ΤΟΝΙ ΜΠΕΝ : «Η Ελλάδα δεν κυβερνά τον εαυτό της»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Χρήστο Μιχαηλίδη

«Οι πραγματικές αποφάσεις στην Ευρώπη παίρνονται από ανθρώπους τους οποίους δεν μπορείς να ψηφίσεις, διότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ε.Ε.»

 

«Επιλογές έχουμε μόνο δύο. Ή μένουμε στην ευρωζώνη και το παλεύουμε ή φεύγουμε και είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις επιπτώσεις, που δεν θα είναι εύκολες»

Σήκωσε αυτός το τηλέφωνο, όπως πάντα, γνωριζόμαστε χρόνια, εισαγωγές δεν χρειάζονταν, η πρώτη ερώτηση ήταν δική του: «Πώς αντέχετε στην Ελλάδα;».

Του είπα «δεν», και αράδιασα επιγραμματικά μια λίστα για να καταλάβει γιατί. Στάθηκε στο πιο πρόσφατο αγκάθι: τον κίνδυνο άρσης του μέτρου απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες.
«Δεν ξέρω πόσα θα αντέξει ακόμα ο λαός. Τον σκέφτομαι συνέχεια. Και δεν έχω απαντήσεις. Λυπάμαι…»,είπε ύστερα από τόση ώρα, όση χρειάστηκε για να πάρει ακόμα μια γουλιά από το τσάι του, ακόμα μια ρουφηξιά από την πίπα του.

Επειτα από μια παύση, με προέτρεψε «ας μιλήσουμε πολιτικά»…
Αυτός ήταν πάντα ο Τόνι Μπεν. Οταν δεν είχε κάτι να πει, καθόταν πίσω, σκεφτόταν και μιλούσε πάντα πολιτικά…

Παλαίμαχος Αγγλος πολιτικός, ο μακροβιότερος βουλευτής με 50 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, υπουργός επί κυβερνήσεων Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλαχαν.

Κάποτε ήταν «το φοβερό και τρομερό παιδί της Αριστεράς». Οσοι το ’λεγαν αυτό, το «της Αριστεράς», εννοούσαν κάτι άσχημο. Αν ήσουν απλώς «Labour», δηλαδή του Εργατικού Κόμματος, ήταν εντάξει. Αλλά ο Τόνι Μπεν δεν ήταν ποτέ του «εντάξει» – τουλάχιστον με την έννοια που προσέδιδαν στη λέξη όσοι τη συνέχεαν με το «ανώδυνο».

Τον βρίσκω τώρα, στα 88 του πια, όσο ακμαίος ήταν την πρώτη φορά που βρεθήκαμε, τέλη της 10ετίας του ’80 στο σπίτι του στο Λονδίνο, όσο αριστερός ήταν και τότε, έστω και με έναν, αταίριαστο τώρα γι’ αυτόν, τίτλο, «2ος Υποκόμης του Στάνσγκεϊτ», και με το όνομά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τους «πιο αγαπητούς πολιτικούς της χώρας».

«Ο κόσμος με βλέπει σαν έναν ευγενικό, άκακο, ηλικιωμένο κύριο. Ευγενικός νομίζω πως είμαι. Τζέντλεμαν μπορεί να είμαι. Αλλά, εάν με το άκακος εννοούν ανώδυνος ή ακίνδυνος, τέτοιος δεν θα γίνω ποτέ», λέει γελώντας συγκρατημένα.

Στο καθημερινό μου σερφάρισμα, τον συναντώ σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μάχιμο, αλλά όχι φλύαρο, κύριο των απόψεών του, ποτέ συνθηματολόγο.

Αναρωτιέμαι εάν θα κατέβαινε στους δρόμους για να μην αρπάξουν οι τράπεζες τα σπίτια του κόσμου. Η απάντησή του, όπως ανέμενα, πολιτική.

Λέει ότι επιλογές έχουμε μόνο δύο. Ή μένουμε στην ευρωζώνη και το παλεύουμε ή φεύγουμε και είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις επιπτώσεις, «που δεν θα είναι εύκολες».

«Η Ελλάδα είναι μικρή και οικονομικά αδύναμη χώρα, που εξαρτάται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να τα βγάλει πέρα, με επιβολή επώδυνων όρων. Στην ουσία, έχει χάσει την κυριαρχία της. Δεν κυβερνά τον εαυτό της».

«Αποικίες, όχι μέλη»

Η σιωπή μου τον αναγκάζει να συνεχίσει.

«Εννοώ ότι μου θέτετε ένα πολύ κεντρικό πολιτικό ερώτημα, που πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό», λέει και η συζήτηση αναπόφευκτα οδηγείται στο εάν και κατά πόσον η βούληση του λαού γίνεται σεβαστή από εκείνους τους οποίους εκλέγει. Συμφωνούμε πως δεν γίνεται. Αλλά, επιμένει πως «η δύναμη είναι πάντα στα χέρια του».

«Αισθάνεστε ότι υπάρχει “επιθετική συμπεριφορά” προς την Ελλάδα από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε.;».

«Σίγουρα δεν υπάρχει η αλληλεγγύη που θα έπρεπε. Βλέπουμε να χτίζεται μια αυτοκρατορία, στην οποία μερικές χώρες αντιμετωπίζονται ως αποικίες και όχι ως μέλη».

«Και επικεφαλής αυτής της αυτοκρατορίας είναι η Γερμανία;»

«Η Γερμανία είναι μια πανίσχυρη χώρα, και αυτή εγκρίνει τα δάνεια στις αδύναμες χώρες. Είναι σαφές ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει τη δική της πολιτική και στην Ελλάδα».

«Δεν αμφιβάλλω», συμπληρώνει, «ότι έχουμε, στην περίπτωση της Ελλάδας, απώλεια της κυριαρχίας μιας μικρής χώρας που ανήκει σε μια μεγάλη ένωση κρατών στην Ε.Ε.».

Οταν τον ρωτώ πώς μπορεί τότε μια τέτοια χώρα να αλλάξει τη μοίρα της, καταλαβαίνω ότι πάλι κάθεται πίσω στην πολυθρόνα του, πάλι παίρνει μια γουλιά από τσάι και ταμπάκο, πάλι σκέφτεται δυνατά…

(Κομπιάζει)

«Εγώ τρέφω μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα, το ξέρετε. Αλλά σ’ αυτό το ερώτημα φοβούμαι πως δεν έχω άμεση και καθαρή απάντηση».

«Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ε.Ε.»

Τρία πράγματα μου έκαναν πρώτα εντύπωση όταν συνάντησα τον Τόνι Μπεν στο σπίτι του στο Λονδίνο, τέλη της δεκαετίας του ’80. Πρώτον, η μόνη κόκκινη πόρτα σε σπίτι επί της οδού Bayswater. «Ε, να δείξω ότι μπορεί να μένει και ένας αριστερός εδώ», μου εξήγησε γελώντας.

Δεύτερον, ένα παγκάκι που είχε μπροστά στη μικρή αυλή. Σ’ αυτό, έκανε πρόταση γάμου στη μακαρίτισσα γυναίκα του Κάρολαϊν, το 1949, όταν σπούδαζαν μαζί στην Οξφόρδη, και το αγόρασε από τον δήμο της πόλης όταν μετακόμισαν στο Λονδίνο.

Και τρίτον, ότι είχε απίστευτο αριθμό από κούπες για τσάι και από πίπες.

Είχε επισημάνει, θυμάμαι, ότι θα ’ρθει στιγμή που, ακόμα και στην πλούσια Ευρώπη, η άνιση κατανομή πλούτου θα φέρει κατάρρευση οικονομιών.

«Δείτε πόσο προκλητική είναι και σήμερα, ακόμα και στη χώρα σας, αυτή η ανισότητα. Για να απαλειφθεί, απαιτούνται γενναίες πολιτικές λύσεις, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει».

«Γιατί;», τον ρωτάω.

«Διότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ε.Ε., ώστε να μπορεί κάποιος να ελπίζει σε μια πολιτική λύση που θα έρθει από τα κάτω, δηλαδή από τους λαούς της, και όχι από τα πάνω, επιβαλλόμενη από τις Βρυξέλλες. Μπορεί να ψηφίζεις, δηλαδή, τη δική σου κυβέρνηση, αλλά οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται από ανθρώπους τους οποίους δεν μπορείς να ψηφίσεις!».

«Μας ενθάρρυνε…»

Ως υπουργός και βουλευτής συνεργάστηκε με πολλούς αξιωματούχους της Ε.Ε. Και είχε προσέξει, μου λέει, «ότι δεν πίστευαν ποτέ, πραγματικά, πως οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λογοδοτούν στους ανθρώπους τους οποίους κυβερνούν».

Για την Αριστερά θεωρεί ότι πουθενά δεν βλέπει πως είναι έτοιμη να κάνει τις «μεγάλες αλλαγές που απαιτεί η ιδέα μιας εναλλακτικής Ευρώπης». Κι όταν τον ρωτώ για την πιθανή έλλειψη «εμπνευσμένων πολιτικών ηγετών», σαν να μου θυμώνει:

«Με ξέρετε καλά. Δεν προσεγγίζω την πολιτική με όρους “προσωπικοτήτων”, μόνο με πολιτικές που εφαρμόζονται. Κάποτε στην Ιστορία εμφανίζεται κάποιος που εμπνέει τον κόσμο, αλλά για μένα η πολιτική είναι πιο σύνθετη απ’ αυτή την ωραία λεπτομέρεια».

Χαζεύω φωτογραφίες του στο Ιντερνετ. Αυτή που δημοσιεύουμε είναι από ομιλία του πέρυσι, στο Φεστιβάλ των «Μαρτύρων του Tolpuddle».

Πρόκειται για σύλλογο που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα στο Ντόρσετ, από ομάδα αγροτών που συνελήφθησαν επειδή είχαν συμφωνήσει μυστικά μεταξύ τους να κάνουν συνεργατισμό και να εφαρμόσουν κανόνες «δίκαιου εμπορίου», επ’ ωφελεία όλης της κοινωνίας.

«Πηγαίνω σε τέτοια φεστιβάλ γιατί θέλω να ενθαρρύνω τους απλούς ανθρώπους ότι υπάρχουν και εναλλακτικές δράσεις, παράλληλα με τις πολιτικές που έχουμε», διευκρινίζει.

Οταν πεθάνει, λέει, ελπίζει στον τάφο του να αναγράφεται γι’ αυτόν «κάτι όμορφο», όπως: «Τόνι Μπεν: Μας ενθάρρυνε».

Πηγή. http://www.efsyn.gr/?p=97806

19 comments on “ΤΟΝΙ ΜΠΕΝ : «Η Ελλάδα δεν κυβερνά τον εαυτό της»

 1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Καλησπέρα

  με αφορμή το δημοσίευμα να εκθέσω έναν προβληματισμό μου

  Ίσως ακούσατε πριν λίγο καιρό τον Σαμαρά να λέει ότι δεν γίναμε Συρία, αυτό ήταν κάτι που το είχα ξανακούσει πριν 1-2 μήνες από τον Κρεμαστινό σε τηλεοπτική εκπομπή

  Εάν συνδιάσουμε αυτές τις αναφορές με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Συρία, όπου βλέπουμε ΗΠΑ και ΕΕ να έχουν αυτοαναγορευθεί σε κριτές των «ανθρωπιστικών» τάχα μου δικαιωμάτων, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα εάν οι κυβερνώντες είχαν υπ όψιν τους κάποια σκοτεινά σχέδια στα οποία θα είμασταν εκτειθεμένοι εάν ξαφνικά για τον χ,ψ λόγο βρισκόμασταν εκτός ΕΕ

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Δεν είπε ο Σαμαράς ότι δεν γίναμε Συρία. Βρες την ακριβή του δήλωση. Η δήλωση του είναι καθαρή παρερμηνεία από sites τύπου Defence που για λίγο πόλεμο πουλάνε και τη μάνα τους.

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Όσον αφορά τη Συρία – μετά από τις διπλωματικές ήττες των ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες – φοβάμαι μην κάνουν τα ίδια που έκαναν με τους Δίδυμους Πύργους για να «πείσουν» την κοινή τους γνώμη ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιήσουν άλλοθι κάποια χώρα γύρω από την Συρία για να ξεκινήσουν τα πανηγύρι. Γιατί βλέπω την Τουρκία πολύ πρόθυμη για πόλεμο με δηλώσεις εναντίον της Συρίας και να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επέμβει… και δεν μας βλέπω καλά…

 2. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Το ερωτημα που βαζει ο Γιαννης με αφορμη την σταση των κυβερνωντων ,μου θυμιζει την σταση του Παλαιων Πατρων Γερμανου και των κοτζαμπασηδων απεναντι στην επανασταση του 21 .Καπως ετσι με τετοια διλημματα φοβεριζαν κι αυτοι το ποπολο (οπως οι σαμαρομπεννυδες) γιατι δεν μπορουσε να κρυφτει σε κανενα αλλο επιχειρημα το προσκυνημα τους στον Σουλτανο .Την διαχειρηση του ψυχισμου ενος λαου ,την εχουν αναγαγει σε επιστημη και την «δουλευουν » με αριστα επιτελεια και συμβουλους ..

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Δεν είπε το Σαμαροσκούτι
   ότι δεν γίναμε Συρία.
   Είπε βγαίνοντας απ τον άλλον τον Παπούλια
   ότι πριν από αυτόν, πέρυσι δηλαδή,
   είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου
   (δεν εξήγησε όμως ποιοι θα κτύπαγαν ποιούς;; και γιατί αλλωστε; αμόλυσε την τορπίλη και πήρε δρόμο)
   το πήραν μετά ορισμένα κωλομπλόκ
   σαν και αυτό που λέει ο ΙΩΑΝΝΗΣ αποπάνω
   το διαστρέβλωσαν προσθέτοντας το Συρία και έκαναν παιγνίδι.
   επιπλέον είπε κι άλλα ο Σαμάρass αφήνοντας να εννοηθεί
   ότι μ αυτόν πρωθυπουργό η Ελλάδα ειναι υπόδειγμα σταθερότητας στην περιοχή,
   κύριε φυλακήν τω στόματί μου.
   👿

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Διόρθωση, ο διευθύνων σύμβουλας
    μούπε να μην γράφω το μπλοκ, μπλοκ
    αλλά μπλόγκ
    Mπλόγκ λοιπόν,
    αλατις!
    του διευθύνοντα σύμβουλα!!!
    😈
    Αχαχαχαχαχαχαχ!

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

     Πες του να κοψει τις ….μακροχρονιες διακοπες του Διευθυνοντα
     και να συμμαζευτει στο κλινον αστυ !!
     Αντε εχουμε και δουλειες …πες του

     (και να κοψει επισης την «παρενοχληση» των λουομενων μπολσεβικων …πες του )

   • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    Ούτε ότι είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου είπε. Διάβασε κι εσύ τη δήλωση.

    Είπε ότι ήμασταν παράγοντας αστάθειας εννοώντας προφανώς οικονομικής.

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     «Βλεπουμε τι γίνεται στην Συρία. Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σήμερα σε μία περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται. Η αίσθηση σταθερότητας γύρω από την Ελλάδα δεν υπήρχε πριν από ένα χρόνο. Η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη». Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει κατά 180 μοίρες».
     —————————————————————————————–
     Αυτό βρίσκω ΙΩΑΝΝΗ,
     και δίνει ο καθένας την δική
     ερμηνεία
     για το τι εννοούσε μ αυτήν την δήλωση
     για το οικονομική αστάθεια το καταλαβαίνω,
     το Συρία τι τόθελε;

     😈
     Καλησπέρα σ όλους!

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      ‘Επρεπε να μας συγκρίνει με κάτι πολύ χειρότερο ώστε να μας δείξει ότι είμαστε σε καλύτερη θέση. Για αυτό ανέφερε τη Συρία.

      Πολιτικομαλακίες δηλαδή…

      Θέλω να δω τι θα λέει αν η Τουρκία κάνει κανά ντου στη Συρία…

 3. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Προφανώς δεν έγινε κατανοητό το ερώτημά μου ίσως γιατί κι εγώ το έβαλα συνοπτικά.

  Ας το αναπτύξω λοιπόν. Γνωρίζουμε ότι την περίοδο ΚΚ υπήρξαν ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης ώστε να έρθει ο ΓΑΠ και να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

  Προσωπικά και χωρίς το θέμα να έχει να κάνει με δικαίωση του α ή του β θεωρώ ότι όντως υπήρξαν ενέργειες αποσταθεροποίησης, όπως πιο εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε σαν εξωτερικοί παρατηρητές σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Συρία και άλλες.

  Με αυτό δαν δεδομένο (για μένα) και με δεδομένο επίσης ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αυτοαναγορευθεί σε ιεροεξεταστές – υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτοί κατά το δοκούν κάθε φορά τα ορίζουν και ανάλογα επεμβαίνουν, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα που έβαλα παραπάνω και που δεν έχει να κάνει με τις φοβίες που σπέρνουν αλλά με το τι πραγματικά ισχύει ;

  Εκτός κι αν πιστεύετε ότι έχουμε ανεξάρτητο κράτος τόσα χρόνια και τώρα θα στραβώσει το θέμα

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Στο δεδομένο που θέτεις περί ενεργειών αποσταθεροποίησης μπορείς να γίνεις πιο σαφής όσον αφορά τον ρόλο του ΚΚ; Θεωρείς ότι ήταν μέρος του σχεδίου ή όχι; Γιατί αυτό αλλάζει τα δεδομένα που θέτεις μετά κατά κάποιο τρόπο.

   Και καλησπέρα σε όλους…

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Το καψιμο της Ελλαδας το 07 εννοει ο Γιαννης και της Αθηνας το 08 ….κι εχει δικιο .Τον Καραμανλη πηγαν να τον κανουν μερος του «σχεδιου» ,αλλα δεν δεχτηκε (προφανως) και τον εξωπεταξαν μεσω των εκλογων ….(ενταξει δεν ηταν και ο Τσε Γκεβαρα ,αλλα καποια πραγματα «αντιθετα» τους πηγε να περασει -αγωγο ,οχι στο Βουκουρεστι ,σχεδιο Αναν )

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Ακριβώς Λεωνίδα

   έχω κάνει δύο άρθρα μετά από αρκετό ψάξιμο στο νετ για στοιχεία, άρθρα κλπ σχετικά με 1) τις φωτιές του 2007 2) τα επεισόδια μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου και 3) τον περίεργο ρόλο κάποιων μέσα στους αναρχικούς – αντιεξουσιαστές – αντιφασίστες – αντιρατσιστές

   Συνοπτικά έχω την αίσθηση ότι το 1 και 2 ήσαν μέρος αποσταθεροποίησης ώστε να πέσει η τότε κυβέρνηση και να έρθει ο «λεφτά υπάρχουν» που ήταν δικός τους άνθρωπος.

   Αυτοί που αναφέρω στο 3 έπαιξαν σε διάφορες χρονικές στιγμές είτε τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου είτε του προβοκάτορα για να μοχλεύσουν τις καταστάσεις.

   Στο http://aoratipoli.blogspot.gr/ είναι τα άρθρα που ανέφερα

   Επίσης, πριν 1-2 μέρες κάπου είχα διαβάσει για έναν χάρτη με τον οποίο μοίραζαν τον κόσμο σε 2 ζώνες. Στην μία ζώνη ΗΠΑ – ΕΕ και τα αναπτυγμένα κράτη – όπως αυτοί τα ορίζουν και ΚΥΡΙΩΣ με το εάν παίζουν σύμφωνα με τους δικούς τους όρους και στην δεύτερη ζώνη αφρική κλπ υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, μαζί και όσες αντιτίθενται στους κανόνες των ισχυρών.
   Η Ελλάδα ήταν στην ενδιάμεση ζώνη, κάτι σαν συνοριογραμμή.

   Σε γενικές γραμμές δεν θεωρώ πως τα πράγματα είναι αγγελικά γύρω μας και απλά εμείς δεν εκλέγουμε την κατάλληλη ηγεσία. Εϊμαστε η αγελάδα που επί χρόνια αρμέγουν και δύσκολα θα την αφήσουν να ελευθερωθεί, όπως δεν έχουν αφήσει αίώνες τώρα ολόκληρη ήπειρο την Αφρική (εκεί κι αν έχει πλούτο)

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Δεν σου κρυβω οτι αυτο ηταν παντα και ο δικος μου φοβος ! Τι θα γινει αν τους το σκασουμε απ το μαντρι ,αλλα ευτυχως (;) ηρθε η κριση και η παγκοσμια συμπαθεια των λαων ειναι υπερ μας ,αν αυτο δινει καποια ελπιδα ανατροπων ….
    (εχω κι εγω αποριες -ειδικα για τον Γρηγοροπουλο – οπως ας πουμε ποιος /οι και απο που στειλαν 1,5 εκ. SMS σε χρονο εως 15λ μετα την δολοφονια: «Φορεστε ολοι μαυρα και κατεβειτε κατω ,συγκεντρωθειτε στις πλατειες «)

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Λεωνίδα είναι πολλά τα στοιχεία που συνηγορούν ότι υπήρξε σχέδιο και δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο γεγονός ότι οι εισαγγελείς που ερευνούσαν τα θέματα υποκλοπών του Καραμανλή, απόπειρας εναντίον του και άλλα της εποχής εκείνης τα ενοποίησαν, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και όπως ξέρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποδείξεις είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν. Τότε είχε καταγγελθεί επίσημα ότι πίσω απ τις υποκλοπές τηλεφώνων του Καραμανλή ήταν η πρεσβεία των ΗΠΑ Ο τότε υπουργός που το κατετήγγειλε καταδιώχθηκε με κάθε τρόπο ώστε να βγει εκτός πολιτικής σκηνής.

     Επαναλαμβάνω, δεν βάζω θέμα δικαίωσης του χ ή του ψ απλά προσπαθώ να ανιχνεύσω τι ακριβώς έχουμε απέναντί μας.

     Εάν δεν γνωρίζεις το Θεριό δεν μπορείς και να το πολεμήσεις

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Για να μεταφέρω ένα στοιχείο εδώ από τα σχετικά με τις φωτιές του 2007. Υπήρξε κέντρο που διοργάνωσε αντιπερισπασμούς στην Πυροσβεστική ώστε να διασπείρει αδίκως τις δυνάμεις της κάτι που λειτούργησε αρνητικά στον χρόνο κατάσβεσης. Και μάλιστα ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική καταγράφονται δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν και σβήστηκαν τα ίχνη τους. Απλοί πολίτες – πυρομανείς , οικοπεδοφάγοι κλπ, έχουν τέτοια τεχνογνωσία ;

     • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

      Το ακουσα κι εγω τοτε αυτο απο φιλο πυροσβεστη…αλλα το πιο αξιοπεριεργο γι αυτους ηταν την μερα που καηκαν οι 68 πατριωτες !!!! Σε ενα τεταρτο της ωρας καταγραφτηκαν 137 νεες φωτιες σε ολη την Ελλαδα !!! Ουτε φωτια να πεταγε ο ουρανος !!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s