Η Εργασία έγινε Δουλειά!


Του Διονύση Χαριτόπουλου

Μοντέρνες δουλειές η αλλοτρίωση της εργασίας:  Ο πραγματικός πλούτος της χώρας παράγεται στο χωράφι και στο εργοστάσιο, γι  αυτό οι αγρότες και οι εργάτες δε διανοήθηκαν ποτέ να επικαλεστούν κάποια  νεφελώδη ιδεολογήματα για τη δουλειά τους. Η προσφορά τους είναι αυταπόδεικτη.

Αντιθέτως οι απασχολούμενοι στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, δεν αρκούνται  στην υψηλότερη αμοιβή που εισπράττουν, αλλά αγωνιούν να δώσουν και ανώτερο  νόημα σε αυτό που κάνουν.

Το επάγγελμα έγινε ιδεολογία. Ο καλώς εννοούμενος επικερδής χαρακτήρας αποσιωπάται συστηματικά και προβάλλεται κατά κόρον σαν ζωτική ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο.

Οι  χρηματιστές κόπτονται για την «ανάπτυξη», οι διαφημιστές μοχθούν για την  «επικοινωνία», οι ασφαλιστές χτίζουν την «ασφαλιστική συνείδηση», οι  δημοσιογράφοι αγωνιούν για την «ενημέρωση» κοκ. Εξ ου και το καταγέλαστο ορισμένων ότι ασκούν λειτούργημα.

Η κοινωνία που διευθύνεται από τους εγγράμματους, έχει περί πολλού αυτά τα επαγγέλματα και περιφρονεί εξόφθαλμα τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον εργάτη. Απόδειξη ότι  τους αμείβει με τα χαμηλότερα των εισοδημάτων και τους επιφυλάσσει πενιχρές συντάξεις και ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη.

Ουδείς ζηλεύει τη μοίρα τους. Οι νέοι ονειρεύονται να σπουδάσουν για να κάνουν καριέρα σε κάποιες από τις  μοντέρνες και αστραφτερές δουλειές. Αυτές έχουν πέραση, προσφέρουν υψηλές  αμοιβές και απείρως υψηλότερο κοινωνικό στάτους. Δεν υποψιάζονται καν πως η  καριέρα είναι η δική τους «κοιλάδα των δακρύων».

Για να πετύχεις σε αυτές τις  δουλειές, το παν είναι να ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου. Αλλού σε θέλουν τολμηρό και επιθετικό και αλλού μετρημένο και αξιόπιστο. Οι απαιτήσεις αλλάζουν  ανάλογα με τον κλάδο. Άλλο σειλς και άλλο φαϊνανς. Σ’ αυτή την κωμωδία του  αγκρέσιβ ή του ρελαϊαμπλ δε θα σταματήσεις ποτέ να συμμετέχεις, αυτή θα σε κρατάει στη δουλειά. Επίσης από την ημέρα που θα εισέλθεις σε έναν κλάδο, θα πρέπει να ασπαστείς και τις ιδεοληψίες του, σα να μυείσαι σε θρησκευτική  αίρεση. Ο κλάδος υπεράνω όλων.

Είναι ο ιερός δεσμός που προστατεύει και ανυψώνει τα μέλη του, ασχέτως των  εσωτερικών ανταγωνισμών. Με αυτή τη συντεχνιακή αντίληψη της χειρίστης μορφής  οι «συνάδελφοι» θωρακίζουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και διεκδικούν από την κοινωνία διαρκώς και νέα προνόμια. Μαζί με την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων επαγγελμάτων εισήχθη και η  δυτική νοοτροπία του ολοκληρωτικά αφοσιωμένου στην δουλειά του προτεστάντη.

Ο  χρόνος που αφιερώνουν οι υπάλληλοι στην εταιρία είναι τρομακτικός.  Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη από  αυτή του αγράμματου εργάτη. Το καθορισμένο ωράριο θεωρείται παρωχημένη  αντίληψη, και η αμοιβή για υπερωρίες είναι αδιανόητη.

Οι υπάλληλοι δουλεύουν  εντυπωσιακά περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες από το νόμο, απασχολούνται  Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς την ανάλογη αμοιβή. Τα εξοντωτικά δωδεκάωρα δουλειάς είναι nonstop. Η μεσημβρινή σιέστα έχει τεθεί  πλέον και στη χώρα μας υπό διωγμόν, κατάντησε μομφή. Λένε πως αυτός κοιμάται  μεσημέρι εννοώντας πως είναι εκτός πνεύματος, εν ολίγοις ακατάλληλος.

Ο ύπνος  του μεσημεριού είναι βάλσαμο για τη ψυχική και τη σωματική υγεία και εννοείται, συμβάλλει καίρια στη υγιή μακροβιότητα. Είναι κατά πολύ πιο απαραίτητος και  ζωογόνος από όλες τις χελθι βιταμίνες, τα σπα και τις λοιπές τεχνικές στήριξης του ανθρώπινου οργανισμού. Ο ευπρεπής μισθός και ίσως κάποιο ετήσιο bonus που παρέχουν οι εταιρίες στα μοντέρνα σκλαβωμένα εργατόσκυλα δεν αντισταθμίζουν τις ατέλειωτες ώρες πρόσθετης δουλειάς.

Γι αυτό υπάρχουν συνήθως κάποιες έξτρα παροχές κολακείας το ωραίο γραφείο -με παράθυρο ή όχι ανάλογα με τη θέση σου στην ιεραρχία- και κάποιοι φανταχτεροί  τίτλοι που ουσιαστικά δε σημαίνουν τίποτε. Προβιβάζεσαι σε εξέκιουτιβ, σινιορ  εξέκιουτιβ, κορντινέιτορ, σουπερβάιζορ, νταιρέκτορ, βάιζπρεζιντεν, τσιφ, μέλος  του εξέκιουτιβ μπόρντ και άλλα του σωρού και χωρίς νόημα.

Η επιτυχημένη καριέρα σε μια σύγχρονη εταιρία αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: την όλο και μεγαλύτερη «τρέλα» για δουλειά και το λόγιαλτυ  (πιστότητα) για την εταιρία και τους στόχους της.

Επίσης είναι απαραίτητο να  συμμεριστείς κάποιες νέες αξίες. Όπως το σχιζοφρενικό «άλλο δουλειά και άλλο  φιλία» λές και ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αναστολή αισθημάτων. Ή το δόγμα ότι «με κάθε θυσία πρέπει να φέρεις σε πέρας την αποστολή που σού ανέθεσαν» . Όλα αυτά  καλύπτονται με την πρόστυχη στρεψοδικία του σωστού επαγγελματία. Που σημαίνει  ότι προκειμένου να γίνει η δουλειά σου όλα επιτρέπονται. Η δουλειά προηγείται  κάθε ανθρώπινου αισθήματος, η φιλία, η αγάπη, το δίκιο, η κατανόηση είναι δευτερεύοντα.

Λέμε είμαι προφέσιοναλ και αυτό τα εξηγεί όλα. Και ο Αλ Καπόνε προφέσιοναλ ήτανε.

Το πλέον ψυχοφθόρο για τον εργαζόμενο είναι πως πρέπει να δίνει κάθε μέρα εξετάσεις. Τα σύγχρονα επαγγέλματα έχουν υψηλό βαθμό ανασφάλειας σε σχέση με τα  παραδοσιακά. Και απείρως σκληρότερο ανταγωνισμό τόσο εξωτερικό, από άλλες  ομοειδείς εταιρίες, όσο και κυρίως εσωτερικό, από άλλους καπάτσους που  εποφθαλμιούν την ίδια θέση.

Ακόμη και το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν αισθάνεται  σιγουριά: πάει ένα πρωί στη δουλειά και χωρίς καμιά προειδοποίηση βρίσκει το  γραφείο του στο διάδρομο. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όλοι ξέρουμε ότι στον κόσμο δεν ήρθαμε για να  κάνουμε καριέρα, λεφτά και όνομα, ήρθαμε πρωτίστως για να ζήσουμε και ει δυνατόν να αφήσουμε αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε.

Αλλά δε ζούμε κι αυτό μας τρελαίνει. Το άγχος, το στρες, ο φόβος, η ντροπή, η  περιφρόνηση, η επιθετικότητα, η θέληση της δύναμης γεννιούνται από μια  καταπιεσμένη θέληση για ζωή. Με την πιο κοινή λογική όσες ώρες δουλεύεις, άλλες  τόσες πρέπει να έχεις ελεύθερες για να χαρείς αυτά που έβγαλες.

Όμως ο νέος άνθρωπος  σπαταλά όλο το χρόνο, την ευφυία, την εφευρετικότητα και τις εμπνεύσεις του για την καριέρα του και όχι για τη ζωή του. Ο ψυχισμός του μολύνεται από αυτό το  δηλητηριώδες αλισβερίσι.

Φυσικά, το εξέκιουτιβ τερατάκι γραφείου θα μεταφέρει μακάβρια το πάρε δώσε και  στις προσωπικές του σχέσεις. «Αυτά έκανα για σένα, περιμένω ανταπόδοση».  Μοιραία οι λαμπρές καριέρες είναι πυραμίδες που θεμελιώνονται πάνω σε  προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες.

Πηγή,http://www.terrapapers.com

4 comments on “Η Εργασία έγινε Δουλειά!

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Ούτε εργασία ούτε δουλειά ούτε απασχόληση ούτε τίποτα.

  Η ευνομούμενη πολιτεία δίνει στους πολίτες της – εκτός από τη δυνατότητα – και την παιδεία ώστε από μικρά παιδιά να αξιοποιούν τα ταλέντα τους.

  Και όταν αξιοποιούνται τα ταλέντα των ανθρώπων ισχύει αυτό που είπε ο Μάο.

  » Κάνε αυτό που σου αρέσει να κάνεις και δεν πρόκειται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Ρομαντικό αλλά απολύτως αληθινό.

  Και λογικό από τη στιγμή που όταν αξιοποιείς τα ταλέντα σου δημιουργικά, τότε δεν έχεις την εντύπωση πως εργάζεσαι αλλά ότι αξιοποιείς τις δυνατότητες σου ενώ ταυτόχρονα η «εργασία» ή η «δουλειά» ή η «απασχόληση» γίνεται προέκταση της ζωής σου ώστε να αποκτήσει τη σωστή της ονομασία.

  Δημιουργία…

  Και όταν έχει προέκταση με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία γίνεται προσφορά.

 2. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Για ιστορικους λογους να πω οτι η «απασχοληση» σαν ορος εργατικος μπηκε σε επισημο κειμενο πρωτη φορα στην «Λευκη Βιβλιο των εργασιακων Σχεσεων » που φκιαξανε στην Κομισιον το 93 (ενα χρονο μετα τη Συνθηκη του Μααστριχτ ) .Εκει αναθεωρουνταν εξ αρχης και εκ βαθρων οι εργασιακες σχεσεις συνολικα (απο λευκο χαρτι δλδ) ,στην κατευθυνση της «απελευθερωσης» ,της «κινητικοτητας»,της «μερικης απασχολησης» ή της εκ περιτροπης εργασιας .Ετσι ο εργαζομενος σταδιακα θα εχανε τον «προστατευτισμο» ,την «μονιμοτητα», την σιγουρια ,ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του απεναντι στον εργοδοτη .Θα απελευθερωνοταν το Κεφαλαιο απο τους βραχναδες του : Μεροκαματα ασφαλη και κατοχυρωμενα ,αδειες ,ελεγχο απολυσεων , εισφορες κλπ.Προβληθηκε η αναγκη απο την ΕΕ να αντιμετωπιστουν οι Απω Ανατολικοι αναδυομενοι Γιγαντες και Τιγρεις με το φτηνο εργασιακο κοστος ,αλλα στην πραγματικοτητα ηταν η αρχη της επιθεσης των Κεφαλαιοκρατων διεθνως στην εργατικη ταξη ,ξεκινωντας απο την ΕΕ.
  Την υπολοιπη λοιπον δεκαετια του 90 ξεκινησε και στην Ελλαδα η αλλαγη των ορων των παιχνιδιου ,αρχισαν οι διαφοροι Σημιτηδες και αρθρογραφοι παπαγαλακια να μιλουν για «απασχολησιμους » και οχι εργαζομενους ,για μετενοικιαση εργαζομενων απο εναν εργοδοτη σε αλλον ,για μη προστατευτισμο (νομικο,ηθικο) της εργασιας ….οτι οι «επενδυτες » επρεπε να εχουν λυμμενα τα χερια για την …ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!! Κοντα σ αυτο το σκυλολοι και τα Ευρωπαικα Γραφειοκρατικα Συνδικατα ,αλλα και τα δικα μας Τριτοβαθμια (ΓΣΕΕ ,ΑΔΕΔΥ ) που βαζαν γερες πλατες ,παρολες τις «αγωνιστικες» παρελασεις που ( οι ταξικες δυναμεις εκει μεσα ) τους αναγκαζαν να κανουν κρατωντας τα προσχηματα.Πριν φτασουμε στην αθλιοτητα των ΣΤΕΙΤΖ ειχε ηδη διαρραγει σοβαρα το εργασιακο πλαισιο που επαιζε ο εργαζομενος στον ιδιωτικο τομεα .Ειχαν ψηφιστει νομοι ,διαταξεις ,ειχαν κυρωθει Διεθνεις ληστρικες νομοθεσιες χωρις να παρει χαμπαρι ο λαος .Αλλα ακομα και στο Δημοσιο ειχαν εισβαλλει οι «μερικως απασχολουμενοι » ,οι εκ περιτροπης ,οι «ορισμενου χρονου » στρωνοντας το εδαφος για την σημερινη καταργηση ουσιαστικα (κι απ το παραθυρο του Συνταγματος) της μονιμοτητας ! Του μονου νομικα σταθερου πλαισιου που ειχε απομεινει στη χωρα να προστατευει τη σταθεροτητα στην εργασια (μαλιστα εδω καλλιεργηθηκε και εντεχνα το ενδοταξικο μισος ΙΥ-ΔΥ ).Ολα αυτα βεβαια περνανε πιο ευκολα οταν εχεις φκιαξει ενα γιγαντιο μαξιλαρι απελπισμενων ανεργων ,οταν δλδ ο καπιταλισμος εχει γιγαντωσει το προσφερομενο εξαθλιωμενο εργατικο προιον απο την κρισιμη μαζα που παντα και σε ολες τις εποχες διατηρουσε ( καθε «καλη » καπιταλιστικη κοινωνια που «σεβεται» τον εαυτο της διατηρει παντα ενα απο 5%-10% ανεργων για να κρατα χαμηλα τα μεροκαματα-εργατικο κοστος ) .
  Ολα αυτα που ζουμε σημερα ειναι η καταληξη ΟΛΩΝ αυτων που ξεκινησαν απο τοτε (αρχες της 10ετιας του 90) .Και γιατι ξεκινησαν τοτε ;;; Γιατι τοτε ανατραπηκε το αντιπαλο Δεος.,ηττηθηκαν οι «κοκκινοι «..αναθαρρησαν …τους ανοιξε η ορεξη ..ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΑΜΕ (ειπαν ) με αυτους που τους «λοξοκοιταγαν» παντα οι εργατες μας …καιρος να παρουμε πισω οτι αναγκαστηκαμε να τους δωσουμε επι εναν αιωνα και βαλε για να τους κραταμε σε επαναστατικη καταστολη !! «ΟΛΑ ΠΙΣΩ ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ «..
  Την ιδια στιγμη βεβαια δεν ειδαν (το ειδαν αλλα μπροστα στα κερδη τι ειναι ο πονος;;)οτι ολος αυτος ο προστατευτισμος της εργασιας ,ο μισθος στον εργατη ,η ασφαλεια ,η σταθεροτητα ,η σιγουρια ,λειτουργουσαν και σαν καταναλωτικο κινητηριο λαδι στην οικονομια …μειωνοντας τα αυτα ,μειωνεις την αγοραστικη δυναμη εκατομμυριων καταναλωτων -εργατων ..ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΑΣ ΡΕ ΕΡΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ???????????
  Μειωνονται λοιπον τα κερδη τους και οσο μειωνονται τοσο μεταφερουν την κριση (φορους ,εργασια ,ελευθεριες κλπ) στους λαους -εργατες ,κι οσο μεταφερουν την κριση εκει τοσο τα κερδη τους μειωνονται και τοσο η κριση ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ …η καταληκτικη μοιρα του παγκοσμιοποιημενου καπιταλισμου οπως ακριβως την προεβλεψαν και ο Μαρξ αλλα και ο Λενιν (Ιμπεριαλισμος = το ανωτατο σταδιο του καπιταλισμου).
  ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ για το Κεφαλαιο παγκοσμιως .Οι εργατες ξερουν οτι αυτοι παραγουν ,αυτοι καταναλωνουν ,αυτοι μπορουν και να σχεδιασουν την παραγωγη .Τα παιδια τους σπουδαζουν ερευνητες κι επιστημονες και μπορουν να διευθυνουν τα Λαικα εργοστασια ….δεν εχουν αναγκη τους ΚΗΦΗΝΕΣ !!

 3. Ο/Η Kimwn λέει:

  Να το ξαναπούμε
  Η δουλειά από την δουλεία η διαφορά τους μία οξεία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s