Η σκληρή πραγματικότητα της πλούσιας Ευρώπης!Στη Γαλλία, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι …

Καθώς η κρίση έπληξε κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τις μεσαίες τάξεις στη Γαλλία, οι πολύ πλούσιοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 25% μόλις μέσα σε ένα μόνο χρόνο.

Με ετήσια παραγωγή πάνω από 1,9 δισ. ευρώ η Γαλλία, πέμπτη δύναμη στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ πριν τόσο πλούσια στην ιστορία της.

Ωστόσο, από το 1945, η χώρα δεν είχε ποτέ μεγαλύτερο ποσοστό από 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περισσότερο από το 14% του πληθυσμού. Μια κυβερνητική έκθεση αναλύει αυτή την ανησυχητική διαπίστωση και αναγνωρίζει «τη μάζα της αβεβαιότητας που φτάνει ακόμα και στα νοικοκυριά που προστατεύονταν προηγουμένως».

Τα παιδιά και οι νέοι σε γενικές γραμμές είναι τα πρώτα θύματα της φτώχειας. «Όλο και περισσότεροι νέοι ενήλικες και παιδιά γνωρίζουν μόνο τη φτώχεια ως προϋπόθεση για το μέλλον», παραδέχεται ο François Hollande, μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Συνολικά, 2,7 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, το 21,9% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική στις ευαίσθητες αστικές περιοχές, όπου το 49% των παιδιών και 42,5% των 18-24 ετών ζουν σε φτωχά νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά, το 12% των νέων δεν έχουν πτυχίο και κάθε χρόνο πάνω από 130.000 ατόμων εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς προσόντα. Πάνω από το 10% των 17 ετών έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση.

Οι γυναίκες άνω των 75 ετών είναι επίσης τα πιο ευάλωτα άτομα στον υλική στέρηση. Στην πραγματικότητα, το 14,1% από αυτές ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κυβέρνηση το αναγνωρίζει.

Το ίδιο ισχύει και για μονογονικές οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων ο επικεφαλής τους είναι γυναίκα. Περίπου το 32,2% από αυτές τις οικογένειες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ή συνολικά περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άτομα.

Έχοντας μια θέση εργασίας δεν αποτελεί προστασία ενάντια στη φτώχεια. Έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα, ή 6,2% των εργαζομένων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Διάφοροι παράγοντες, όπως είναι η εργασιακή ανασφάλεια, η μικρής περιόδου εργασία ή τα επίπεδα των μισθών, εξηγούν την κατάσταση αυτή.

Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, το ποσοστό της φτώχειας υπερβαίνει το 40%. Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι από τη μετανάστευση παραμένουν οι πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο της νομισματικής φτώχειας.»

Η φτώχεια έχει προσθέσει ακραία φτώχεια στον γαλλικό πληθυσμό. Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι «η ακραία φτώχεια επεκτείνεται εδώ και πολλά χρόνια. Το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε σε 40% […], επιδείνωση της κατάστασης των φτωχών», σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην έκθεση.

Περίπου 12.6% (3,5 εκατομμύρια) των Γάλλων δεν έχουν πρόσβαση «στα κύρια θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, στο τραπεζικό σύστημα, το σύστημα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.»

Το ίδρυμα Abbé Pierre σημειώνει ότι υπάρχουν 3,65 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στη Γαλλία. Έτσι, συνολικά, το 26,6% του γαλλικού πληθυσμού πάσχει από νομισματική φτώχεια ή φτώχεια συνθηκών διαβίωσης.

Εν κατακλείδι, η κυβερνητική έκθεση επισημαίνει νηφάλια ότι «οι πλουσιότερες κατηγορίες πρέπει να απαλλαγούν από τη στασιμότητα ή τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου».

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι

Αν η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων υποφέρουν από την οικονομική κρίση, οι πλουσιότερες κατηγορίες δεν ήταν ποτέ τόσο πλούσιοι. Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίες 500 τύχες της Γαλλίας είδαν τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά 25% σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει 330.000 εκατ. ευρώ, και το ποσό δεν ήταν ποτέ πριν τόσο υψηλό. Ακόμη αυξήθηκε ο πλούτος τους κατά 300% τα τελευταία δέκα χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύει πάνω από το 15% του ΑΕΠ και το 10% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Έτσι, το 0.000001% του πληθυσμού κατέχει το 10% του εθνικού πλούτου.

Αυτή η οικονομική ολιγαρχία έχει 55 άτομα των οποίων η περιουσία υπερβαίνει τα 1 εκατ. ευρώ. Το top 10 αυτών των ατόμων, έτσι για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, Bernard Arnault (διευθύνων σύμβουλος της LVMH) έχει μια περιουσία 24.300 εκατ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.100 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Η Liliana Bettencourt (κληρονόμος της L’Oreal) έχει 23.300 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7.900 εκατ. ευρώ….

Αυτή η ακραία συγκέντρωση πλούτου σε αντίθεση με την έκρηξη της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας στη Γαλλία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για μια δίκαιη και ισότιμη κατανομή του πλούτου. Μια τέτοια οικονομική δύναμη στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας πλουσίων, τους δίνει το δικαίωμα να έχουν σημαντική επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις με αποτέλεσμα οι ‘άρχοντες’ να λαμβάνουν υπέρμετρη εξουσία πάνω στα πεπρωμένα του έθνους.

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος το 1789 προειδοποίησε για τους κινδύνους που τίθενται από την ολιγαρχία στη δημοκρατία και κατήγγειλε ότι «ο ζυγός της αριστοκρατίας των πλουσίων είναι ο πιο ανυπόφορος απ ‘όλους». «Οι πλούσιοι τα θέλουν όλα, θέλουν να εισβάλουν στα πάντα και να άρχουν σε όλα. Οι καταχρήσεις είναι το μόνο έργο και ο τομέας των πλουσίων, οι άνθρωποι για αυτούς είναι παράσιτα.[…]»

Ίσως ήρθε η ώρα να διαλογιστούμε αυτές τις λέξεις….

Πηγή, http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr

136 comments on “Η σκληρή πραγματικότητα της πλούσιας Ευρώπης!

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Τροχός της ιστορίας είναι και γυρνάει…

  άλλες φορές οι λίγοι έχουν πολλά… άλλες φορές οι λίγοι δεν έχουν κεφάλι…

  πάντα γυρίζει…

 2. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

  Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

 3. Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

  O Ολαντ είναι μέλος της κυβέρνησης;;;

 4. […] Αναδημοσίευση : Απέραντο Γαλάζιο, ΕΛ.Λ.Α.Σ […]

 5. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Είτε τη θεωρείς σωστή, είτε λανθασμένη την άποψη μου, θα παραδεχτείς ότι είναι σπάνια για Ελλάδα. Η δική σας είναι παντού. Άστε να σπρώξω κι εγώ λίγο τη δική μου. Είναι εντελώς μειοψηφική. Την κατανόηση σας. Και σε άρθρα του 2000. Αυτό το σλόγκαν έρχεται από παλιά

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Το άρθρο βρίθει από υποκειμενικά αυθαίρετα επιχειρήματα που αυθαίρετα πάλι χρησιμοποιείς για να εξάγεις αυθαίρετα συμπεράσματα.

     Πχ.γράφει στο άρθρο

     «Τι έλεγε ο Μαρξ? Ότι οι καπιταλιστές, θα εκμεταλλεύονται τους εργάτες, θα τους κλέβουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του μόχθου τους, οδηγώντας τους σε όλο και μεγαλύτερη εξαθλίωση. Οι φτωχοί θα γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Οι πλούσιοι, ολοένα και πλουσιότεροι. Μέχρι που θα μείνουν λίγα μονοπώλια, και τότε θα είναι όλα έτοιμα, για να γίνει η μετάβαση στη σοσιαλιστική οικονομία.»

     Επίσης γράφει..

     «Ο Μαρξ μάλιστα, θεωρούσε τον καπιταλισμό, τον προθάλαμο του σοσιαλισμού. Τον προθάλαμο, μέσα στον οποίο θα δημιουργούνταν οι συνθήκες, για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό. Δε λέω ότι τα περιγράφει τόσο απλοικά και παιδιάστικα. Πόσο όμως διαφέρει ο πυρήνας της θεωρίας του, από αυτά που λέω παραπάνω? Νομίζω πολύ λίγο.»

     Έχεις πχ. πιάσει 2 σημεία τα οποία τα εξηγείς όπως θες εσύ και όχι όπως τα έχει αναλύσει ο ίδιος ο Μαρξ.
     Μου θυμίζει η ανάλυση προσπάθεια διδάκτορα που προσπαθεί να μειώσει το έργο ζωής του καθηγητή της έδρας για να του πάρει τη θέση. Χωρίς καμία αναφορά σε βασικά μεγέθη που χρειάζεται η πιο στοιχειώδης μελέτη για να βγάλει ένα έστω τόσο απλό συμπέρασμα. Χωρίς καμία αναφορά σε πληθωρισμό, τιμάριθμο, αντικειμενικές αξίες, αγοραστική δύναμη μισθού, καλάθι νοικοκυράς, συναλλαγματικές ισοτιμίες, τραπεζικά επιτόκια, δημόσια οικονομικά, αποφάσεις κεντρικής τράπεζας αλλά κυρίως βασικά χαρακτηριστικά της οικονομική θεωρίας του Μαρξ και της θεωρητικών του καπιταλισμού….και πολλά άλλα.

     Απλά μια γνώμη από λάθος οπτική με στοιχεία αλληθοφάνειας. Σεβαστή όμως.

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Έλεγε ή δεν έλεγε ο Μαρξ,ότι στον καπιταλισμό θα γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι, και οι πλούσιοι πλουσιότεροι? Έλεγε ή δεν έλεγε, ότι οι καπιταλιστές θα τρώνε ο ένας τον άλλο, και τελικά θα οδηγηθούμε σε μονοπώλια? Ακούμε από παιδάκια, ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι ή δεν το ακούμε? Αυτό είναι το θέμα. Εγώ δεν λέω ότι έχω μελετήσει τον Μαρξ. Το αντίθετο. Δεν είπα εγώ ότι ο Μαρξ δεν ήταν διάνοια. Ήταν. Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Από όλους. Αλλά έγραψε από οικονομία, φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία, κριτική λογοτεχνίας δε ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δεν σημαίνει ότι, ότι είπε ήταν σωστό.

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

       Γιατί ? δεν οδηγούμαστε σε ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ?

       http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6370:kyvernoun-kosmo-147-etairies-delasik&catid=38:di-kosmos&Itemid=173

       Ο μακαρίτης ο Γκλαμπρέιθ αλλά και ο Σουμπέτερ που τα γράφουνε από το 60 τί ήτανε ?
       Μαρξιστές ?

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Σύμφωνα με τους οικονομολόγους φίλε μου, και όχι με μένα, τα μονοπώλια που επιβιώνουν, είναι είτε τα κρατικά, είτε οι εταιρείες που προστατεύονται από τα κράτη

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Ο Φόβος (έτσι όπως λένε…) του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ κλπ είναι τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ μονοπώλια…
        Ε λοιπόν ο κόσμος μας πηγαίνει ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ…
        Αν αυτό ΔΕΝ το έχεις καταλάβει…τότε συγγνώμη, είσαι πίσω…

        Το Θέμα που μπήκε την Κυριακή που πέρασε στην ΕΣΔΑΑ ήταν τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ…
        Πάσης Φύσεως…

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Ναι. Την γνωρίζω την επιχειρηματολογία σου. Να φτιάξουμε κρατικά μονοπώλια, γιατί θα οδηγηθούμε σε ιδιωτικά μονοπώλια αν δεν το κάνουμε. Το έλεγε ο Μαρξ το 1867

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Ναι καλά,καλά…
        Αμα ήξερες την επιχειρηματολογία μου και την αρθρογραφία μου δεν θα τα έλεγες αυτά…
        Σου είπα μία φορά, άσε τα σλόγκαν.

        http://olympia.gr/2011/12/23/capitalism/
        https://bluebig.wordpress.com/tag/%CF%87%CE%B1-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CE%BA/
        https://bluebig.wordpress.com/tag/%CF%87%CE%B1-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%B3%CE%BA/

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Άλλα ντ’ άλλων κατάλαβες. Το ποιος πλουτίζει πιο γρήγορα, δε μετριέται σε απόλυτα μεγέθη. Μετριέται σε ποσοστά. Γιατί απλά έτσι μετριέται η ταχύτητα. Αυτό που λες εσύ μετράει τον απόλυτο πλούτο. Το παραμυθάκι οι πλούσιοι πλουσιότεροι, και οι φτωχοί φτωχότεροι, εννοεί σε ποσοστό. Δε στο προσβλητικά, αλλά ρώτα έναν φίλο σου αριστερό, που ξέρει λίγο παραπάνω από σένα αριθμητική να δεις. Για να ισχύει το παραμυθάκι του μαρξ, πρέπει οι πλούσιοι να πλουτίζουν με γρηγορότερο ρυθμό, ποσοστιαία δηλαδή, από τους φτωχούς. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίγει όλο και περισσότερο η ψαλίδα. Στο άπειρο. Αν πχ εσύ είσαι φτ

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Αυτό σε ενδιαφέρει εσένα ? Ποιός πλουτίζει γρηγορότερα ?
        Τι καμπύλες Ανισοκατανομής ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΕΝ τις είδες ?
        Γιατί τις πόσταρα ? για πλάκα ?

        Ολες οι Εφημερίδες και τα Περιοδικά στον Κόσμο λένε ότι μεταφέρεται πλούτος από τους Φτωχούς στους Πλούσιους…ΣΥΝΕΧΩΣ κι εσύ μου λές δηλαδή ότι σε 500 χρόνια ίσως…ΟΛΟΙ οι άνθρωποι θα έχουν να φάνε και να πιούνε…αλλά προς το παρόν κάποιοι Αμπράμοβιτς ή Βαρδινογιανναίοι πρέπει να ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ τον πλούτο των Χωρών…
        Δεν υπάρχει απλά διαφορά στον Τρόπο σκέψης μας.
        Αλλά ΧΑΟΣ.

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Τον Γκαλμπρέιθ τι τον αναφέρεις? Πιο αριστερός από τον μαρξ είναι.

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Θεσμική Σχολή Οικονομολόγων.Καπιταλιστές.

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Σώπααααα…! Τι λές ?
        In macro-economical terms he was a Keynesian and an institutionalist.[2]
        Influences: Thorstein Veblen
        Το μαρξιστής που το είδες ?

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

     Κι επειδή είναι Σπάνια τι πάει να πεί ?
     Η Αποψη δεν κρίνεται αν είναι Σπάνια.Δεν μιλάμε για διαμάντια…
     Αν είναι Τεκμηριωμένη Ορθολογικώς μελετάμε…και κρίνουμε
     Αν έχει πάρει υπόψιν της, Επιστημονικές γνώσεις…

     Εσύ μας είπες ότι ο Γκαλμπρέιθ είναι μαρξιστής…
     Που νομίζεις ότι μιλάς ? σε τραχανοπλαγιάδες ?
     Αντε καλή συνέχεια…γράψε όσο θές…

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Αυτό με τον Γκαλπρέιθ δείχνει πολλά. Από κευνσιανιστής…..μαρξιστής. Δεν χρειάζεται να γραφτεί τίποτα περισσότερο. Και ένας φοιτητής πρώτου εξαμήνου καταλαβαίνει….

      • Ο/Η iakovos1000 λέει:

       Ε άμα τώρα πίστεψες ότι νόμιζα ότι ο γκαλμπρέιθ ήταν μαρξιστής…καλά κρασιά. Σου είπα «πιο αριστερός και από τον μαρξ». Για να δώσω έμφαση. Πωπωπω ρε σεις. Τι πράγμα είστε οι αριστεροί? Είναι στο αίμα σας οι προπαγάνδα. Αλλά χωρίς δανεικά, σοσιαλισμός…πάπαλα

      • Ο/Η iakovos1000 λέει:

       Και έχε υπόψη σου, ότι τον μαρξ δεν τον επικαλούνται πια ούτε οι αριστεροί. Μόνο οι κομμουνιστές. Οι αριστεροί είδαν και απόειδαν, χρόνια τώρα, και το γύρισαν στον κέινς

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Άρα τι; Έγινε ο Keynes αριστερός;;

        Φίλε να θεωρείς ότι το κόλπο σου «έπιασε». Με την δική μας συνδρομή φυσικά. Κατάφερες την άποψη σου από το τίποτα να την κάνεις θέμα συζήτησης έστω και για λίγο. Μπράβο αλλά μη ξεχνάς ότι εμείς το επιτρέψαμε. Και για αυτό υπάρχει λόγος που μπορεί να μην έχεις καταλάβει.

        Καλή συνέχεια.

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Ακριβώς φίλε μου. Θέλω να σπρώξω την άποψη μου. Και δε νομίζω ότι είναι κακό. Αν θεωρείς ότι δεν πρέπει να συζητάς μαζί μου για να μην σπρώχνεις την άποψη μου, είναι σεβαστό. Θα σου έλεγα όμως να μη φοβάσαι τις απόψεις. Δεν υπάρχει κόλπο. Κολλάω τα λινκς μου όπου βρω. Όπου βρω. Όπως το λέω. Από χρυσαυγίτικα μπλογκς μέχρι κομμουνιστικά

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Και για να σου δείξω ότι εγώ δε φοβάμαι την αντίθετη άποψη, έλα με ψεύτικο λογαριασμό στο facebook na γίνουμε φίλοι να σχολιάζεις τις απόψεις μου όσο γουστάρεις. Εμείς φίλε δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί, ούτε ακροαριστεροί να φοβόμαστε τις απόψεις

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Το μαρξιστής ρε φίλε το είπα με μια δώση υπερβολής. Ήθελα να πω ότι ήταν αριστερός

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Παντού το ποστάρω. Έχετε γεμίσει μόλυνση τα μυαλά του κόσμου. Όπου βρω το ποστάρω

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Όσο περισσότερο το ποστάρεις τόσο περισσότερο διασύρεσαι. Ελεύθερα….

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Το μαρξιστής ρε φίλε το είπα με μια δώση υπερβολής. Ήθελα να πω ότι ήταν αριστερός

      • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

       Ποιος είναι αριστερός;;; Ο Γκάλμπρειθ;;;

       Άστο είπαμε. Στην αρχή νόμιζα ότι θα κάναμε σοβαρή κουβέντα αλλά αυτά που γράφεις είναι απαράδεκτα. Σε λίγο θα μας πεις ότι ο Keynes ήταν σταλινικός.

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Δηλαδή οι βεριτάμπλ αριστεροί ΔΕΝ είναι μαρξιστές…
        Και τι είναι οι αριστεροί ?
        Ο Ψαριανός με τη Φεράρι είσαι παιδί μου ? ή μήπως ο κυρ Φώτης ο κουνέλης ?
        Θα μας τρελάνεις εσύ…αδιάβαστους μας έστειλες…
        Αντε Καληνύχτα παιδιά…

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        what??? Δεν κατάλαβες τι εννοεί; Θες εξήγηση σε αυτό;

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Έτσί. Άσε με να το ποστάρω και σε άρθρα του 1950. Χωρίς πάθος

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Οι παγκόσμιες μετρήσεις δεν είναι μύθος…
   http://en.wikipedia.org/wiki/File:GINI_Index_SVG.svg
   http://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI/countries?display=map
   https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2172rank.html
   http://www.gfmag.com/tools/global-database/economic-data/11944-wealth-distribution-income-inequality.html#axzz2kZJaTbi5

   Πάρτο αλλιώς…
   Και δεν νομίζω να έχεις διαβάσει ούτε την πρώτη σελίδα από το Κεφάλαιο…
   Ο Μαρξ δεν χτυπιέται με σλόγκαν.

   • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    Τον Μαρξ τον έχουν σεβαστεί όλοι οι οικονομολόγοι της εποχής του αλλά και οι μετέπειτα. Αποτελεί – ασχέτως αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι – τον top οικονομολόγο.
    Και όμως υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να μειώσουν το έργο του πολλές φορές χωρίς καν να το έχουν μελετήσει….

    Έκανε πχ ο Στάλιν ότι έκανε….φταίει ο Μαρξ που έζησε 60 χρόνια πριν από τον Στάλιν…
    Έκανε πχ ότι έκανε ο κάθε γραμματέας στη Β.Κορέα;;;; Φταίει ο Μαρξ που αυτοί παρανόησαν και αλλοίωσαν την παραμικρή του λέξη.

    Αλλά εδώ τον ίδιο τον Θεό σταύρωσαν για τα λόγια Του… στον Μαρξ θα κολλήσουν;

    Εδώ εγώ που δεν είμαι μαρξιστής αλλά τον Μαρξ τον θεωρώ κορυφή από καθαρά Οικονομικής θεωρίας και έχω μαλώσει άπειρες φορές με κομμουνιστές που έχουν διαστρεβλώσει τις θέσεις του. Όχι όμως τέτοια προχειρότητα μόνο και μόνο για να αποδειχτούν τα αναπόδεικτα.

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Τι λες? Μου ήρθε ένα μήνυμα που στο inbox που λες ότι δεν σου απάντησα. Με έχετε ζαλίσει. Πετάγεστε όλοι και λέτε τις ασυναρτησίες σας. Σε τί δεν απάντησα?

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Στις ασυναρτησίες που είπα όπως λες….. Γιατί εγώ στις δικές σου απάντησα αλλά μετά έγινες καπνός.

      Φίλε εδώ δεν είναι Blog γνωριμιών ούτε promotion new entry.

      Φτάνει για σήμερα. Καλό βράδυ ,,,ξεκουράσου… και αύριο θα βρεις κάπου αλλού να γράψεις.

      Καληνύχτα.

 6. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Νομίζω ότι έχεις μπερδέψει αυτό που γράφω. Το θεωρείς μία μελέτη για το Μαρξ. Καμία σχέση.Η ουσία αυτού που γράφω είναι το παρακάτω. Και δεν έχει καμία σχέση με τον Μαρξ.

  «Αυτό που νομίζω βοηθάει τη σκέψη μας, είναι το παράδειγμα της μετοχής της Εθνικής. Από 60 ευρώ σε περίπου 1 ευρώ. Ας πούμε 2. Τι μείωση είναι αυτή? Είναι -97% περίπου (-58/60). Όλες οι μετοχές τέτοιες περίπου μειώσεις είχαν. Ίσως όχι -97%, αλλά τεράστιες. Είναι δυνατόν να μειωθεί ένας μισθός κατά -97%? Πόσο να πάει δηλαδή? 20 ευρώ? 30 ευρώ? Άρα τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια στις υφέσεις, οι πολύ πλούσιοι, χάνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου τους, από τους πολύ φτωχούς. Γιατί οι πολύ φτωχοί, το μόνο που έχουν να χάσουν είναι ο μισθός τους. Και ο μισθός δε μπορεί να μειωθεί κατά 95%.

  Και μην πει κάποιος, “μα κάποιος έμεινε άνεργος και άρα έχασε το 100% του μισθού του”. Μιλάμε για ομάδες πληθυσμού στατιστικά. Όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σαν μέσο όρο δηλαδή. Πόσο έχασε το 5% των πλουσιότερων, και πόσο το 5% των φτωχότερων. Όλο το 5% των πλουσιότερων είδε τις μετοχές του στην Ελλάδα να μειώνονται κατά αυτά τα μεγάλα ποσοστά.

  Και αντίστοιχα πιστεύω ότι τον καιρό της φούσκας, οι πλούσιοι πλούτισαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τους φτωχούς, αφού η άνοδος στις αξίες των μετοχών και των ακινήτων, ευνόησε κυρίως αυτούς.

  Το παράδειγμα, αν και είναι υπεραπλούστευση, είναι η πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, οι πλούσιοι έχασαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας τους απ’ότι οι φτωχοί που έχασαν μόνο ένα ποσοστό των μισθών τους (αφού μιλάμε για πολύ φτωχούς που δεν είχαν καθόλου περιουσία). «

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Καλημέρα.
   θα σου εξηγήσω αμέσως ποιο είναι το λάθος σου.

   Το λάθος σου είναι στην αξία που δίνεις στο επίπεδο του ποσοστού.

   Δηλαδή αν για παράδειγμα πούμε ότι ένας πλούσιος και ένας φτωχός έχουν χάσει το 5% του εισοδήματος τους.

   Αν ένας πλούσιος χάσει από μια περιουσία της τάξης των 10.000.000 το 5% τότε μιλάμε για 500.000 ευρώ.

   Αν ένας φτωχός χάσει από τον μισθό των 500 ευρώ το 5% τότε χάνει 25 ευρώ.

   Εσύ αυτό βάση ποσοστού το θεωρείς ίσο ως προς τη ζημία που επωμίζονται αλλά δυσανάλογο προς τον πλούσιο. Αυτό όμως είναι λάθος. Δεν υπάρχει σύγκριση σε αυτό και επίσης μη ξεχνάς ότι υπάρχουν πλούσιοι που έχασαν στο χρηματιστήριο πολλά αλλά υπάρχουν μεσαίοι που έχασαν τα πάντα.

   Ο φτωχός όταν χάνει πολλά πεθαίνει. Ίσως και ο πλούσιος για να ακολουθήσω την λογική σου.

   Ο πλούσιος όμως όταν χάνει λίγα δεν πεθαίνει. Ο φτωχός πάλι πεθαίνει.Και εκεί είναι το λάθος σου.

   Αυτό ακριβώς ακυρώνει και τη δύναμη αυτού που έγραψες ότι ο φτωχός χάνει το πολύ μέχρι το μισθό του. Όχι φίλε. Χάνει τα πάντα. Οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. Οικονομία είναι όλη η ζωή που περιστοιχίζεται γύρω από τα οικονομικά μεγέθη. Για αυτό η Οικονομική Επιστήμη είναι Ανθρωπιστική και όχι θετική ή θεωρητική μόνο.

   Το λάθος επίσης είναι ότι βλέπεις ένα βραχύ σημείο της ιστορίας. Μια κρίση για παράδειγμα. Θα μπορούσες να δεις αντί για μια ύφεση ένα θετικό σημείο καμπής αλλά κι αυτό είναι λάθος γιατί τα αποτελέσματα μιας τέτοιας σκέψης θα πρέπει να σταθούν επάνω σε διαχρονική και μακροπρόθεσμη βάση.

   Το οι «πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» δεν αποτελεί συμπέρασμα σημείου αλλά είναι διαχρονικό αποτέλεσμα του καπιταλισμού ( όχι θεωρητικού απλά αλλά άκρατου σε νεοφιλελεύθερα καθεστώτα). Και αντί να εξετάζεις το βασικό μέγεθος μιας κοινωνίας όπως η δική μας που στηρίζεται στη μεσαία τάξη και να εξάγεις τα συμπεράσματα σου από αυτή πχ πόσοι από την μεσαία τάξη σε περίοδο κρίσης οδηγούνται σε φτώχεια και πόσοι γίνονται πλούσιοι, εσύ παίρνεις να αναλύσεις μια φράση για να αποφασίσεις με παιδική απλότητα ότι είναι λάθος και μάλιστα μόνο σε κρίση αλλά όχι γενικότερα.

   Τα στοιχεία που παραθέτεις φίλε μου είναι απλοικά και δεν έχουν βάση να σταθούν. Είναι μια συζήτηση που άνετα στο καφενείο μιας φτωχογειτονιάς θα δημιουργούσε πρόβλημα με πιθανή φασαρία και ταυτόχρονα η ίδια συζήτηση θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα αν γινόταν στο μπαρ ενός σαλέ της Ελβετίας. Αλλά μέχρι εκεί.

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Αν εσύ έχεις 1.000 ευρώ το χρόνο, και εγώ 100.000, και εσένα το εισόδημα σου αυξάνεται κατά 10% το χρόνο,
    και εμένα κατα 5%, κάποια στιγμή θα με φτάσεις. Για να ισχύει το παραμυθάκι που λέτε, πρέπει να πλουτίζω εγώ με
    γρηγορότερο ρυθμό από σένα. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτό το απλό, και μπερδεύεις τα απόλυτα μεγέθη με τα ποσοστά, δεν
    έχει νόημα να συζητάμε. Σόρι

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Επίσης ένα ακόμα λάθος (διότι πρέπει να γίνεται ΣΦΑΙΡΙΚΗ και ολική θεώρηση των πραγμάτων) είναι το παράδειγμα των μετοχών ως περιουσιακό στοιχείο των πλουσίων.
   Αν η σύγκριση γίνει με τα ακίνητα τους τότε η χασούρα τους στην κρίση είναι πολύ μικρότερη.
   Π.χ. πόση είναι η μείωση στο τετραγωνικό μέτρο εμπορικής αξίας ενός ακινήτου στο κολωνάκι και πόση στην πλατεία βάθη ??? (έχω προσωπικά παραδείγματα).
   Η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των μικρομεσαίων στρωμάτων ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ εκείνης της ανώτατης τάξης αφού η προσφορά ακινήτων από απελπισμένους μικρομεσαίους είναι πολλαπλάσια από τις βιλλάρες που εκποιούνται…

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Σόρι, η απάντηση πήγαινε στον ιωάννης

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Κάνεις λάθος. Στο κολονάκι είναι πολύ μεγαλύτερες οι μειώσεις. Φίλε μου συγνώμη δεν έχει νόημα να συζητήσω μαζί σου

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Νομίζεις αλλά η ζωή και η πραγματικότητα δεν είναι ότι νομίζεις… (θα το ζήσεις αυτό θυμήσου), έχω και το κ(Λ)όπυράϊτ.
     Νομίζεις ότι πετώντας 2 ποσοστά και αυτά λανθασμένα (όπως και η τιμή της μετοχής της εθνικής που πόσταρες) μπορείς να «πείσεις» τους υπόλοιπους, λες και δεν ξέρουν ούτε πρόσθεση σαν κι εσένα όταν σου πάρουν το κομπιουτεράκι…

     Επίσης το μόνο που κάνεις πέραν από το να «διαδίδεις» την ΑΣΤΗΡΙΧΤΗ άποψη σου (ή αλλουνού), κάτι το οποίο όπως βλέπεις και από τις υπόλοιπες απαντήσεις που όταν σου ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ το λάθος (ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΔΗ) σου, πας να τα γυρίσεις.

     Για να μαθαίνεις κιόλας (αν μπορείς που χλωμό το κόβω) οι «εμπορικές» τιμές στο κολωνάκι ήταν έως το 2008-2009 κάπου διπλάσιες (και βάλε) από τις «αντικειμενικές » αξίες και τώρα είναι στο 80-100% της αντικειμενικής. Στην δε πλατεία βάθη αντίστοιχα προ κρίσης ήταν στα επίπεδα της «αντικειμενικής αξίας» και τώρα είναι κάπου στο 30% …

     Όντως δεν έχει νόημα να ξανασυζητήσεις μαζί μου, είσαι η υπέρτατη διάνοια και παντογνώστης και προτιμώ την άγνοια μου.
     Να είσαι καλά.

 7. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Αν εσύ έχεις 1.000 ευρώ το χρόνο, και εγώ 100.000, και εσένα το εισόδημα σου αυξάνεται κατά 10% το χρόνο,
  και εμένα κατα 5%, κάποια στιγμή θα με φτάσεις. Για να ισχύει το παραμυθάκι που λέτε, πρέπει να πλουτίζω εγώ με
  γρηγορότερο ρυθμό από σένα. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτό το απλό, και μπερδεύεις τα απόλυτα μεγέθη με τα ποσοστά, δεν
  έχει νόημα να συζητάμε. Σόρι

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Λάθος. Το να υποστηρίζεις τόσο απλά την άνοδο του μελλοντικού εισοδήματος είναι τραγικό.

   Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα της αναλογική αύξησης δεν θα συμβεί τίποτα άλλο;

   Επενδυτικές ευκαιρίες. Ζημίες , Ανάγκες , Λάθος επενδύσεις , Κέρδη ή ζημίες από μετοχές ομόλογα , Έμμεση και Άμεση φορολογία κλπ;;;;;;;

   Τι είναι η οικονομία;; Σταθερή;;;; Εσύ παίρνεις 10 εγώ 20 άρα για πάντα θα έχω περισσότερα και τέλος;;;;;;;

   Σε παρακαλώ φίλε μου. Αν είναι να είσαι τόσο απόλυτα βασισμένος σε ένα κομμάτι που έχει γίνει στη σκέψη σου πέτρα αεικίνητη χωρίς να δέχεσαι καν την παραμικρή διόρθωση από την ίδια την οικονομική θεωρία τότε έχεις δίκιο στο ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε.

   Αλλά να ξέρεις ότι με τέτοιες θεωρίες δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να συζητάς. Βλεπεις η απολυτότητα στο λάθος δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην οικονομία….

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Το παραμύθι που λες φίλε μου είναι «οι φτωχοί γίνονται (πάντα) φτωχότεροι και οι πλούσιοι (πάντα) πλουσιότεροι». Αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει η παρακάτω παράγραφος για το παραμυθάκι τι να κάνω εγώ?

    «Αυτό που νομίζω βοηθάει τη σκέψη μας, είναι το παράδειγμα της μετοχής της Εθνικής. Από 60 ευρώ σε περίπου 1 ευρώ. Ας πούμε 2. Τι μείωση είναι αυτή? Είναι -97% περίπου (-58/60). Όλες οι μετοχές τέτοιες περίπου μειώσεις είχαν. Ίσως όχι -97%, αλλά τεράστιες. Είναι δυνατόν να μειωθεί ένας μισθός κατά -97%? Πόσο να πάει δηλαδή? 20 ευρώ? 30 ευρώ? Άρα τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια στις υφέσεις, οι πολύ πλούσιοι, χάνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου τους, από τους πολύ φτωχούς. Γιατί οι πολύ φτωχοί, το μόνο που έχουν να χάσουν είναι ο μισθός τους. Και ο μισθός δε μπορεί να μειωθεί κατά 95%.

    Και μην πει κάποιος, “μα κάποιος έμεινε άνεργος και άρα έχασε το 100% του μισθού του”. Μιλάμε για ομάδες πληθυσμού στατιστικά. Όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σαν μέσο όρο δηλαδή. Πόσο έχασε το 5% των πλουσιότερων, και πόσο το 5% των φτωχότερων. Όλο το 5% των πλουσιότερων είδε τις μετοχές του στην Ελλάδα να μειώνονται κατά αυτά τα μεγάλα ποσοστά.

    Και αντίστοιχα πιστεύω ότι τον καιρό της φούσκας, οι πλούσιοι πλούτισαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τους φτωχούς, αφού η άνοδος στις αξίες των μετοχών και των ακινήτων, ευνόησε κυρίως αυτούς.

    Το παράδειγμα, αν και είναι υπεραπλούστευση, είναι η πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, οι πλούσιοι έχασαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας τους απ’ότι οι φτωχοί που έχασαν μόνο ένα ποσοστό των μισθών τους (αφού μιλάμε για πολύ φτωχούς που δεν είχαν καθόλου περιουσία).»

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Είμαι Οικονομολόγος και ως επιστήμονας στη θεωρία του δεν πιστεύει αλλά ερευνά. Αυτό που λέω όμως είναι ότι πας να αποδείξεις σε μια μικρή περίοδο ότι μεγάλοι οικονομολόγοι έχουν κάνει προβλέψεις μακροπρόθεσμα. Και προσπαθείς να αποδείξεις στην Ελλάδα της κρίσης ότι ο Μαρξ έχει λάθος!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     Θες να το καταλάβεις; Έχει καλώς. Δεν θες;;;; Τα παράπονα σου στα Οικονομικά πανεπιστήμια της Γης και στους Οικονομολόγους ανά τη Γη και στην Ιστορία.
     Αν θες γράψε μια διατριβή. Μπορεί να είσαι ο επόμενος Keynes και να αξίζεις τον σεβασμό. Μπορεί όμως και να είσαι ο επόμενος Άδωνις Γεωργιάδης της οικονομίας. Εγώ πάντως ειλικρινά σου εύχομαι κάθε καλή τύχη και αν κάνεις λάθος να το καταλάβεις πριν σου στοιχίσει κι άλλες λάθος επιλογές.

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Τον μαρξ φίλε μου δεν τον βγάζω εγώ λάθος. Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει στον μαρξ. Μόνο στη μικρή μας σοβιετία έχει ακόμη τόση πέραση. Και σε κάποιες άλλες σοβιετίες

      • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

       «Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει στον μαρξ.»

       άστο ρε φίλε…. έλεος δηλαδή. Έχεις καταργήσει όλα τα βιβλία των Οικονομικών σχολών και τις απόψεις των Οικονομολόγων. Δε χρειάζεται να είσαι τόσο αναιδής στην οικονομική ιστορία. Έχει και η αναίδεια όρια και τα έχεις ξεπεράσει με συκοφαντίες.

       Και σου μιλάω ως Οικονομολόγος γιατί αριστερός δεν είμαι ούτε μαρξιστής. Εκτός αν δεν είσαι Οικονομολόγος που τότε δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κρίνεις επιστήμονες όπως ο Μαρξ. Και όταν λέμε κανένα δικαίωμα εννοούμε κανένα. Το παραμικρό. Φτάνει.

 8. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Κάνεις λάθος. Στο κολονάκι είναι πολύ μεγαλύτερες οι μειώσεις. Φίλε μου συγνώμη δεν έχει νόημα να συζητήσω μαζί σου

 9. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Kαλά, αν αυτός που τώρα βγάζει 1000 ευρώ
  δηλαδή 12000 τον χρόνο
  παίρνει και μια υποθετική αύξηση 10% ετησίως,
  και ο άλλος παίρνει 100.000 με αύξηση 5% ετησίως
  με ένα πρόχειρο υπολογισμό
  θα φτάσουν ίσα βάρκα ίσα νερά
  το 2300 περίπου.
  Eτσι θα καταργηθεί αυτομάτως
  και η πάλη των τάξεων,
  ως εκ τούτου συνιστώ υπομονή.
  Ρε, τιναι αυτά που διαβάζω
  αλλά και που γράφω;;
  γαμώ την πείνα μου.
  👿

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   και αυτός που εχει 100.000 δεν θα τα εχει επενδυμενα η στην τράπεζα να βγαζει άλλο 5%…. θα περιμενει να τον φτάσει ο άλλος….

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Α γεια σου. Αν εσύ έχεις 1000 ευρώ κι εγώ 100.000, και εσύ αυξάνεις το εισόδημα σου με 10%, κι εγώ με 1%, κάποια στιμγή, το 2300, το 2800 το 5600 θα με ξεπεράσεις. Για να ισχύει το παραμυθάκι του μαρξ, να ανοίγει δηλαδή η ψαλίδα συνέχεια, θα πρέπει εγώ να αυξάνω τον πλούτο με μεγαλύτερο ποσοστό από σένα. Αυτό λέω ο δόλιος. Αυτό το απλό λέω.

   Και υποστηρίζω, ότι στην ανάπτυξη ο πλούσιος πλουτιζει με μεγαλύτερο ποσοστό (γρηγορότερα) από τον φτωχό, και στην κρίση γίνεται λιγότερο πλούσιος πάλι με μεγαλύτερο ποσοστό. Δε σου λέω μην κάνεις επανάσταση ή μην κλέψεις το λάτση. Λέω αυτό το συγκεκριμένο

  • Ο/Η lux interior λέει:

   ….είδες τι μαθαίνει κανείς στο ίντερνετ Μανώλο;!!!!!
   ….βάση του 1+1 κάνει 2, το 2300 θα έχει εκλείψει η πάλη των τάξεων γιατί όλοι θα είναι πλούσιοι!!!!!
   ….εγώ πάντως θα πρότεινα στον φίλο Ιάκωβο να γράψει ένα δοκίμιο να το πω, διαθήκη να το πω, τελοσπάντων όπως θέλει ας το ονομάσει, να το αναρτήσει και στο επιστημονικό βήμα του φατσοβιβλίου(!!) και να το αφήσει σαν παρακαταθήκη για τους φτωχούς του 2300 να το κρίνουν αν έπεσε μέσα ή όχι!!!
   ….πάντως οι φτωχοί του 2013 έχουν αλλά πράγματα για να ασχοληθούν, πιο ευτελή πράγματι, όπως: ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝΕ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΘΈΡΜΑΝΣΗ και άλλα τέτοια ευτελή….

   ….Υ.Γ.1 κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον Ιάκωβο, ότι η επιστήμη στην οποία αναφέρεται λέγεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ καΙ δεν έχει καμμία σχέση τον διαβεβαιώνω(αν και δεν είμαι οικονομολόγος) με το τεφτέρι του μπακάλη…
   ….Υ.Γ.2 θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ που έβλεπα στην ΕΤ1 για την κρίση του ’29, που έδειχνε τον Ροκφέλερ να λέει: “εγώ να δείτε πόσα έχασα από την κρίση, η περιουσία μου ήταν περίπου 100 εκ.$ (100 εκ.$ το 1930 ήμαρτον!!!-και σιγά μην ήταν τόση μόνο αλλά τελοσπάντων-) και έμεινα με μόλις 40 εκ.$!!!!» …..ειλικρινά σου μιλάω ρε Μανώλο συγκινήθηκα τόσο πολύ με το δράμα του, που δεν έκλεισα μάτι όλο το βράδυ!!!!

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Εχετε τοσο λιγο μυαλο που τα παιρνετε ολα τις μετρητοις. Ολα κυριολεκτικα. Πολυ βαρετη η κουβεντα μαζι σας παιδια

    • Ο/Η lux interior λέει:

     ….επειδή έχουμε λίγο μυαλό και εσύ πολύ, μήπως μπορείς να μας πεις από τα 700 τρις$ παράγωγα των τραπεζών ποιος κερδίζει ακόμα και σήμερα;-μέσα στην δίνη της κρίσης-…..
     …. οι εργαζόμενοι; …..οι ελεύθεροι επαγγελματίες; …… οι μικροαστοί; …. οι μεσοαστοί; …..ποιος ρε αδελφε; ….ΚΑΝΕΝΑΣ;….

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    Ο κροίσος Βραζιλιάνος Εϊκε Μπατίστα έχασε 30 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

    Από όγδοος στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους κινδυνεύει να μείνει στον… άσο
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=523398

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Τι μας διδασκει λοιπον αυτο? Οτι και οι πλουσιοι μπορουν να γινονται φτωχοτεροι. Η αν προτιμας, λιγοτερο πλουσιοι.

     • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

      …δεν το καταλαβες μαλλον αυτο που σου εγραψα πριν ,ο καπιταλισμος ειναι το πιο αγριο συστημα .Εννιοτε τρωει και καποια παιδια του .Ισχυει ο νομος της ζουγκλας ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΖΩΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ (και μαλιστα χωρις την ηθικη της …..χορτασιλας της ζουγκλας) .Στις κρισεις υπαρχουν και καπιταλιστες που χανουν -κατωτερης εμβελειας σε σχεση με τα ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ και τις πολυεθνικες – ,εννιοτε μαλιστα καποιοι εξ αυτων φτωχοποιουνται ,καταστρεφονται και …αυτοκτονουν ακομα

     • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

      To «Πρίγκηψ και φτωχός» του Μαρκ Τουαίν το έχεις διαβάσει ?
      Αρχισε από εκεί…
      Συνιστώ και μύθους του Αισώπου.
      Και μιλώ σοβαρά.

      Υ.Γ. Υπάρχει και άλλη περίπτωση…Οι Μεγάλοι Ελληνες Ευεργέτες ΔΩΡΗΣΑΝ σχεδόν όλα τα χρήματά τους στο Ελληνικό κράτος…δεν πήγαιναν με κουνελάκια του Playboy…

 10. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Να χαλαρώσετε. Να μάθετε να ακούτε και την άλλη άποψη

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Η άποψη δεν είναι για να ακούγεται απλά. Είναι για να στοιχειοθετείται και να προσφέρεται ως λύση. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς.

   Στο φινάλε ξέρεις το γνωμικό περί των απόψεων…. και δεν κατάφερες να αποφύγεις το γνωμικό.

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Και μετά είχε άδικο όταν η λούγκρα έλεγε ότι οι απόψεις είναι σαν την οπίσθια οπή, καθένας έχει και από μία (σαν και τον Ιάκωβο). Την χρησιμότητα της βέβαια την γνωρίζουμε, ρυπαίνει…

 11. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Εγω εχω μια ερωτηση στον Ιακωβο .
  Γιατι λειπει παντελως απο τα παραδειγματα του η Αστικη Ταξη ????(εκτος αν θεωρει αστικη την ταξη που μενει στις ….πολεις οποτε ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ )
  Γιατι δηλαδη συγκρινει μονο εναν εργατη του 1000ρικου με εναν μικρομεσαιο(μεσοαστο) των 100.000 ?
  Πολυ σωστα λεει οτι σε περιοδους κρισης χανουν και οι δυο ποσοστιαια απο τα εισοδηματα τους (μαλιστα ο δευτερος μπορει να χασει και τα παντα και να προλεταριοποιηθει ακομα ,ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΩΡΑ η εξαφανιση της μεσαιας ταξης ) ,αλλα ξεχνα να βαλει στο καδρο «εταιρειες» (σαν την ΜοτορΟιλ ,τα ΕΛΠΕ του Λατση κλπ ) ή Εφοπλιστικες ενωσεις ?
  Γι αυτες αρκει να δει κανεις τους ΦΑΝΕΡΟΥΣ ισολογισμους τους ΤΩΡΑ (στα 4 αυτα χρονια της κρισης ) για να καταλαβει …Τι σχεση εχουν τα αφεντικα Ιδιωτες ολων αυτων των 500 μεγαλων Ελληνικων εταιρειων με τις 4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ σημερα ??? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΑΞΗ ΤΗΝ «ΞΕΧΝΑ» ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ??
  Να πω εγω λοιπον γιατι ! Γιατι η «θεωρειες» σαν αυτες ΑΥΤΟΝ τον ρολο υπερετουν ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ,ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ λαδι …ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ …ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ !!!!Γιατι η κερδοφορια τους ειναι στα υψη ΑΚΟΜΑ και με την κριση που υφισταμεθα ΟΛΟΙ οι υπολοιποι …ΚΑΙ ΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (αλλους μικροτερους απο αυτον) ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ανεργια )

  ΥΓ 1 Το οτι «προοδευσε» η ανθρωποτητα απο τα χρονια του Μαρξ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στον καπιταλισμο απο μονο του σαν συστημα αλλα στην ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ που ασυγαστη και ανηλλεης συνεχιζοταν και συνεχιζεται αδιακοπα .Τα ποσοστα «αυξησεων» (10%-15%ΚΛΠ)που αναφερεις των φτωχων με σκληρους αγωνες τα επαιρναν ,εννιοτε και αιματηρους .Και βεβαια «ονομαστικες» ηταν οι αυξησεις παντα στον καπιταλισμο γιατι τις ψαλλιδιζε το αλλο ΤΕΡΑΣ (παιδι του συστηματος) ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ .Εξ ου κι απο την «αποταμιευση» (ωστε να μπορεις να αγορασεις το ψυγειο ΤΟΥΣ ) ,απ το 90 και μετα σε πηγαν (σαν καταναλωτη) στις καρτες και τα δανεια απο τις Τραπεζες τους ….ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ και γιατι σε θελαν ΟΜΗΡΟ ΤΟΥΣ για τα δυσκολα (ΚΡΙΣΕΙΣ ) …οπως τωρα

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Μα εσείς είστε που συγκρίνετε το 1% των πλουσιότερων με το 1% των φτωχότερων. Εγώ σε σας απαντάω

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    οχι εγω διαβασα αυτο που που ποσταρες ….σ αυτο αναφερομαι

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    επι της ερωτησης που σου κανω ΑΧΝΑ …και λες να χαλαρωσουμε ….εμεις χαλαροι ειμαστε ,απαντηση δεν βλεπω .Αυτους πως τους ξεχασαες στην συγκριση?

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Ο μαρξ φίλε μου λέει οι πλούσιοι πλουσιότεροι, και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όλοι οι αριστεροί, μας λένε για έρευνες, που δείχνουν ότι το τοπ πχ 5% πλουτίζει συνέχεια, και το χαμηλότερο 5% φτωχαίνει συνέχεια. Αυτά που λεω, ισχύουν και για τη μεσαία τάξη. Όσο πιο ψηλά είσαι εισοδηματικά, τόσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχεις, και άρα σε τόσο μεγαλύτερη διακύμανση είσαι εκτεθειμένος. Κάτι που σε ευνοεί στην ανάπτυξη και σε τρώει στην ύφεση. Ημαρτον. Πρέπει να σας λέμε και τα αυτονόητα.

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      Να στο κάνω πιο λιανά γιατί θα μου πεις πάλι ότι δεν απάντησα. Αν πάρω το τοπ 5% και το συγκρίνω με τη μεσαία τάξη, δεν αλλάζει τίποτα. Εσείς παίρνετε πάντα το χαμηλότερο 1% ή 5%.

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Δεν τρώγεστε ρε φίλε όμως. Το κακό δεν είναι η άγνοια σας. Το κακό με σας τους αριστερούς είναι ότι νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα

     • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

      Βρε παλληκάρι μου…
      Γιατί το κουράζεις το θέμα ? Μιά χαρά δεν τα πάει ο Καπιταλισμός ?Εμάς μας έπεισες…
      Πρόσεξε τώρα…
      Το Νοέμβριο του 2008 οι Μπέσλευ και Χένεσσι του LSE είπαν στη Βασίλισσα ότι η κρίση δεν προβλέφθηκε λόγω της «συλλογικής αποτυχίας ευφυεστάτων ατόμων»…
      Εμείς λοιπόν δεν είμαστε τόσο ευφυείς όσο εσύ για να καταλάβουμε τις Σπάνιες γνώσεις και Γνώμες.
      Κι επειδή επίσης, το 1978 κάποιος Χέρμπερτ Σάιμον πήρε ένα Νόμπελ Οικνομικών αποδεικνύοντας ότι » η Λογική έχει όρια και οι δυνατότητές μας είναι αυστηρά περιορισμένες λόγω της περιορισμένης δυνατότητας επεξεργασίας των πληροφοριών…» σου ξαναλέω ότι είμαστε πτωχοί πλήν τίμιοι οικονομολόγοι που ΔΕΝ τα κατανοούμε όλα.
      Προσπαθούμε όμως….
      Εσύ όμως έχεις κάνει Αίτηση Διαζυγίου με την Οικονομική Επιστήμη…
      Μου θυμίζεις τους Μέρτον και Σόουλς της LTCM…
      Τους Νεοφιλελεύθερους νομπελίστες που έριξαν ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ του αιώνα στο Αμέρικα…
      Αστο…μη χύνεις άλλο μελάνι…φτάνει.
      Ολα καλά…
      Καταλάβαμε…

      Υ.γ. Πήγαινε να διαβάσεις κανά Χα Τζουν Τσανγκ ή κάνα Κρούγκμαν ή αυτόν τον Κυριούλη…

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

       To σχόλιο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ…
       Μάλλον δεν είναι σχόλιο…Είναι ΔΟΚΙΜΙΟ.
       Διαγράφεται και σε παρακαλώ βάλε link στη θέση του να το διαβάσουν απευθείας από την πηγή.
       Ημαρτον…!!!

      • Ο/Η Kimwn λέει:

       η Λογική έχει όρια και οι δυνατότητές μας είναι αυστηρά περιορισμένες λόγω της περιορισμένης δυνατότητας επεξεργασίας των πληροφοριών

       Ο Αϊνστάϊν πάντως είπε ότι η βλακεία των διπόδων και το σύμπαν είναι ΑΠΕΙΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Μαρξιστική Ανάλυση των Κρίσεων

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Με τον Καρλ Μαρξ, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Και ούτε θα είχα και καμία διάθεση να το κάνω. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, και πρέπει να επιλέγεις τι θέλεις να μάθεις. Επειδή όμως στη Σοβιετία μας, ο Κάρολος ήταν, είναι, και θα είναι της μόδας, πρέπει θες δε θες να ασχοληθείς λίγο. Ξέρω λίγα, που είναι αρκετά όμως, για να είμαι σε θέση να καταλάβω, να νοιώσω μάλλον, ότι η σκέψη του δεν βρισκόταν στο σωστό δρόμο.
   Δεν θα παραστήσω τον γνώστη του έργου του όμως, γιατί δεν είμαι. Αφού λοιπόν δεν είμαι γνώστης του έργου του Μαρξ, γιατί γράφω αυτό το κειμενάκι για τον Μαρξ? Το γράφω, γιατί θέλω να ασκήσω κριτική, σε αυτούς που επικαλούνται τον Μαρξ στην Ελλάδα. Μα, αφού δεν είμαι γνώστης λέμε, πως θα το κάνω αυτό? Γιατί αυτοί νομίζετε ότι είναι γνώστες? Δεν θα ασκήσω κριτική στους γνώστες. Υπάρχουν. Θα ασκήσω κριτική στους άλλους.
   Και τι εννοώ. Στο “Κεφάλαιο”, ο Μαρξ, παραθέτει μία θεωρεία, για να ερμηνεύσει το πως δημιουργούνται οι οικονομικές κρίσεις. Χρησιμοποιείται λοιπόν από τους Έλληνες σοσιαλιστές, το ζουμί αυτής της θεωρείας, για να ερμηνευτεί η σημερινή κρίση. Εγώ δεν θα απαντήσω στην πραγματική θεωρεία του Μαρξ. Θέλω αν το κάνω, να το κάνω, σοβαρά. Το έχουν κάνει πολλοί. Είναι έτοιμη αυτή η κριτική. Αλλά και το να την μεταφέρεις, θέλει τον χρόνο του. Εγώ αυτό που θέλω, είναι να απαντήσω στην θεωρεία του Μαρξ, όπως αυτή χρησιμοποιείται από κάθε σοσιαλισταριό των ΜΜΕ ή των social media, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του σκοπιμότητες και τα συμφέροντα του.
   Όσοι κάνετε πολιτικές κουβεντούλες, θα την έχετε ακούσει. Βασίζεται πράγματι σε κομμάτια του “Κεφαλαίου” του Μαρξ. Δεν θα μπω στη διαδικασία να την διατυπώσω σωστά, ούτε και να την κριτικάρω σωστά. Φιλοδοξώ να επιστρέψω και να το κάνω κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, θα την περιγράψω, με σύντομο και εύπεπτο τρόπο. Όπως την χρησιμοποιούν οι Έλληνες μαρξιστές/σοσιαλιστές, για να κάνουν την προπαγάνδα τους.
   Τι λένε λοιπον. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, οι καπιταλιστές εκματελλεύονται τους εργάτες τους. Έτσι, οι εργάτες, δεν λαμβάνουν τη συνολική αξία που έχουν προσδώσει στο τελικό προιόν. Λαμβάνουν ένα μικρό μέρος της αξίας αυτής. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αξίας, την “υπεραξία” όπως την ονομάζει ο Μαρξ, την λαμβάνει, την κλέβει, ο καπιταλιστής. Ο καπιταλιστής, εκμεταλεύεται όλο και περισσότερο τους εργάτες του, και λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη υπεραξία από το παραγόμενο προιόν.
   Οδηγώντας τους εργάτες, όλο και πιο κοντά στην εξαθλίωση. Οι εργάτες λοιπόν, έχουν όλο και μικρότερη αγοραστική δύναμη. Δε μπορούν λοιπόν να αγοράσουν το παραγόμενο προιόν. Οι δε καπιταλιστές, συσσωρεύουν όλο και μεγαλύτερο πλούτο, όλο και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, την οποία αδυνατούν να καταναλώσουν. Έτσι δημιουργείται αυτό που λένε “overproduction”.
   Υπάρχει δηλαδή παραγωγή, που οι εργάτες λόγω των χαμηλών αμοιβών τους, αδυνατούν να απορροφήσουν, και οι καπιταλιστές δεν έχουν διάθεση να καταναλώσουν. Λένε λοιπόν, ότι γι’ αυτό είναι καταχρεωμένος ο κόσμος. Εξαθλιώθηκε δηλαδή από τους καπιταλιστές, δεν είχε την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει αυτή την παραγωγή, και κατέφυγε στον δανεισμό. Προκειμένου δηλαδή να ισοφαρίσει ο εργαζόμενος, την ολοένα και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη που του αφαιρεί ο καπιταλιστής, χαμηλώνοντας του τον μισθό, καταφεύγει στον δανεισμό. Γι’ αυτό υπάρχει λένε η κρίση χρέους. Γι’ αυτό καταχρεώθηκε ο κόσμος. Και άρα δεν πρέπει να αποπληρωθούν αυτά τα δανεικά.
   Αυτή η θεωρεία πάσχει από παντού. Στην περίπτωση όμως των Ελλήνων σοσιαλιστών, δε χρειάζεται καν να μπεις σε μία επί της ουσίας ανάλυση. Μπορείς αμέσως, στο πλαίσιο της Ελλάδας, να αποδομήσεις τα επιχειρήματα τους. Και να αφήσεις την επί της ουσίας κουβέντα, για τη στιγμή που θα έχεις το κέφι να την κάνεις. Λοιπόν. Να μοιράσουμε ρόλους, για να εξηγήσω γιατί είναι τελείως out αυτά που λένε. Εγώ και κάποιοι φίλοι μου και καλά, θα είμαστε οι καπιταλιστές, και εσείς θα είστε οι εργάτες.
   Η πρώτη παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι η Ελλάδα είναι τις τελευταίες δεκαετίες, ελλειμματική στο διεθνές εμπόριο. Εισάγουμε δηλαδή περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε. Αν δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες, παράξαμε 1000 ντομάτες, καταναλώσαμε 2000 ντομάτες. Αυτές οι επιπλέον 1.000 ντομάτες λοιπόν, πως βγήκανε από την υπερεκμετάλλευση των Ελλήνων εργατών? Αφού τις φέραμε απ’ έξω. Αν ήμασταν πλεονασματικοί, είχαμε φάει δηλαδή 1000 ντομάτες, και είχαμε εξάγει και άλλες 1000, και ο κόσμος ήταν πάλι καταχρεωμένος, να το συζητούσαμε. Αλλά εμείς χρωστάμε ντομάτες και της Μιχαλούς λέμε.
   Θα σου πει ο περήφανος Έλληνας σοσιαλιστής, ότι εγώ και οι φίλοι μου (οι καπιταλιστές), φάγαμε τις ντομάτες. Άρα. Για να καταλάβω. Εγώ και η παρέα μου, εκμεταλευτήκαμε εσάς, τους εργάτες, και σας πήραμε και τις 1000 ντομάτες που παράξατε, και δανειστήκαμε και τις 1000 ντομάτες που κάναμε εισαγωγή και τις φάγαμε εμείς. Και τα δάνεια που είναι στο όνομα σας ρε παιδιά? Τα ταξίδια που πήγατε? Τα αυτοκίνητα που αγοράσατε? Τα Armani? Τα vaio? Οι γκόμενες που τραπεζώσατε? Τα i phones? Τα φάρμακα που παίρνατε δωρεάν και 10-10 από τα νοσοκομεία? Οι σπουδές σας? Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων? Τα F 16? Οι φρεγάτες? Τα ολυμπιακά ακίνητα? Οι αγροτικές επιδοτήσεις? Τα, τα , τα ,τα ,τα , τα……. ε κάτι φάγατε κι εσείς. Δε μπορεί. Δε μπορεί να τα έφαγα όλα εγώ με τους καπιταλιστές.
   Το βασικό επιχείρημα όμως είναι άλλο. Άλλο είναι το επιχείρημα που αποδομεί την μαρξιστική θεωρεία των κρίσεων στα πλαίσια της Ελλάδας. Για να ισχυριστεί κάποιος από σας, ότι χρωστάει, επειδή τον υπερεκμεταλλεύτηκε ένας καπιταλιστής, και αναγκάστηκε να καταφύγει στο δανεισμό, θα πρέπει να μπορεί να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει το εξής. Ότι η εργασία του, η παραγωγή του, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μεγαλύτερη από την κατανάλωση του. Ότι δηλαδή οι ντομάτες που έβγαλε από το χώμα, ήταν περισσότερες από αυτές που κατανάλωσε. Ότι δηλαδή, ο πλούτος που δημιούργησε, ήταν μεγαλύτερος από την κατανάλωση του. Όπου κατανάλωση του, είναι οι σπουδές του, τα αυτοκίνητα του, τα ακίνητα που έχτισε, τα ταξίδια που πήγε, τα λαπτοπς που αγόρασε, κτλ. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι οι καπιταλιστές του έκλεψαν την υπεραξία της εργασίας του. Αν αντιθέτως, κατανάλωσε περισσότερο απ’ όσο παρήγαγε, και αν δεν επιστρέψει και αυτά τα δανεικά, τότε αυτός έκλεψε κάποιου άλλου την παραγώμενη υπεραξία.
   Πόσοι από σας ρε σοσιαλισταριά, που επικαλείστε τον Μαρξ, μπορείτε να με κοιτάξετε στα μάτια, και να μου πείτε, ότι ο πλούτος που παράξατε ήταν μεγαλύτερος από αυτά που φάγατε μέχρι σήμερα στο Ελλάντα, και άρα χρωστάτε, γιατί ο εργοδότης σας δε σας πλήρωσε τους καρπούς των κόπων σας, και αναγκαστήκατε να δανειστείτε για να επιβιώσετε? Πόσοι? Ελάχιστοι. Σχεδόν κανένας.
   Και αφού λοιπόν όλοι παραδέχεστε, ότι φάγατε περισσότερα απ’ όσα παράξατε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, και από που προήλθε ο επιπλέον πλούτος που ροκανίσατε. Θα σας πω εγώ. Προήλθε από το εξωτερικό. Και αφού πιστεύετε στη θεωρεία του Μαρξ για την υπερεκμετάλευση των εργατών, θα πρέπει να υποθέσετε, ότι προήλθε από την υπεραξία που εκλάπη, από άλλους εργάτες στο εξωτερικό. Και την οποία υπεραξία, οι καπιταλιστές που τους την έκλεψαν, την δάνεισαν σε εσάς. Άρα δεν πρέπει να φωνάζετε να μην πληρωθούν τα δανεικά. Αλλά να δοθούν στους εργάτες και όχι στους καπιταλιστές.
   Εσείς όμως, φωνάζετε να μην πληρώσετε γενικά. Τίποτα. Φράγκο. Σε κανέναν. Σαν έντιμοι Έλληνες σοσιαλισταί, θα πρέπει να παραδεχτείτε, ότι ροκανίσετε πολλαπλάσιο πλούτο από αυτόν που παράξατε, και θα πρέπει να τον επιστρέψετε, στους εργάτες από τους οποίους εκλάπη, με τη μορφή “υπεραξίας” που λέει και ο φίλος σας ο Κάρολος. Όχι στους καπιταλιστές που τον έκλεψαν από τους εργάτες και σας τον δάνεισαν. Στους εργάτες. Να επιστραφεί όμως. Είναι κλεμμένη υπεραξία ξένων εργατών. Εκτός κι αν ισχυριστείτε επαναλαμβάνω, ότι παράξατε περισσότερο πλούτο απ’ όσο ροκανίσατε. Το ισχυρίζεστε? Τομάρια. Λιλιπούτειοι σοσιαλιστές του κώλου. Θα μιλήσετε και για μαρξισμό και υπεραξία.
   Ελπίζω να επανέλθω για να γράψω, να μεταφέρω μάλλον, μία σοβαρή κριτική, για ένα θρυλικό έργο όπως το Κεφάλαιο, και όχι για να γράψω μία αστεία κριτική, για αστείους σοσιαλιστές.
   Αυτά
   ΥΓ Μου είπε ένα φίλος κάτι, για το οποίο θέλω να προσθέσω το εξής. “Φυσικά λέει και η παραγωγή μας ήταν μεγαλύτερη, από τα 700, 1000, ή 1500 ευρώ που παίρναμε”. Αυτό δεν είναι αυταπόδεικτο, αλλά εγώ δεν είπα αυτό. Εγώ ρώτησα, αν κάποιος από την εργασία του τα τελευταία χρόνια, παρήγαγε περισσότερο πλούτο, από τον πλούτο που κατανάλωσε συνολικά. Και όταν λέω συνολικά, εννοώ και με δανεικά. Αν εγώ έχτισα ένα σπίτι με 200.000, με δάνειο, τότε κάποιος μου τον δάνεισε αυτόν τον πλούτο. Και επειδή είμαστε ελλειμματική χώρα εμπορικά, δε μπορεί παρά να ήρθε από το εξωτερικό.
   Άρα με τη Μαρξισιτική λογική, είναι δανεικός πλούτος, που προέρχεται από την κλεμμένη υπεραξία κάποιου ξένου εργάτη, που κατανάλωσε λιγότερο πλούτο απ’ ΄όσο παρήγαγε. Την κλεμμένη υπεραξία δηλαδή της εργασίας του ξένου εργάτη, δάνεισε ο καπιταλιστής στον Έλληνα καταναλωτή. Και άρα, ο Έλληνας καταναλωτής, αν είναι σοσιαλιστής, δε θα έχει πρόβλημα να την επιστρέψει. Απλά δε θα θέλει να την επιστρέψει στον ξένο καπιταλιστή, αλλά στον ξένο εργάτη. Θα πρέπει όμως να θέλει να την επιστρέψει. Είναι ιδεολόγος λέμε, ο Έλληνας σοσιαλιστής του κώλου.
   Η πλάκα είναι, ότι η κλεμμένη υπεραξία του εργάτη που λέω, έρχεται από την Κομμουνιστική Κίνα κυρίως, όπου οι εργάτες δε μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερα ημερομίσθια, από αυτά που ορίζει το κράτος. Το κράτος διαπραγματεύεται τα ημερομίσθια τους, ακόμη και όταν αυτοί δουλεύουν σε εταιρείες ιδιωτικές (που άφησε τα τελευταία χρόνια η Κίνα να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της).
   Νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει πολλά λόγια, για να πω το εξής απλό. Δε γίνεται ένας λαός, που υπερκατανάλωσε, όπως εμείς, να μιλάει για κλεμμένη υπεραξία από την εργασία του. Για να μιλήσεις για υπεραξία, για να πιάσεις δηλαδή στο στόμα σου τη θεωρεία των κρίσεων του Μαρξ, θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερο απ’ όσο παράγεις. Ώστε να μπορεί έστω να διατυπωθεί ο ισχυρισμός, ότι ο καπιταλιστής, σου κλέβει ένα μέρος της εργασίας σου, της υπεραξίας της εργασίας σου όπως λέει ο Μαρξ. Είναι απαρραίτητη προυπόθεση, για να κάνουμε τον κόπο να συζητήσουμε τη θεωρεία της υπερπαραγωγής και της υποκατανάλωσης.
   θα πρέπει δηλαδή, να έχεις παράξει 1 ντομάτα, και να έχεις καταναλώσει 0,75 ντομάτες. Εμείς στη συντριπτική μας πλειοψηφία, παράξαμε 1 ντομάτα, και καταναλώσαμε 10. Οι πιο οικονόμοι από μας. Οι πιο σπάταλοι, παράξαμε 1, και καταναλώσαμε 100. Άρα με τη μαρξιστική λογική, καταναλώσαμε και την κλεμμένη υπεραξία κάποιων Κινέζων. Άρα με βάση τη μαρξιστική λογική, δε μπορεί να γίνεται συζήτηση για κλεμμένη υπεραξία από την εργασία των Ελλήνων. Μπορεί όμως, βάσει της μαρξιστικής λογικής, να γίνεται κουβέντα, για το από πού εκλάπη αυτή η υπεραξία που καταναλώσαμε.
   Νομίζω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι αστείο να μιλάμε για Μαρξιστικού τύπου κρίση. Όχι ότι υπάρχει ποτέ μαρξιστικού τύπου κρίση, αλλά τουλάχιστον πριν την επικαλεστούμε, ας βρίσκουμε εργάτες, που έχουν καταναλώσει λιγότερο από όσο έχουν παράξει. Αν κάποιος θέλει να δει μία κατά τη γνώμη μου πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ας ρίξει μια ματιά εδώ.

   • Ο/Η iakovos1000 λέει:

    sorry δε με αφήνει να βάλω το λινκ. είναι στη σελίδα μου έτσι κι αλλιώς. δεν πειράζει

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΠΛΕΞΙΜΟ κι επιλογη «επιχειρηματων» (πχ γιατι απο την «κομμουνιστικη» Κινα -!!!!!- και οχι απο την Γερμανια ???)
    Εγω μια ερωτηση μονο: Οταν πηγαινεις στο περιπτερο τι λες στον περιπτερα ?
    «Δως μου κατι να αναβει φωτιες ? …ή σπιρτα .αναπτηρα κλπ?»

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

     …Περιττο να σου πω οτι ο γιος μου και με βασει τις σχολικες γνωσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ περι πολιτικης οικονομιας στα κανει για πλακα «φυτιλια» οσα γραφεις ….
     (μην τα λες και παραεξω αυτα …μεταξυ μας ,κι επιφυλασσομαι)

     • Ο/Η iakovos1000 λέει:

      αααααα έτσι…..Μάλιστα. Τι να κάνουμε? Κάποια μέρα ίσως αποκτήσω κι εγώ τις γνώσεις του γιου σου. Γιατί τις δικές σου δε φιλοδοξώ

      • Ο/Η Kimwn λέει:

       Όταν γράφεις ΜΑΛΑΚΙΕΣ του επιπέδου
       «Όπου κατανάλωση του, είναι οι σπουδές του» να παρακαλάς να αποκτήσεις τις γνώσεις ενός παιδιού…

       Επίσης για να μαθαίνεις στη νεαρή ηλικία που είσαι (θα ζήσεις και λίγη από την πραγματικότητα που έρχεται)
       στο τι έχω παράξει απλά θα σου πω ότι το 1998 (μετρημένα κουκιά) είχα «βγάλει» το μηνιάτικο μου σε 3 ημέρες, και προφανώς τον υπόλοιπο μήνα η εργασία μου ήταν μεικτό κέρδος για τον εργοδότη…

       Προσγειώσου Ιάκωβε.

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Την ουσια κοιτα βρε οικονομολογε του κωλου. Οχι αν η «καταναλωση» ειναι η σωστη λεξη. Που νομιζεις οτι βρισκομαστε στο χαρβαρντ

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        οικονομολόγος του ΚΩΛΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ, τόσο δίποδο είσαι που φαντάστηες και τις σπουδές μου.
        Δυστυχώς σαν τις απόψεις σου (ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ.

        Σε άλλο τομέα είναι τα πτυχία μου, απλά ξέρω ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑ ΝΑ ΝΕΜΟΜΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΟΥ…

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Μη στραβωνεις ρε τρελε. Ενα καλαμπουρι εκανα. Το αλλαζω. Δεν εισαι του κωλου.

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Η μεγαλύτερη παρηγοριά στο ΒΟΘΡΟ-ΠΑΡΑ-ΚΡΑΤΟΣ σου είναι ότι δεν σου μοιάζω, τράβα να ΓΛΥΨΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΥΧΤΟΚΆΜΑΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ.

       • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

        Του κώλου και το μαλακίες
        ειναι μέχρι ενός σημείου ανεκτές εκφράσεις
        Προειδοποιώ, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά
        για πιο χοντρές θα τις σβήνω μαζί με όλο το σχόλιο
        Λοιπόν αρχίζω 👿

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Δεν τον βλεπεις πως μιλαει? Τελος παντων. Συγνωμη στους υπολοιπους

       • Ο/Η iakovos1000 λέει:

        Να κανω αλλη μια αποπειρα να στο δωσω νσ το καταλαβεις. Σαν χωρα δανειστηκαμε πολλα. Που τα βρηκαν οι καπιταλιστες και μας τα δανεισαν? Με τη μαρξιστικη λογικη, απο κλεμενη υπεραξια εργατων. Δεν ακου να λετε κατι τετοιο. Οτι τα φανεικα που ροκανισαμε ειναι κλεμενη υπεραξια εργατων. Γκε γκε?

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        ΣΑν χώρα ΔΕΝ δανειστήκαμε ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑ, μάθε πρώτα τι χρωστάνε άλλες.

        Δανείστηκαν ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ για να αγοράζουν υποβρύχια που γέρνουν, αεροπλάνα χωρίς ραντάρ και άρματα χωρίς βλήματα ( ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ) και τώρα ρίχνουν τον λογαριασμό σε όλους..

        ΜΑΘΕ πρώτα πως παράγεται το χρήμα από ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ και μετά έλα να μου πεις αν χρωστάω σε κινέζους ή γερμανούς ΔΙΠΟΔΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Γιατί αυτά που σου δάνεισαν οι καπιταλιστές Γερμανοί, δεν έιναι κλεμμένη υπεραξία των Γερμανών εργατών? να τα επιστρέψεις στους γερμανούς εργάτες. Δε σου λέω εγώ στους γερμανούς καπιταλιστές που έκλεψαν την υπεραξία των γερμανών εργατών. Αλλά στους γερμανούς εργάτες. Και στους κινέζους εργάτες. Που είναι και ομοιδεάτες σου

    • Ο/Η iakovos1000 λέει:

     Όλοι οι καπιταλιστές που σου δανείσανε, από κλεμμένη υπεραξία εργατών τα βγάλανε και στα δανείσανε. Να τα δώσεις πίσω στους εργάτες, είτε είναι κινέζοι, είτε ινδοί,είτε γερμανοί είτε ότι είναι τέλος πάντων

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    J.K.Gallbraith στο Γαλλικό περιοδικό «LeNouvelObservateur» το 2006, λίγο πριν πεθάνει,

    «…δεν είμαι Μαρξιστής αλλά δεν θα διέθετα καμία αξιοπιστία ως ερευνητής αν δεν είχα μελετήσει τον Μαρξ στην πορεία της οικονομικής ιστορίας…»

    N. O. – N’êtes-vous pas, dans une certaine mesure, en train de réhabiliter les analyses de Marx?
    J. K. Galbraith. – C’est une référence qui ne me fait pas peur, malgré tous ceux qui y voient un critère de désaccord. Mais un économiste est toujours inséparable de son époque, et j’aime à penser que je suis un homme de mon temps. Je ne suis assurément pas marxiste, mais je n’aurais aucune crédibilité comme chercheur si je n’avais étudié Marx en cours d’histoire économique, au même titre que les chantres français du capitalisme .

    http://semantiquegenerale.free.fr/17econona5.htm

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     J. Κ. Galbraith. – Αυτό είναι μια αναφορά που δεν με φοβίζει, παρ όλους αυτούς που το βλέπουν ως κριτήριο για διαφωνία. Αλλά ένας οικονομολόγος είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένoς με την εποχή του, και θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος της εποχής μου. Σίγουρα δεν είμαι μαρξιστής, αλλά θα ήθελα να έχω κάποια αξιοπιστία ως ερευνητής, αν δεν είχα σπουδάσει Μαρξ και τρέχουσα οικονομική ιστορία, καθώς και τους Γάλλους τραγουδιστές του καπιταλισμού.
     😈
     Για όσους δεν γνωρίζουν γαλλικά το υπόλοιπο κείμενο

 12. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Τα αρθρα που ποσταρει εδω το Α.Γ. δεν ειναι ενδεικτικα των αποψεων (εξ αλλου γραφουν και ΠΗΓΗ απο κατω) των ιδιοκτητων και διαχειρηστων ΠΑΝΤΑ .Για ενημερωση και κουβεντουλα μπαινουν

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Δε μιλάω για εδώ. Άκου πάντα τους αριστερούς. Συγρκίνουν τους πολύ πλούσιους με τους πολύ φτωχούς

  • Ο/Η iakovos1000 λέει:

   Εξάλλου οι τοπ μας ενδιαφέρουν. Αυτό στο τέλος μόνο αυτοί που έχουν τα μονοπώλια θα μείνουν πλούσιοι και οι άλλοι φτωχοί. Μονοπώλια και φτωχοί. Θείος Κάρολος

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Μα αυτοι ηταν παντα οι κινητηριοι μοχλοι της Ιστοριας ! Οι ενδιαμεσες ταξεις ακολουθουσαν ειτε τον εναν πολο (των Ισχυρων) ,ειτε τον αλλον .Οι εξεγερσεις των δουλων εφεραν την Φεουδαρχια ,οι εξεγερσεις των Αστων (πρωην δουλοπαροικων και εν συνεχεια Βιοτεχνων) τον καπιταλισμο .Αυτα δεν τα ΕΦΗΥΡΕ ο Μαρξ !!! Ουτε την υπερσυσσωρευση και υπερπαραγωγη .

 13. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Συγνώμη αν είμαι αγενής, αλλά ήσασταν κι εσείς πολύ αγενής. Ελπίζω να το καταλάβατε

 14. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  ***αγενείς

 15. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  ****αρ….ες τους. όχι «του». όλοι

 16. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Πςςςςςς εκτος απο μεγαλος οικονομολογος εισαι και μεγαλος μεσιτης. Α ρε σαχλαμαριτσα. Και πολυ ασχοληθηκα μαζι σου

 17. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Κωνσταντινομέγας
  πούχει κάνει λίφτινγκ;;
  η μου φαίνεται;;
  😈
  Aχαχαχαχαχαχαχ!

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Μπα, κάποιο δίποδο κακομαθημένο τρολλάκι , που νομίζει ότι θα του δώσουμε σημασία, ή ότι θα μας νευριάσει.

 18. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  1) «Η πρώτη παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι η Ελλάδα είναι τις τελευταίες δεκαετίες, ελλειμματική στο διεθνές εμπόριο. Εισάγουμε δηλαδή περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε.»

  Προφανως δεν εχεις ακουσει ΤΙΠΟΤΑ για τις ΚΑΠ (παλιοτερα για τα ΣΠΑ και ΜΟΠ ) ,τις «εντολες» και κατευθυνσεις της ΕΟΚ παλια και της ΕΕ μετα το Μααστριχτ !!! Για να δανεια ολων αυτων σε Βιομηχανους Ελληνες ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ τις Βιομηχανιες τους και να γινουν …ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ή απλα να φυγουν εξω .Για το «ζορι» δλδ που τραβαγε το «Διευθυντηριο » της ΕΕ διαχρονικα με την βιομηχανικη κι αγροτικη παραγωγη της Ελλαδας ,για την κλωστουφαντουργια μας ,τα Ναυπηγεια μας ,την Ολυμπιακη μας ,την Τεοκαρ μας ,την φαρμακοβιομηχανια μας ,την Τσιμεντοβιομηχανια μας κλπ κλπ .Ουτε τι ΑΓΩΝΑ και ΧΡΗΜΑ ριξαν σε εδω ξενοδουλους και Κυβερνησεις να απαξιωσουν και να κλεισουν τελικα ΟΛΑ αυτα !!! Ιδεα μαλλον δεν εχεις για το ΤΙ συνεβει ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ και προγραμματισμο απο την ΕΕ για να μας κανουν τελικα αυτο που λες .Ενα ενα αν τα πιασω ολα τα παραπανω φιλε (απο την ΠΠ ως την Ολυμπιακη κλπ) ειμαι βεβαιως οτι θα νομισεις οτι μιλας με …το ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ (ΤΟΣΟ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΑ ΘΑ ΣΟΥ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΣΑ ΣΟΥ ΠΩ ) .

  2) «Πόσοι από σας ρε σοσιαλισταριά, που επικαλείστε τον Μαρξ, μπορείτε να με κοιτάξετε στα μάτια, και να μου πείτε, ότι ο πλούτος που παράξατε ήταν μεγαλύτερος από αυτά που φάγατε μέχρι σήμερα στο Ελλάντα, και άρα χρωστάτε,»

  Αν καταλαβες λοιπον την απαντηση στο 1 λογικα θα καταλαβες οτι ΜΑΣ ΘΕΛΑΝΕ να χρωσταμε ΑΚΡΙΒΩΣ για να βαλουν στο χερι την πατριδα και τον λαο της ΕΣΑΕΙ . Κι εδω ειναι το κρισιμο ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ να καταλαβεις στον Μαρξισμο ! Οτι ο Καπιταλισμος (στην ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΤΟΥ μορφη : στον Ιμπεριαλισμο) κατανεμει «ρολους» σε λαους και χωρες ωστε να μπορει να ΕΛΕΓΧΕΙ και να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ καλυτερα τους λαους .Εχουμε χωρες λοιπον τις «ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙς ΤΟΥ» ,τις περιφερειακες ,τις δορυφορους , χωρες καταναλωτων (χρεωμενες μονιμα ) ,χωρες παραγωγων (εξαθλιωμενων ) ,χωρες σκουπιδοτοπους αποβλητων παραγωγης ,χωρες για στρατιωτικα «παιχνιδακια» και δοκιμες ,χωρες πειραματοζωα κλπ . Ο βαθμος εκμεταλλευσης της καθε εργατικης ταξης σ αυτες διαφερει ,αλλα εκεινο που μενει σταθερο ειναι τουτο ΠΟΥ Ο ΜΑΡΞ προεβλεψε : ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ η Υπερσυσσωρευση Κεφαλαιων στα σεντουκια μιας χουφτας Πολυεθνικων Εταιρειων -Τραπεζιτων ,σε συνδιασμο με την ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ,ΑΝΑΡΧΗ παραγωγη προιοντων ,ερχεται η στιγμη που γινεται απαγορευτικη (μη επικερδης πλεον ) η οποια ΝΕΑ επενδυση για παραγωγη αγαθων και προιοντων ..ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι παγκοσμιως η καταναλωση εχει χτυπησει ΚΟΚΚΙΝΟ (ακομα και βαζοντας τον εργατη να δανειζεται μεσω καρτων ,δανειων κλπ προκειμενου να καταναλωσει ) ….ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ .(αν δεν καταλαβεις τον μηχανισμο αυτο και κυριως τον διεθνη καταμερισμο μεταξυ των Ιμπεριαλιστικων κεντρων για εξουσια πανω στους λαους …μην πας παρακατω )

  3) «Γιατί αυτά που σου δάνεισαν οι καπιταλιστές Γερμανοί, δεν έιναι κλεμμένη υπεραξία των Γερμανών εργατών? να τα επιστρέψεις στους γερμανούς εργάτες.»

  ΧΑΧΑΧΑΧΑ η πλακα ειναι οτι ειναι σωστο αυτο που λες (απο ταξικης πλευρας)!!!!! Ελα ομως που σε ολες αυτες τις χωρες (συμπεριλαμβανομενης και της ΚΑΡΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ ) δεν κανουν κουμαντο οι εργατες …αλλα τα αφεντικα τους !!! ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ αυτοι θα διαχειριστουν και τις «….επιστροφες» μας των χρωστουμενων …..σιγα μην δει εστω και ενα σεντς ο εργατακος τους …Κι επειδη κλεμμενα τα εχουν απο τους εργατες τους (οπως σωστα λες) ,κι επειδη ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ τους εμεις τα ξαναδινουμε πισω στον ΚΛΕΦΤΗ …..καλυτερα να μη τους δωσουμε ουτε ενα Ευρουδακι πισω

 19. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Ακακιε τα μακαρονια να ειναι ΜΙΣΚΟ !!!!!
  Και προετοιμασου ψωνιζοντας γιατι η νηστεια θα ειναι μακρα !!! ….ενεκα λιγες οι θεσεις και πιασμενες .

 20. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  Παιδιά, έγραφα από το κινητό, και βλέπω ότι αλλού έγραφα τα σχόλια, σε άλλους εμφανίζονταν. Άλλος με έβριζε, άλλον έβριζα εγώ. Χιλια συγνώμη. Πχ στο Λεωνίδα. Άλλον πήγα να βρίσω, σε αυτόν εμφανίζεται. Έχει γίνει μπέρδεμα. Sorryyyyyyyyyyyy

 21. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  και δε σβήνονται κιόλας τα άτιμα

 22. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  αυτό που είναι κάτω από το λεωνίδα που το λέω αγράμματο. ή αυτός με είπε αγράμματο? δε ξέρω. σβήστο καλού κακού
  ευχαριστώ

 23. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  πολλοί με είπαν αγράμματο. σε λίγο θα με πουν και κομμουνιστή

 24. Ο/Η iakovos1000 λέει:

  αλλά αν με πουν κομμουνιστή θα γίνει μεγάλη φασαρία

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Ιάκωβε,
   Κάπου έγραψες ότι έχασαν οι κομμουνιστές τον εμφύλιο
   και έτσι απέτυχαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κούβα της Μεσογείου.
   Με τον Αδωνη υπουργό υγείας και τον Αρβανιτόπουλο υπουργό παιδείας
   μόνο για Κούβα μην μιλάς.
   Το μικρό αυτό νησάκι έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο,
   και μια παιδεία εξ ίσου από τις καλύτερες.
   Τα πέτυχε αυτά αν και ειναι 54 χρόνια μέσα στο στόμα του λύκου.
   και ποιος ξέρει τι άλλο θα είχε πετύχει αν δεν ήταν εκεί.
   Μην αναμασάτε συνέχεια το κομμουνιστές και κομμουνιστές,
   αριστερών πεποιθήσεων μπορεί να είμαστε,
   αλλά για να γίνεις ολοκληρωμένος κομμουνιστής
   πρέπει να φας πολλά καρβέλια.
   Αυτά!
   👿

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s