έχω βάρος στην συνειδήση μου και έχει γράψει το «καταπληκτικό» ότι το φοινικό αλφαβητό δεν είναι λέει αλφαβήτο επειδή δεν έχει ψωνήεντα και κάτι αλλά φαιδρά για δέντρα και στρωματογράφια με αποτελεσμα να της τα «σούρει» (δικαιώς) ο Κερκυραίος …
       ΥΓ2 Αντιθέτα με αυτήν δεν είναι συνηθείο μου να «φακελώνω» τους άλλους ,,,μήπως θέλει να κάνω εξαίρεση για αυτήν;Απο την αλλή το καθήκον μου απένατι στην Ιστορία μου αποτρέπει να της αποδώσω δηλώσεις που δεν εχει κάνει,,,

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Τα παράπονά σου στον Πλούταρχο (εδιδάσκετο συνεχώς έως τον 19ο αιώνα)
        Αυτός τον έθεσε εν αμφιβόλω (Περί κακοηθείας του Ηροδότου)
        Σου απέδειξα οτι είναι γνήσιο.
        Άλλωστε το ομολογεί ο ίδιος ο Ηρόδοτος με το «εμοί δοκέει»
        Βεβαίως αν η ιστορία γράφεται με το «εμοί δοκέει» ουδείς ψόγος.
        Τότε όσοι γράφουν ιστορία να το χρησιμοποιούν για να γίνουν Ηρόδοτοι
        Τι να τις κάνουν τις πηγές και τα αποδεικτικά;
        «Εγώ νομίζω» και γράφτηκε η ιστορία.
        Ίσως να είναι απ΄τις βασικές αρχές συγγραφής ιστορίας
        Εγώ νομίζω λοιπόν ,αφού το δίδαξε ο Ηρόδοτος, μπορεί ο καθείς να ονομασθή ιστορικός
        αφού θα νομίζη.

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Παραφράζωντας τον Κάρολο Δαρβίνο ο Θεός παρέδωσε την Αστυ στα χέρια μου α)ΔΕΝ μου απεδείξε την γνήσιοτήτα της κακοήθειας β)Επειδή η αστύ νομίζει ότι έχει ταλέντο στην διαστρεβλώση ο Ηροδότος χρησιμοποεί το εμοί δοκεί στα σημεια που δεν μπορούσε να εξακριωβωσει άρα ανθράκες ο θησαυρος…γ) γραφει η τάχα «ερευνήτρια της αληθείας» ‘άστυ «Τότε όσοι γράφουν ιστορία να το χρησιμοποιούν για να γίνουν Ηρόδοτοι» αλλά απο την άλλη ενας ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Simon Sebag Montefiore (συγνώμή για τα κεφάλαια αλλά είναι θέμα σχεδον «ιερό» για μένα ) στο βιβλίο του Titans of History Quectus Λονδίνο 2012 σελ. 33 γράφει Αλλά οι μέθοδος του (Ηρόδοτου) είνναι αυτή ενός πραγματικού ιστορικού συγκρίνε τις πήγες του όποτε ήταν δυνατο…ο πρώτος Ιστορικός και αναμφιβόλα ένας απο τους μεγαλύτερους»»Δυστυχώς» για την αστυ η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι μια ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ως τέτοια προχωρά χάρη σε ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και δεν παγιδεύεταιι απο τάχα «ερευνήτριες της αλήθειας» και αυτό ΔΕΝ αλλάζει και ας κοπανιέται η άστυ πάνω κατω όλη μέρα…

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Για την «γλυκία» αστυ…μηπώς μπορει να μας πει τι ακριβως έγραψε για τον ¨»σοβαρό ιστορικό» πλεύρη η θέλει να ΄΄γίνω «καρφί»;

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Να το γράψης
        Αλλοίμονο
        Δημόσιος είναι ο διάλογος
        Το λίνκ με τις διορθώσεις που σου έκανα και παραδέχτηκες όμως αβαβά
        Να το βάλω ή θα με «ταράξης» στα αρνητικά;

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Απο παραμυθάκια η αστυ σκίζει αλλά απο απάντήσεις δεν το έχει….και φυσικά θα πάρει την αναλογή ψηφο…Ειπάμε το τραγούδι της Πάολά της ταιριάζει αν και δεν είναι του στύλ μου…

       • Ο/Η Astillais λέει:

        Όοοοο,τι πείς
        να μην το βάλω το λινκ λοιπόν.
        Καλώς
        Ρίξε τις αρνητικές σου τώρα.
        Τιμή μου.

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Βαριέμαι εχει ντοκιμαντέρ που δεν θέλω να χάσω…

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Χαζομάρες Χρήστο.
      Τον πόλεμο τον ξεκίνησαν κάτι κατάδικοι των φυλακών που ντυμένοι με πολωνικές στολές ΤΑΧΑΜΟΥ επιτέθηκαν σε ένα συνοριακό φυλάκιο και άρπαξαν ΟΛΕΣ τις κονσέρβες…
      Ε δεν ήθελε και πολύ ο χίτλερ να τσακίσει όλη την πολωνία για να πατσίσει.
      Τα υπόλοιπα είναι απλώς ΙΣΤΟΡΙΑ….
      Τώρα για τους λουστρο-πουστρο-βρωμο-εγγλέζους (που προσωπικά τους θεωρώ χειρότερους από τα αμερικ(λ)ανάκια) απλά να θυμήσω τα ευγενικά λόγια του πορδΥπουργού τους που έλεγε (όταν μας χρειαζόταν) ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες και ΜΟΝΟ 4 χρόνια μετά έδινε διαταγή στον στρατηγό σκόμπυ (όταν το τότε ΒΟΘΡΟ-ΠΑΡΑ-ΚΡΑΤΟΣ ήταν γύρω από την πλατεια συντάγματος) απλά Λιάνισε τους…
      Δυστυχώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

      • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

       Ουτε και εγώ έχω φοβέρους λόγους να συμπαθώ τους Βρετανούς(ο πατέρας μου είναι Κερκύραιος αν σου λέει αυτό κάτι) αλλά στο θέμα της ενάρξης του Β! ΠΠΠ η ευθύνη είναι των ναζί

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Δεν είμαι ιστορικός και δεν θυμάμαι τι μπορεί να έγινε στην Κέρκυρα, πέραν του ότι ήταν ΚΑΙ βρεταννική αποικία κάποτε.
        Απλά μπορώ να σου πω Βίοι παράλληλοι, κι εμένα ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Κέρκυρα (σε κάποιο χωριό του νότου) ενώ η μάνα μου στο «χωριό» που είναι ομώνυμο με το ποτάμι που βλέπει από το εξοχικό του ο Λεωνίδας. (Μη ιστορικός ο γρίφος)

       • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

        Ο Ποδονίφτης;

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Ο νιφτοπόδης !!!
        Η κωμόπολη λεγόταν και αγά,
        τόπος γέννησης του κλάρα…
        Αντε τα είπα όλα

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Οντώς η Κέρκυρα ήταν βρετανική αποικία και επίσης οι Βρετανοι συντηρήσαν και στηρίξαν το φεουδαλικό συστήμα οπώς επίσης και απέτρεψαν τους Κερκυραιούς να συμετάσχουν στο 1821 και εκάναν ότι μπορούσαν να αποτρέψουν την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα…
        ΥΓ Συμπτώσεων συνέχεια ,,,και ο πατέρας από χωρίο του νότου της Κέρκυρας είναι

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Δήμος Μελιτειέων ????

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Οχι αν και έχω πάει εκει μια φορά με την πρώην μου…Δήμος Λευκιμαίων Μελιίκια

 10. Ο/Η Astillais λέει:

  Ευχαριστώ για τις αρνητικές ψήφους
  Αλλά μόνο τόσες;

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Βαριομαστε, έχει μπάσκετ και είμαστε διακοπές.

 11. Ο/Η ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ λέει:

  κουραστηκα να σας διαβαζω, κοσμητικα (κοσμηματα ισως?) ουσια ?? κε σαραντακο νομιζω ε? το μεγαλο προβλημα με το οποιο ασχοληθηκε η ελληνικη ποιηση & τα τραγουδια τα οποια αδουμε, ευτυχως δεν σας ειχαν ποιητη !! «ποιω» το ρημα στην κοινη ελληνικη «που» ολοι μιλαμε… διδαξατε ολους τους ποιητες = οτι ναναι !! εισαι δυστυχως κε σαραντακο, καπου αναμεσα στο καποιος σουπε να πεσεις απ τον 10ο οροφο και αναστηθηκες πριν πεσεις = το λεμε κι αλλοιως στην γλωσσα μας > σουπερστισιον !!!! δεν πατε κε να μελετησετε το αξιον εστι ???
  τι λες ρε φιλε ???? αν δηλαδη σου βαλω > «οΙο» τι θα μου γραψεις οτι ειναι ???? κυκλος καθετο κυκλος? εγω σου γραφω οτι ειναι 2 μπαλακια και το 1 στην μεση !!!!! δεν ειναι γελαδα το αλεφ !!
  ΒΟΔΙ ειναι !!! απο κουκια ξερεις ?? Η ακομα πιστευεις οτι οι δεινοσαυροι ηταν ερπετα και δεν κοιτας τισ κοτες??? τελος παντων ειστε δεισιδαιμονες , θρησκεφτολογοι , ελλειπεις !! τι ειν η λιμπρα κε σαραντακο ?? το ΦΡΕΕΝΤΟΜ?? εσεις μαλλον πιστευετε ακομα στο οτι οι θρησκειες του τωρα (τρομαρα σας ΦΡΗΝΤΑΡΑΝ ( με διπλο εψιλον παρακαλω!!) τις γυναικες, οτι οι γαλλοι καναν επανασταση το 1789 μΧ ! (σκατα κανανε και τα τρωμε ολοι!) και γιατι οχι το – 228 ολικους γυρους της γης απο σημερα ???? αλλα και η γη με δικα μας εξοδα γυριζει πουγραψε και ο ποιητης !! δηλαδη,ς εσας πληρωνουμε ! για να γραφετε τις μαλ….. πουγραψε και ο ΘΟΥΚΥ ΟΤΙ τοπε ο περικλετος !! ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ειναι η μονη γλωσσα η οποια οριοθετει αφηρημενους ορους ΚΑΙ ΑΛΛΗ κατ αριστοτελη ΜΗΔΕΝ και ουκ ουδεν !!! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ = ΕΛΕΥΣΙΣ ερχομαι δηλαδη για να σας ΧΕ /// ω ! ΕΚ της ριζας του θεματος σΕΛ – ΛΑΔ -ος ΦΩΣ + ΛΑΝΤ (ΛΑΔ) τοπος της ελευσεως & ελευσης ΜΟΥ !!!! οπως το ΕΜΠΙΣ (ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑ) οπως το πιτσα απο το ΠΙΤΤΑ / ΠΙΣΣΑ / ΠΙΖΖΑ = ΠΙΤΣΑ οπως το κεα ΤΖΙΑ & ΤΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ !!!
  ΑΡΑ = ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΚΗ ισημεριες Η εκινοξ ελληνιστι οι γαλατες του αστεριξ & οβελιξ κατα το οβελιας σουβλισαν κατι τις !!!! ρε κε σαραντακε ως αριθμητικο το ε ειναι 5 ! οχι η αυτο ειναι 8 !
  (ιδου η διαφορα γελαδα ΒΟΙΔΙ !!!! αρα βε(ε)τα > κουριτς στ αλβανιτκα (βειντα) αρ = καλιεργησιμη γαια και γουα κτλ αλλα και αλ παραβ = ΠΙ-ΡΟ γραμμ Α & Β επομενως λευκος, αρ(λ)ικος = καθαρος
  αρβα παρβ στα βαρβαρικα = ΑΛΒΙΝΟΣ ?????? ΑΡΒΙΝΟΣ ΚΤΛ αρα βε(ε)τα 2+5+300+1 = 308 >
  πυθμην 3+8 = 11 > 1+1 =2 που να σας χε…ω τα φερατε ολα τωρα ! τις 7500 ισημεριες απ το ευρημα του χουρμουζιαδη στην καστορια !! ολα στο τωρα? που βρηκες ρε τις 60000 εννοιες στον ομηρο ??? εχει εκατον+ μυρια !!!! πηγαινε να δεις οτι ο αχιλεας (ΑΝΤΥΞ?) μηπως ζαντα?
  τελος παντων ρε σαραντακο πελοπονησσος ειναι ΑΛΦΕΙΟ εχει !!! αλφειν = γονος , σπερμα (λευκο πριν πεταξει Η και να πεταξει για να ερθεις εσυ ως (κλασμα &περδεσαι) απο βρακι μεσω της μαμας σου > διοτι βε(ε)ντα ειναι το (β)οιδα = γνωριζω και γυναικα εν οιδες οτι μηδεν οιδες !!! αν τωρα νογας απο γκεγγικα δηλ γκ(ρ)αικικα δεν εχει γαμα Η & (ω) αλλα γαμμα & γνωστον τοις πασι γαμ-μα με 2 μμμμμμμμμμμμμ ( αρα γραμ Α&Β γα-μα-(ν)το διοτι το τ ειναι στιγμιαιον ως χουντικον κραΙμ ελληνιστι ! αρα μετατρεπεται ες = Μ+Μ μμμμμμμμμμμ δες καματος του μεσημεριου πχ Η οτι αλλον καματον θετε !! αρα για κανε γαμτα και θα δεις ποσα απιδια εχει ο σακος 1 Η 2??? μαλλον 3 διοτι το συστημα πεζει μονο με 1 και μεδεν διοτι και το 9 ριζα το ενα εχει ! και στο ενα > η ζωη τωρα τελειωνει σβενει το καντηλι μου (γαμωτο) 7500 ισημεριες τωρα βασιζουμε τα παντα στις εφαρμογες του κωλ//// !!! ετσι κι ο δασκαλος χουρμουζιαδης , οταν τον ρωτησαν οι ασχετοι, αν διαβασε τι εγραφε ο ποιητης πριν απο 7500 ισημεριες του ειπε απλα οχι !!! αλλα παλε οταν οι ασχετοι αρωτησαν αρα ισως τοχει γραψει στο ξυλο το φιδακι (σκωληξ διαμαντης) εγελασεν ευχαρης και του την ειπε >>>> πολυ γραμματισμενο σκουλικι !!!
  σαραντακε λυπαμαι αλλα απ το 7500 μεχρι τωρα αλλους χαζους σαν τους ελληνες δεν θα ευρεις !
  διοτι κανε μια μετακομιση στην βιβλιοθηκη της ΟΥΡ με πινακιδες απο πηλον ! θες 100,000 νοματους να κουβαλανε 20 μερες για το >>> «αγαπητε κε σαραντακε ……» μετα βλεπουμε αν ζουν ακομη !!!! δυστυχως ο δασκαλοι μου ουτε εθνικιστες ηταν ουτε γελαδια, στεγες, οβελικς και στεπ για να κανουν βημα και γραμματικη!!! ομως σιγουρα εδω και 7500 ισημεριες κωδικοποιησαν την πληροφορια την μνημη την Α-ληθη (εια) την ελευθερια , την ποιηση, το(ν) νουν και την ιδεα, απεριψαν απλα καθε χειραγωγηση, με εναν υπεροχο & ουχι επαρμενον τροπο , απαλα κοιταξαν ψηλα , περα απ την μυτη τους χαμηλομυτηδες !!! και απεφυγαν να θεσμοθετησουν το «εμπρος στον δρομο που χαραξε ο τετοιος ! μια υποθεση ηταν πανω σ αυτο το οποιο παρατηρουσαν , μεχρι την ελπιδα να την κανουν κατι χειροπιαστο και επειδη στεκονταν αιωνες ξυνοντας τ αχαμνα τους την ειπαν επιστημη ! ονοματοδοτησαν το απιαστο το τελος οχι ως τελειοι (οπως ολοι εσεις κι εμεις ) αλλα ανθρωπινα και πολλα (Α) ΛΑΘΗ ! ΑΛΛΟ ΙΝΙΣΙΟ ΣΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ (ΛΑΤΙΝ ΦΑΣΙΟΝ !) κι αλλο τελειο > τελος > λαθος & ισως ζωη που μπορουμε να διορθωσουμε & να το ξαναρχισουν αλλοι !
  αρχη δεν σημαινει πολλα παρα τοις ελλησι ενα απριορι ειναι μηπως και καποια στιγμη την κανουμε ΑΝ-αρχη χωρις νταβατζηδες δηλαδη να μας αγουν και μας φερουν αλλα παρεξ με ανα-τροφη και συνεχη αυξηση στην αναποδη πυραμιδα της πρεπουσας γνωσης ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στην ακιδα της αναποδης αυτης πυραμιδας η οποια θαναι ατελειωτη, απειρη η επιφανεια >> που ο στερνος των ανθρωπων θ αντιμιλησει μες στη καταιγιδα και θα βγαλει την γλωσσα στους φοβους στην δεισιδαιμονια και ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ αυτος δεν θ ακουει παρα την αληθεια που ειδε εμπεδωσε και τιμαω (τιμα) τιμοντας και ολους τους αλλους γυρω του !! ζητημα ευαισθησιας κε σαραντακε !
  γλαος = πετρινος πραος και γνωστης θ αντιμιλησει σ οσους θα κατεργαζονται παλι παρασιτικα ταρταρα !!! παρα(σ)τιμωμενος αγαπητε σ ολες τις διαλεκτους της ελληνικης = σε καθε προβλημα μονο μια δυνατη καλη καγαθη λυση !!!! οσο ακους και δεχεσαι οτι φουρνιζουν = … μια μυρωδια καλοκαιριου απ τις ακτες > οτι τελειωνει παντα ερχεται απο το χτες !!! ΤΥΦΛΟΣ ΤΑ Τ ΩΤΑ ΤΟΝ ΤΕ ΝΟΥΝ ΤΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ?? ΜΗΠΩΣ εθελοτυφλεις??? μηπως λαθρακους? μηπως οι αισθησεις σου σε κρατανε στο σπηλαιο του πλατωνα και εισαι ετοιμος να σκοτωσεις καθε τι αλλο? ασε την υποθεση να κανει περιπατο ! διοτι ουτε παραβατης ηταν ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ουτ αποστατης !! ο λοξιας φοιβος (FΟΙΒΟΣ) ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ & χρωσταγε σ ολους οπως η ελλαδα της μιχαλους !!!
  μην βοσκετε παιδια αλλα βοδια και ΑΛΕΦ αμα μπορουσαμε να εχουμε πτωσεις και στους θεους
  θα ειχαμε και στους ΚΩΔΙΚΕΣ και μετα λυπης μου σε πληροφοραω οτι στα ελληνικα αν τα λες καλα
  δεν εχει διερμηνιες στο απαγορευουν απο μονα τους ΙΝΤΕΡΠΡΕΤΕΙΣΙΟΝ λεγουν οι ΜΠΑΡ/ΜΠΑΡ
  ΝΤΕΣΤΙΝΥ ΚΕΣΜΕΤ κτλ δηλαδη΄ς προορισμος !!!! παρε τ αυγο και κουρευτο ! αρε ρε λεωφορειο που θελουμε ολοι & κατεβαινουμε σε λαθος στασεις συνεχως ! ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ το λεμ εμεις και μοιρα (καρτινι?) νε κε σταματακε κατεβα οπου θες… δε θα παθεις τιποτες ! μετα τον παπαδιαμαντη καλον ειναι να εμβαθυνουμε στην συνθεση της ελληνικης ποιησης και στον ριντλευ ΣΚΟΤ = ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ > Η ξυπναμε και ξεσκιζουμε αυτους που ειναι δικοι μας αλλα θελουν να μας απαυτωσουνε με ξεπαστρεμα και απαυτωνουμε εμεις το οχημα τους !!! Η την κατσαμε με τους φωστηρες ταχα μου επαειωντες του κωλου κι ολους τους αλλους ασχετους ! ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ οπως οι ποιητες μας οπως οι γιδες μας, η υπαναπτυξη μας … ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΓΡΑΜΜΑ >>>> Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΟΣ ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ! ΤΟ ΙΕΡΟ Θ !!!!! 3+1+5 = 9 !!!!! ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ (LS) last square system (λειτουργικο !!! κοιτα την σημαια σου αγαπητε > στο συμπαν θες 4 σημεια αναφορας ! Α, Β, Γ (Ν) & Δ ΚΟΙΤΑ ΚΑΛΑ ΤΙ εμπεριεχει το συμβολο του τελευταιου τετραγωνου ! 4 εχει γυρω απ το στιγμα σου στον χωρο (χρονο & αλλα χρονομετρα!) ανατολη, βορρας, γαια (γα, δα & ν(τ)α) μητερα γη σαραντακε νταματερ!!!! & φερσεφασσα!) κορη ! ΔΕΝ ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ! ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ & ΓΥΝΗ !!!! (ΓΑ(Υ)ΝΗ !!! ΓΑ-Ν ΡΕ ΕΡΜΟΙ !!! αυτην σεβομαστε την γνωση πουρχεται καθε εαρ-ος !!! την γυναικα τα 4 τετραγωνακια !!!! λειτουργικο συστημα κι υστερα 5 γαλαζιες γραμμουλες και 4 ασπιλες ατ-πιλες λευκες !!! 45 δηλαδης !!! 9 προς θεοποιηση !!!
  κοιτα το καλα το κουρελακι νεφελες κι ανταρες (ανταρτες) του νου μας (μεταφρασε την λεξη νους στους μπουρ-μπουρ !!! ο νους σ αυτα που λες ειναι η μεγαλυτερη οικογενεια μπορει και 50000 νοματοι λεξεων !!! κοιτα το κουρελακι λοιπον ειναι παμπαλαιο οπως η ΠΑΜΠΑ στην ΟΜΕΡΙΚΑ !!!
  ΑΜΕΡΙΚΑ ΤΩΡΑ !! και δες οτι ο μπολιβαρ δεν ειπε την ΚΟΛΟΜΒΙΑ= ΚΟΛΟΝΙΑ !!! εξ ου και το γνωστον περι μπολιβαρ >>>τι γυρευες………. εσυ ενας υδραιος δια χειρος εγονοπουλου !!!
  φευγατε ΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ > ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ !!
  ΟΥΛΕΣ ΑΙ ΑΛΛΕΣ ειναι παρελκομενες ΜΕΤΑ -ΠΡΑΞΕΙΣ !!! ΑΧ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  ΜΕΤΑ !!!! ΜΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΕ ΣΑΡΑΝΤΑΚΕ ΕΛΑ να μας πεις τι ειν ελλνικα ΚΚΙ !!!!!
  το ΚΟΥΚΚΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΟ ΚΟΥΚΙ ωσαν το ΜΠΖΟΥΝ !!! (ΒΥΖΟΝΙΟΝ) να κουβαλας σακια !! Η το χρυσομαλλο δερας (σε χελωνες μετραμε παντα τα μεταλλα !!! ΤΑΛΑΝΤΟΝ ελληνιστι διοτι 80 κιλα
  χαλκο απ την ανατολη και 80 τσιγκο (τσιγκανους παραφθορα του τελκχιν (τελχινες !!!) θε ρα κε χι !!!
  στην γραμμ Α & Β Θ(Ρ) Α Κ Σ δηλαδης ζωναραδες !!! γρηγορουν !!! χωρις 4 ποδαρακια (4 βζουνια δηλαδης! ) πως το πετας δυο νοματοι στην ΝΑΑ???? θες 4 κρικελια σαραντακε μου !! ενα καυκαλο θαλασσινης χελωνας να το χυσεις μεσα !! κι ολα αυτα ισα μ ενα τομαρι γιδα και ΑΙΓΑ (αιξ!) κου-ρο
  = χρυσο στο χρωμα του καινουργιου χαλκου !!! διοτι κατι παπαρες σαν τον παπαρηγοπουλο !!!!!!!!
  κι αλλους πολλους σαν αυτους που διαβασα εδω = την εποχη του μπουτζου την λεν του χαλκου κι οπως ολα το χαψατε κι αυτο !!! τι ηταν ρε παιδια οι ελληνες μπρικια κολλαγανε ! και καναν τι με τον χαλκο μπακιρια????? ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ !!!!!!! ΟΥΣΤ ΡΕ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ! ακουστε τον χουρμουζιαδη να μιλαει στην βουλη (βουλευτης) για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (ΚΟΥΛΤΟΥΡ )
  ΟΥΤΕ ΣΙΒΙΛΙΖΑΣΙΟΝΑΡΙΟΥΣ!!! ΣΙΒ(Δ)ΙΛΟΙ ΦΡΑΓΓΙΔΕΣ !!! ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΠΑΙΔ- ΑΓΕΙ
  (τα παιδια παιζει δηλαδης) και μετα τρωει το ΞΥΛΟ ΤΗς ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΛΥΓΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΡΑΜ-ΜΑΤΑ /ΤΩΝ!!!! ΡΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠ ΤΟΝ ΚΟΠΑΝΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ (λες κι ειχαν επιλογες οι λακεδαιμονες!!!) εχει κλειστει στα τριτα τα μακρυτερα τειχη και
  περιμενει να φυγουν οι αλλοι (απελπιδες οχι ευελπιδες !) μονοι τους ??? εχετε ολοι χαζεψει?? σοβαρευτειτε ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ! ΠΑΝΤΑ ΑΝ-ΑΡΧΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ! ΤΑ ΚΑΝΑΜ ΟΛΑ > ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ > ΜΕ ΑΝΑΚΤΕΣ > ΜΕ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΔΕΣ (βα-ΤΙ- ΡΕ-ΝΑ-βα) ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΥΣ, ΤΥΡΡΑΝΟΥΣ, ΔΗΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ( ΚΡΑΤΙΑ !!!!) ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΜΕ & ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΠΑΡΤΟΙ ΚΑΙ ΓΛΑΟΙ ΠΑΝΤΑ !! ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΑΛΛΑ
  τραβα ρε ξενε !!! (ξεραν απο ξενουσ οι ελληναρες ποτε???) ΟΞΥΜΩΡΟΝ ! να την πεις , στους μαλα … καυ… λιδες….. τους λακεδαιμονιους (που κοιμουνται απο το -2802 μεχρι σημερα!! δες= λυκουργος (φωταυγος!!!)) α ρε σανιδα βρεμενη !!!(λυπαμαι αγαπητε κε σταματακε !! ειμ απ την δωριδα παρνασσιδος!! και εν μονη Η μανη, λεωνιδες ειχατε και εχετε !! δηλαδης, μασατε δαφνες και μαστουρααααααα!!! παντα φταναν αργα,ποτε κρανια ποτε πουρναρια!!! μεχρι τον ερμο τον λεωνιδα 60 χρονων παιδι ! ) οτι ΕΔΩ την πεσαμε !!! επειδη πειστηκαμε απο την ελλειψη ορθολογισμου κατι εφορακων & κι ακουσαμε την φωνη >>>> «…. καποιας αλλης ψυχης !!! ΤΗς ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ !!!! ΤΟ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠ(Ε) ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ , Ο ΓΡΑΙΚΑΝΘΡΩΠΟΣ 10,000,000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠ ….ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΟΘΕ ΚΑΙ ΚΑΚΕΙΘΕΝ ! ΡΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΑΜΕ
  ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15000 ΧΡΟΝΙΑ !!!! ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟς ΛΕΕΙ >>>
  ΟΠΟΥ Η ΠΣΩ – ΡΗ μας και η γαια μας !!!! ντα ΜΑΤΕΡ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ! ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ
  ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΜΑΣ??? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΡΑΤΑΕΙ???? ΕΔΩ ΕΓΙΝΕ Η ΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ….. ΟΠΟΤΕ ΑΝΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
  ΣΑΡΤΑΚΛΙΑΔΕΣ & ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΙΔΕΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΨΑΝΕ ΟΛΑ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ !!!! ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΑΠ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ !!!!
  ΚΙ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΛΑΚΩΝΑΝΕ ΣΤΙΣ ΜΑΠΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΔΕΣ
  ΤΣΑΚΑ -ΤΣΑΚΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην ρουφιανια!!! και ξαναπαιρναν τις μαγκουρες αμεσως με λαδι & ελιες, λιγον οινον,,,,,,,, και το κοριτσι τους ??? που λεει και το τραγουδι (γαμ…τε γιατι χανωμαστε !) ΧΑΒΑΛΕ ΡΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΠΡΩΤΟΙ ! ΓΙΑ ΧΑΒΑΛΕ !!! και τι εγινε??
  ο ελυτης λεει >> της ασιας λιγο αν ακουμπα της ευρωπης λιγο αν κρατα ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ !!! ΑΑΑΑ ΡΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑΤΑ ΣΑΣ ΜΠΑΣ & ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ !!! ΕΙΔ ΑΛΛΩς ΤΗΝ ΕΚΑΤΣΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ !!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ !!!! 15000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΑΙ….. ΜΕ ΤΙΣ 14900
  ΚΑΙ ΣΤΑ100 ΜΟΝΟ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ !!!!! ΑΥΤΑ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s