Albert Einstein-Γιατί σοσιαλισμός;


Αινστάιν
Τον Μάϊο του 1949 δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος της αμερικάνικης επιθεώρησης Monthly Review το κείμενο του Einstein με τίτλο ” Why Socialism? “. Στο κείμενο αυτό ο Einstein εκθέτει απλά και με σαφήνεια την άποψή του για την αναγκαιότητα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας (disclaimer: όπου με τον όρο σοσιαλιστική δεν εννοούμε οτιδήποτε κοντά σε αυτό). Κατά την προσωπική μου άποψη το κείμενο αυτό αξίζει και πρέπει να διαδοθεί όσο γίνεται περισσότερο καθώς είναι πιό επίκαιρο από ποτέ. Για να βοηθήσω σ΄αυτή την κατεύθυνση μετέφρασα το πρωτότυπο κείμενο στα ελληνικά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και άλλες μεταφράσεις, πχ εδώ, αλλά όσες βρήκα είναι αποσπασματικές και ελλιπείς. Η μετάφραση που ακολουθεί είναι ελεύθερη για διανομή κάτω από τους όρους της άδειας Creative Commons Attribution-Share Alike, ενώ οι υπογραμμίσεις (έντονα γράμματα-έμφαση) είναι δικές μου. Τo ελληνικό κείμενο μπορείτε να το κατεβάσετε και σε μορφή pdf εδώ.
Γιατί Σοσιαλισμός ;
Albert Einstein

Είναι συνετό, για κάποιον που δεν είναι ειδικός σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, να εκφράζει απόψεις στο ζήτημα του σοσιαλισμού; Πιστεύω πως είναι, για αρκετούς λόγους.
Ας εξετάσουμε πρώτ’ απ’ όλα το ερώτημα αυτό κάτω από το πρίσμα της επιστημονικής γνώσης. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεθοδολογικές διαφορές μεταξύ της αστρονομίας και των οικονομικών: οι επιστήμονες και στους δυο τομείς προσπαθούν να ανακαλύψουν νόμους ευρείας αποδοχής για ορισμένες ομάδες φαινομένων, προκειμένου να καταστήσουν την αλληλεπίδραση αυτών των φαινομένων όσο γίνεται πιό κατανοητή. Αλλά στην πραγματικότητα, τέτοιες μεθοδολογικές διαφορές υπάρχουν. Η ανακάλυψη γενικών νόμων στο πεδίο των οικονομικών καθίσταται δύσκολη από το γεγονός ότι τα παρατηρούμενα οικονομικά φαινόμενα επηρεάζονται συχνά από πολλούς παράγοντες, που είναι πολύ δύσκολο κανείς να αξιολογήσει ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από την αρχή της, λεγόμενης και, πολιτισμένης περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας έχει, όπως είναι ευρέως γνωστό, επηρεαστεί και περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από αιτίες, οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση αυστηρά οικονομικής φύσης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη στην ιστορία όφειλαν την ύπαρξή τους στις κατακτήσεις. Οι λαοί-κατακτητές εδραίωναν τους εαυτούς τους, νομοθετικά και οικονομικά, ως την προνομιούχα τάξη στην κατακτημένη χώρα. Άρπαζαν για τους εαυτούς τους το μονοπώλιο της ιδιοκτησίας της γης και όριζαν ιερατεία αποτελούμενα από άτομα της δικής τους τάξης. Οι ιερείς, οι οποίοι είχαν την εκπαίδευση στον έλεγχό τους, μετέτρεψαν τον ταξικό αυτό διαχωρισμό της κοινωνίας σε ένα μόνιμο θεσμό και κατασκεύασαν ένα σύστημα αξιών με βάση το οποίο οι άνθρωποι, από τότε και στο εξής και σε ένα βαθμό ασυνείδητα, καθοδηγούνταν στην κοινωνική τους συμπεριφορά.
Αλλά, η ιστορική παράδοση ανήκει, για να το πω απλά, στο χθες. Πουθενά δεν έχουμε πραγματικά ξεπεράσει αυτό που ο Thorstein Veblen αποκαλούσε «η ληστρική φάση» της ανθρώπινης ανάπτυξης. Τα παρατηρούμενα οικονομικά γεγονότα ανήκουν σε αυτή τη φάση και ακόμα και οι νόμοι που μπορούμε να εξάγουμε από αυτά δεν είναι εφαρμόσιμοι σε καμία άλλη φάση. Εφ’ όσον ο πραγματικός σκοπός του σοσιαλισμού είναι να ξεπεράσει και να προχωρήσει παραπέρα τη ληστρική φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης, η οικονομική επιστήμη στην παρούσα κατάστασή της μπορεί μόνο να ρίξει ένα πολύ ασήμαντο φως στη σοσιαλιστική κοινωνία του μέλλοντος.
Δεύτερον, ο τελικός σκοπός του σοσιαλισμού είναι τόσο κοινωνικός όσο και ηθικός. Η επιστήμη, όμως, δεν μπορεί να δημιουργήσει σκοπούς και, ακόμα χειρότερα, να τους εμφυσήσει στους ανθρώπους. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η επιστήμη είναι να παρέχει τα μέσα για την επίτευξη ορισμένων σκοπών. Αλλά οι σκοποί, αυτοί καθαυτοί, γεννιούνται από ανθρώπους με υψηλά ηθικά ιδανικά. Αν οι σκοποί αυτοί δεν είναι θνησιγενείς, αλλά ζωτικής σημασίας και ισχυροί, υιοθετούνται και αναπτύσσονται από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι, εν μέρει υποσυνείδητα, καθορίζουν την αργή εξέλιξη της κοινωνίας.
Γι’ αυτούς τους λόγους, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην υπερεκτιμούμε την επιστήμη και τις επιστημονικές μεθόδους, όταν το ερώτημα που τίθεται αφορά ανθρώπινα προβλήματα. Επίσης, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι οι ειδικοί είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται πάνω σε ζητήματα οργάνωσης της κοινωνίας.
Εδώ και αρκετό καιρό, ακούγονται πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, ότι η σταθερότητά της έχει κλονιστεί σοβαρά. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης, ότι τα άτομα νοιώθουν αδιάφορα ή ακόμα και εχθρικά απέναντι στο σύνολο, μικρό ή μεγάλο, στο οποίο ανήκουν. Για να δείξω τί εννοώ, επιτρέψτε μου να παραθέσω εδώ μια προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα, συζητώντας με έναν έξυπνο και αξιόπιστο άνθρωπο, σχετικά με την απειλή ενός ακόμα πολέμου, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ύπαρξη της ανθρωπότητας, παρατήρησα ότι μόνο ένας υπερεθνικός οργανισμός θα μπορούσε να μας προφυλάξει από τον κίνδυνο αυτό. Πάνω σ’ αυτό, ο συνομιλητής μου, πολύ ήρεμα και ψυχρά, μου είπε: «Μα γιατί εναντιώνεστε τόσο πολύ στην εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής;»
Είμαι βέβαιος ότι, μόλις έναν αιώνα πριν, κανείς δε θα έκανε μια τέτοια δήλωση με τόση ευκολία. Πρόκειται για τη δήλωση ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει προσπαθήσει μάταια να ισορροπήσει μέσα του και έχει πρακτικά χάσει την ελπίδα να το καταφέρει. Είναι η έκφραση μιάς οδυνηρής μοναξιάς και απομόνωσης απ΄την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν στις μέρες μας. Ποια είναι όμως η αιτία; Και υπάρχει διέξοδος;
Είναι εύκολο να θέτει κανείς τέτοια ερωτήματα, αλλά δύσκολο να τα απαντήσει με ασφάλεια. Πρέπει να προσπαθήσω, όμως, όσο καλύτερα μπορώ, αν και γνωρίζω καλά το γεγονός ότι τα συναισθήματα πολλές φορές επισκιάζουν και αντιτίθενται στις επιδιώξεις μας, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εκφραστούν με απλές και εύκολες εξισώσεις.
Ο άνθρωπος είναι, ταυτόχρονα, μοναχικό και κοινωνικό όν. Ως μοναχικό ον προσπαθεί να προστατέψει τη δική του ύπαρξη καθώς και την ύπαρξη των οικείων του, να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες και ν’ αναπτύξει τις έμφυτες ικανότητές του. Ως κοινωνικό ον επιδιώκει να κερδίσει την αναγνώριση και τη στοργή των συνανθρώπων του, να μοιραστεί τις χαρές τους, να τους παρηγορήσει στις λύπες τους, και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του ανθρώπου οφείλεται στην ύπαρξη αυτών των ποικίλων, συχνά αντιφατικών, επιδιώξεων, ενώ ο συνδυασμός τους καθορίζει το βαθμό στον οποίο το άτομο μπορεί να επιτύχει μια εσωτερική ισορροπία και να συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας. Είναι πολύ πιθανό ότι η σχετική αλληλεπίδραση αυτών των δύο δυνάμεων καθορίζεται, κυρίως, από την κληρονομικότητα. Αλλά η προσωπικότητα που τελικά προκύπτει, διαμορφώνεται κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο ένας άνθρωπος τυχαίνει να βρίσκεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, από τη δομή της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει, από τις παραδόσεις της κοινωνίας αυτής, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αξιολογεί τις διαφορετικές συμπεριφορές. Η αφηρημένη έννοια της «κοινωνίας» είναι για το ανθρώπινο ον, ως άτομο, το σύνολο των άμεσων και έμμεσων σχέσεών του με τους συνανθρώπους του, καθώς και με όλες τις προηγούμενες γενιές. Το άτομο είναι ικανό να σκέφτεται, να νοιώθει, να παλεύει και να εργάζεται για τον εαυτό του, αλλά εξαρτάται τόσο από την κοινωνία, στη φυσική, διανοητική και συναισθηματική του ύπαρξη, που είναι αδύνατο να διανοηθεί ή να κατανοήσει τον εαυτό του έξω από το πλαίσιο της κοινωνίας. Είναι η «κοινωνία», η οποία παρέχει στο άτομο φαγητό, ρουχισμό, σπίτι, τα εργαλεία της δουλειάς του, τη γλώσσα, τους τρόπους σκέψης καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών του. Η ζωή του είναι δυνατή χάρις στην εργασία και τα επιτεύγματα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων στο παρελθόν και το παρόν, όλων αυτών που κρύβονται πίσω από τη λέξη «κοινωνία».
Επομένως, είναι προφανές ότι η εξάρτηση του ατόμου από την κοινωνία είναι ένα φυσικό γεγονός που δεν μπορεί να ακυρωθεί, ακριβώς όπως στην περίπτωση των μυρμηγκιών και των μελισσών. Παρόλ’ αυτά, ενώ ολόκληρη η ζωή των μυρμηγκιών και των μελισσών είναι καθορισμένη ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες από άκαμπτα, κληρονομικά ένστικτα, τα κοινωνικά μοτίβα και η αλληλεξάρτηση των ανθρώπων ποικίλλουν και μεταβάλλονται αρκετά. Η μνήμη, η ικανότητα να κάνει κανείς νέους συνδυασμούς, το δώρο της προφορικής επικοινωνίας, έχουν καταστήσει εφικτές εξελίξεις μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίες δεν υπαγορεύονται από βιολογικές ανάγκες. Τέτοιες εξελίξεις είναι εμφανείς σε παραδόσεις, ιδρύματα και οργανισμούς, στη λογοτεχνία, σε επιστημονικά και μηχανικά επιτεύγματα, σε έργα τέχνης. Αυτό εξηγεί πώς συμβαίνει ότι, κατά κάποιο τρόπο, ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει την ίδια του τη ζωή μέσα από τη συμπεριφορά του, καθώς και ότι σε αυτή τη διαδικασία παίζουν ρόλο η συνειδητή σκέψη και επιθυμία.
Ο άνθρωπος αποκτά, κατά τη γέννησή του και μέσω κληρονομικότητας, βιολογική σύσταση, που πρέπει να θεωρείται καθορισμένη και αμετάβλητη και η οποία περιλαμβάνει εκείνες τις φυσικές επιδιώξεις που είναι χαρακτηριστικές του ανθρώπινου είδους. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ζωής του, αποκτά μια πολιτισμική συγκρότηση, την οποία και υιοθετεί από την κοινωνία μέσω της επικοινωνίας καθώς και από άλλες επιρροές. Είναι αυτή η πολιτισμική συγκρότηση, η οποία με το πέρασμα του χρόνου, υπόκειται σε αλλαγή και καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη σχέση μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας. Η σύγχρονη ανθρωπολογία μάς έχει διδάξει, μέσα από τη συγκριτική μελέτη των -αποκαλούμενων και- πρωτόγονων πολιτισμών, ότι η κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τα πολιτισμικά πρότυπα και τα είδη οργάνωσης που επικρατούν στην κοινωνία. Σε αυτό ακριβώς βασίζουν τις ελπίδες τους όσοι επιδιώκουν να καλυτερεύσουν την τύχη του ανθρώπου: Οι άνθρωποι δεν είναι καταδικασμένοι, λόγω της βιολογικής τους συγκρότησης, να αλληλοεξοντώνονται ή να παραδίδονται στο έλεος μιας σκληρής και αναπόφευκτης μοίρας.
Αν αναρωτηθούμε πώς πρέπει να αλλάξουμε τη διάρθρωση της ανθρώπινης κοινωνίας και του πολιτισμού, προκειμένου να κάνουμε την ανθρώπινη ζωή όσο πιο ευχάριστη γίνεται, θα πρέπει συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Όπως αναφέραμε και πριν, η βιολογική φύση του ανθρώπου δεν υπόκειται σε αλλαγή, τουλάχιστον για όλους τους πρακτικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα, η τεχνολογική και δημογραφική ανάπτυξη των τελευταίων αιώνων έχει δημιουργήσει συνθήκες που έχουν εδραιωθεί βαθιά. Σε σχετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, για την παραγωγή των αναγκαίων για τη ζωή αγαθών, απαιτούνται απαραίτητα καταμερισμός της εργασίας και ευρέως κεντρικοποιημένα μέσα παραγωγής. Η εποχή κατά την οποία άτομα ή σχετικά μικρές ομάδες μπορούσαν να έχουν πλήρη επάρκεια, έχει χαθεί για πάντα. Θα είναι απλώς μιά μικρή υπερβολή το να πούμε πως η ανθρωπότητα σήμερα αποτελεί μια παγκοσμιοποιημένη κοινότητα παραγωγής και κατανάλωσης.
Έχω φτάσει πλέον στο σημείο, όπου μπορώ να προσδιορίσω σύντομα τί αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, την ουσία της σημερινής κρίσης. Αφορά τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία. Το άτομο έχει συνειδητοποιήσει, πιό πολύ από ποτέ, την εξάρτησή του από την κοινωνία. Όμως, δεν εκλαμβάνει την εξάρτηση αυτή ως θετικό στοιχείο, ως ένα οργανικό δεσμό, ως μια προστατευτική δύναμη, αλλά περισσότερο ως μια απειλή κατά των φυσικών του δικαιωμάτων, ή ακόμα και κατά της ίδιας της οικονομικής του ύπαρξης. Επιπλέον, η θέση του στην κοινωνία είναι τέτοια που οι εγωιστικές του επιδιώξεις επιτείνονται συνεχώς, ενώ οι κοινωνικές του επιδιώξεις, οι οποίες είναι και απο τη φύση τους πιο ασθενείς, σταδιακά χειροτερεύουν. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα της θέσης τους στην κοινωνία, υποφέρουν από τη διαδικασία αυτή. Αιχμάλωτοι του ίδιου τους του εγωισμού, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται, νοιώθουν ανασφαλείς, μοναχικοί και στερημένοι από την απλή, αθώα και χωρίς πολλές σκέψεις απόλαυση της ζωής. Ο άνθρωπος μπορεί να βρει νόημα στη ζωή, την τόσο σύντομη και γεμάτη κινδύνους, μόνο αφιερώνοντας τον εαυτό του στην κοινωνία.
Η πραγματική πηγή του κακού είναι, κατά τη γνώμη μου, η οικονομική αναρχία της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο σύνολο παραγωγών που ακατάπαυστα πασχίζουν να στερήσει ο ένας από τον άλλο τους καρπούς της συλλογικής τους εργασίας – όχι με τη βία, αλλά με την πιστή συμμόρφωση σε ένα σύστημα νομικών κανόνων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα μέσα παραγωγής – δηλαδή το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή καταναλωτικών και άλλων απαραίτητων αγαθών – μπορεί νομικώς να είναι, και το μεγαλύτερο μέρος είναι, ατομική ιδιωτική περιουσία.
Για λόγους απλότητας, θα αποκαλώ στη συνέχεια «εργάτες» όλους εκείνους που δεν έχουν στην κατοχή τους μέσα παραγωγής – αν και αυτό δεν αντιστοιχεί πλήρως στη συνηθισμένη χρήση του όρου-. Ο ιδιοκτήτης μέσων παραγωγής (ΣΤΜ: στη συνέχεια θα αποκαλείται «καπιταλιστής», θα μπορούσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «κεφαλαιοκράτης») είναι σε θέση να αγοράζει την εργατική δύναμη από τον εργάτη. Χρησιμοποιώντας τα μέσα παραγωγής, ο εργάτης παράγει νέα εμπορεύματα που γίνονται ιδιοκτησία του καπιταλιστή. Το βασικό σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι η σχέση μεταξύ των προϊόντων που ο εργάτης παράγει και της αμοιβής του, και τα δύο μετρήσιμα σε όρους πραγματικής αξίας. Όσο η σύμβαση εργασίας είναι «ελεύθερη», αυτό που ο εργάτης λαμβάνει δεν καθορίζεται από την πραγματική αξία των προϊόντων που παράγει, αλλά από τις ελάχιστες ανάγκες του καθώς και από τις ανάγκες των καπιταλιστών σε εργατική δύναμη σε σχέση με τον αριθμό των εργατών, που συναγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας (ΣΤΜ: προσφορά και ζήτηση εργατικής δυναμης). Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, ακόμα και στη θεωρία, η αμοιβή του εργάτη δεν καθορίζεται από την αξία του προϊόντος που παράγει.
Το ιδιωτικό κεφάλαιο τείνει να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, εν μέρει εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστών και εν μέρει επειδή η τεχνολογική ανάπτυξη και ο εντεινόμενος καταμερισμός της εργασίας ενθαρρύνουν το σχηματισμό μεγαλύτερων παραγωγικών μονάδων σε βάρος των μικρότερων. Το αποτέλεσμα της ανάπτυξης αυτής είναι μια ολιγαρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου, η τεράστια δύναμη της οποίας δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά ακόμα και στα πλαίσια μιας δημοκρατικά πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μέλη των νομοθετικών οργάνων επιλέγονται από πολιτικά κόμματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται ή επηρεάζονται με άλλους τρόπους από τους ιδιώτες καπιταλιστές, οι οποίοι διαχωρίζουν, για πολύ πρακτικούς λόγους, το εκλογικό σώμα από τους νομοθέτες. Το αποτέλεσμα είναι οι αντιπρόσωποι του λαού να μην υπερασπίζονται ικανοποιητικά τα συμφέροντα των λιγότερο προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, οι ιδιώτες καπιταλιστές αναπόφευκτα ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, τις κύριες πηγές πληροφόρησης (τύπο, ραδιόφωνο, εκπαίδευση). Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο και στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς αδύνατο ένας πολίτης να μπορεί να εξάγει αντικειμενικά συμπεράσματα και να ασκεί με έξυπνο τρόπο τα πολιτικά του δικαιώματα.
Επομένως, η κατάσταση που επικρατεί σε μία οικονομία που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία του κεφαλαίου χαρακτηρίζεται από δύο κύριες αρχές: πρώτον, τα μέσα παραγωγής (κεφάλαιο) αποτελούν ατομική ιδιοκτησία και οι ιδιοκτήτες τους τα διαχειρίζονται κατά την κρίση τους και δεύτερον, η σύμβαση εργασίας είναι ελεύθερη. Φυσικά, δεν υπάρχει μιά αμιγώς καπιταλιστική κοινωνία, με αυτήν την έννοια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργάτες, μέσα από μακρόχρονη και σκληρή πολιτική πάλη, έχουν πετύχει να διασφαλίσουν μια κάπως βελτιωμένη μορφή της «ελεύθερης εργασιακής σύμβασης» για κάποιες κατηγορίες εργατών. Αλλά στο σύνολό της η σημερινή οικονομία δε διαφέρει πολύ από τον «καθαρό» καπιταλισμό.
Η παραγωγή πραγματοποιείται για το κέρδος και όχι για το όφελος. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, όλοι όσοι είναι ικανοί και πρόθυμοι να εργαστούν, θα μπορούν πάντοτε να βρουν μια δουλειά. Σχεδόν πάντα υπάρχει μια «στρατιά ανέργων». Ο εργάτης φοβάται συνεχώς ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Καθώς οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι εργάτες δεν αποτελούν μια κερδοφόρα αγορά, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών υποχρεωτικά περιορίζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Η τεχνολογική πρόοδος συχνά οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας αντί για τη διευκόλυνση της εργασίας για όλους. Το κίνητρο του κέρδους, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των καπιταλιστών, ευθύνεται για την αστάθεια στη συσσώρευση και χρησιμοποίηση του κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε όλο και χειρότερες καταστάσεις ύφεσης. Ο χωρίς όρια ανταγωνισμός οδηγεί σε μια τεράστια απώλεια εργασίας, ακρωτηριάζοντας έτσι την κοινωνική συνείδηση των ατόμων, όπως ανέφερα και νωρίτερα.
Θεωρώ αυτόν τον ακρωτηριασμό των ατόμων το μεγαλύτερο κακό του καπιταλισμού. Το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος υποφέρει από αυτό το κακό. Μια υπέρμετρα ανταγωνιστική στάση εμφυτεύεται στους μαθητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται να λατρεύουν την άπληστη επιτυχία ως προετοιμασία για τη μελλοντική τους καριέρα.
Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να εξαλειφθεί όλο αυτό το θανατηφόρο κακό, κι αυτός δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής οικονομίας, μ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα είναι προσανατολισμένο προς την επίτευξη κοινωνικών στόχων. Σε μια τέτοια οικονομία, η ίδια η κοινωνία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τα διαχειρίζεται με βάση το σχεδιασμό. Μια σχεδιασμένη οικονομία, η οποία θα προσαρμόζει την παραγωγή στις ανάγκες της κοινωνίας, θα κατανέμει την εργασία που πρέπει να γίνει σε αυτούς που είναι ικανοί να εργαστούν και θα εγγυάται τα προς το ζην σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Η παιδεία, εκτός από την ανάπτυξη των έμφυτων ικανοτήτων του κάθε ατόμου, θα προσπαθεί να αναπτύξει την έννοια της ευθύνης για το συνάνθρωπο, στη θέση της εξύμνησης της εξουσίας και της επιτυχίας, όπως γίνεται στη σημερινή κοινωνία.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι μια σχεδιασμένη οικονομία δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός.
Η σχεδιασμένη κοινωνία, αυτή καθεαυτή, μπορεί να συνοδεύεται από την πλήρη υποδούλωση της προσωπικότητας. Η επίτευξη του σοσιαλισμού προϋποθέτει την επίλυση ορισμένων εξαιρετικά δύσκολων κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων: για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη συγκέντρωση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, να αποτραπεί η γραφειοκρατία απ΄ το να γίνει παντοδύναμη και υπερφίαλη; Πώς μπορούν να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα και ταυτόχρονα να υπάρχει εγγύηση ενός δημοκρατικού αντίβαρου στην εξουσία της γραφειοκρατίας;
Η σαφήνεια σχετικά με τους στόχους και τα προβλήματα του σοσιαλισμού είναι εξαιρετικά σημαντική σ’ αυτή τη μεταβατική εποχή. Δεδομένου ότι στις σημερινές συνθήκες, η ελεύθερη και ανεμπόδιστη συζήτηση αυτών των προβλημάτων είναι πρακτικά υπό απαγόρευση, θεωρώ ότι η έκδοση του περιοδικού αυτού (ΣΤΜ: Monthly Review) αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία προς την κοινωνία.
Albert Einstein
Πρώτη έκδοση: Monthly Review, May 1949
Μετάφραση στα ελληνικά: Ευρυτάνας Ταξιδιώτης, Μάρτης 2012
Πηγή: Lenin Reloaded

20 comments on “Albert Einstein-Γιατί σοσιαλισμός;

 1. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

  Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

 2. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Καλησπέρα

  να θέσω ένα προσωπικό ερώτημα ως προβληματισμό για να κατατεθούν απόψεις

  ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καπιταλισμός ούτε σοσιαλισμός ούτε κάποιο άλλο μοντέλο

  σε μια υποθετική λοιπόν κατάσταση υπάρχει το ζητούμενο να γίνει ένα οικοδόμημα – κτίριο

  Ποιά θα ήταν κατά την γνώμη σας η συνεισφορά όσων θα συμμετείχαν σε αυτή την δημιουργία – οικοδόμιση του κτιρίου σύμφωνα με την οποία και θα έπρεπε ανάλογη να είναι και η ανταμοιβή τους ;

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Θες δικαιοσύνη η απλά μισθοδοσία;

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Λάθος το ερώτημα εξ’αρχής.
   Το ζητούμενο είναι ΠΟΙΕΣ είναι οι κοινωνικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία που επιχειρείται να δημιουργηθεί κάτι ?
   Το φτιάχνουν δούλοι Εβραίοι για τους Αιγυπτίους ?
   Μιλάμε για μία χορτοφαγική κυρίως φυλή του Αμαζονίου ?
   Μιλάμε για τη νομαδική φυλή των Απάτσι ?
   Μιλάμε για την κολεκτίβα της Μαρινελάντα ?
   Μιλάμε…. για ποιά κοινωνία ? και σε τί χρόνο ?

   Τώρα…για το πώς πρέπει να μοιράζεται ο υλικός πλούτος…ο Ιησούς Χριστός έδωσε ένα παράδειγμα…
   Κι ο Βούδας…
   Κι ο Κομφούκιος…
   Και ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης…κ.α.

   Καληνύχτα κύριοι

   Υ.Γ. Παοκάρααααααααααααααααααααααααα !!!

   • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

    Ο καθ ένας μας ενδεχομένως έχει ένα ιδανικό μοντελο

    και φυσικά δεν είναι ο καθ ένας μας ούτε Ιησούς, ούτε Βούδας ή κάτι ανάλογο

    Καλώς ή κακώς απ τη στιγμή που βγήκαμε απ τις σπηλιές καλούμαστε σε τέτοια διλήματα να απαντήσουμε, ο καθ ένας από μόνος του και συλλογικά ως οργανωμένα οικοδομήματα κοινωνιών 🙂

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

     Ο καθένας μόνος του το δέχομαι…
     Ομως, το: «συλλογικά ως οργανωμένα οικοδομήματα κοινωνιών» αν και έχουμε ισχυρά Συντάγματα και Διεθνές Δίκαιο βασισμένο στο εθιμικό δίκαιο…έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας…

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Βάλε τον πρεσβύτερο που όλοι τον σέβονται να κάμνει κουμάντο. Μοίρασε το 80% ισομερώς σε όλους. Μοίρασε 10% σε όσους το έχουν ανάγκη (άρρωστα μέλη οικογενείας, έγκυες γυναίκες, κορίτσια της παντρειάς) και το άλλο 10%, βάση της γνώμης και σοφίας του πρεσβύτερου, σε εκείνους που έκαναν την καλύτερη δουλειά. Και για ανταμοιβή και για καλό παράδειγμα

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    χαχαχαχα
    ο πρεσβυτερος συνηθως πασχει απο αλτσχαιμερ …

    • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

     Ε τότε να μην χτίζει σπίτια ο πρεσβυτερος. Να παει για τηλιο στα ΚΑΠΗ.

     Ποιον να βάλουμε λοιπόν; Τον συνδικαλιστή; Την ΓΣΕΕ; Τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής; Ή τον εφορα;

 3. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  μια κατά κρίσιν ιεράρχιση της «προσφοράς» ώστε να μπορούμε να την αντιστοιχήσουμε σε ανταμοιβή

  μιλάμε έτσι κι αλλοιώς σε υποθετικό και ιδανικό – για τον καθ έναν – μοντέλο

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Λαθος!!!! πολυ καλο το ερωτημα σαν αρχη για κουβεντα !!!!
  Γιαννακη επεσες στην περιπτωση ! Ενας αναξιος ,ακαματης και αστοιχειωτος εγγονος ενος παππου πολυτεχνιτη ,πολυειδικευμενου ,κοσμημα για την κοινωνια που ζουσε ….ειναι μπροστα σου ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  ο Παππους ηταν χτιστης (πετρας) Μακεδονας με ειδικευση στα τοξωτα γεφυρια πριν κατεβει λογω κομιτατζηδων νοτιοτερα (Λαμια) με την οικογενεια το 19-20 .Στα χωρια λοιπον οταν αποφασιζε καποιος να φκιαξει ενα σπιτι πηγαινε τον επιανε (τον ειδικο) και του ελεγε «Λεωνιδα εχω τοσα γιδια και προβατα και τοσα κτηματα με δεντρα ταδε ,τι θες για να μου φκιαξεις ενα σπιτι ,αν θες λεφτα παλι εχω κατι λιγα » .Ο παππους ειχε παραμαστορια απο κοντα 5-6 που περιστασιακα βοηθαγαν . Εννιοτε καποιες φτωχες οικογενειες που μεναν σε καλυβες φροντιζε ο παπας ,ο προεδρος ή ακομα κι ο δασκαλος να προωθησει ςστα καφενεια το αιτημα «Ρε συντοπιτες ο ταδε μενει ακομα σε καλυβα κι εχει 4 παιδια κριμα ειναι ,θα κανουθμε κατι ;»
  Στην πρωτη περιπτωση μαζευε τα μαστορια και το συζηταγαν τι θα του παρουν ,στην δευτερη μπαιναν εθελοντικα κι αυτοι και οσοι απ το χωριο θελαν να βοηθησουν . Τραβουσαν λοιπον στο ποταμι με τα καρα ,ξεδιαλεγε ο παππους τις πετρες κι αρχιναγε το χτισιμο (μαλιστα εφκιαχνε και σχεδια στη λαδοκολλα με χαρακα ,μοιρογνωμονια κλπ που αν τυχει και τα φερω σε κανα τσιπουρο θα παθετε πλακα !! Κατοψεις ,τομες ,κατα μηκος ,διαγωνιο, μετρημα ακριβειας !!! Τυφλα να εχει ο καθε Αρχιτεκτωνας !!).Τοτε τα παντα (ακομα και τα κεραμυδια ,τον ασβεστη ,την λασπη με λιγη ελαφροπετρα μεσα κι αυγο ,τα ξυλινα παραθυρα) τα εφκιαχναν μονοι τους,μονο τα τζαμια αγοραζαν ! Αργοτερα πριν τον ΒΠΠ βγηκε το τσιμεντο ,και το βιομηχανικο κεραμυδι (στα χωρια ,στις πολεις υπηρχε απο παλιοτερα ) .Οταν τελειωναν το σπιτι του πρωτου επαιρναν οτι ειχαν συμφωνησει ,ο ενας ενα προβατο ,ο αλλος για ενα χρονο την σοδεια ενος κτηματος ,ο αλλος λεφτα κλπ .Οταν τελειωναν το σπιτι του δευτερου- του απορου – με την συνδρομη ολης της κοινοτητας δεν περναν τιποτα ,εκτος αν απο φιλοτιμο και ντροπη ο ιδιοκτητης του νεου σπιτιου ερχοταν στην επομενη δουλεια του παππου να βοηθησει ή να στειλει καποιο παιδι να μαθει και τη δουλεια .Μαλιστα αν εκανε την κοροιδα τον σχολιαζαν μετα μεταξυ τους «ρε το γμαρ».
  Υπηρχε και μια τριτη περιπτωση (σπανια) ….καποιος αρχοντας μεγαλοτσιφλικας να θελει να φκιαξει σπιτι ,αρχοντικο ,διωροφο με μπαλκονια κλπ .Εκει σε σχεση με τους προηγουμενους τον ΓΔΥΝΑΝΕ !!!
  Τωρα πες μου εσυ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ειχαν εκει ;
  Αυτα γι αρχη και προβληματισμο ….ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ …

  ΥΓ : 2 χαρακτηριστικα ειχαν οσα σπιτια εφκιαξε ο παππους ! Πρωτα ΣΤΕΚΟΥΝ ακομα αγερωχα εκει ΟΛΑ ,χωρις ουτε ενα ραγισμα (με τοσους σεισμους κλπ) κοντα 100 χρονια τωρα …και δευτερον ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΣΕ ΠΟΤΕ ουτε ενα τζακι που εβαζε παντα ο παππους απεναντι απο την πορτα ,γιατι της αφηνε μισο ή ενα δαχτυλο αερα απο πανω (κι οχι απο κατω λογω φιδιων ) ετσι ωστε να κανει ρευμα και να τραβαει …ο τζακης ….

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Λεωνίδα όπως είδες απ’ την αρχή έγραψα να καταθέσουμε τις όποιες προτάσεις σαν να είχαμε έρθει χθές από έναν άλλον τόπο και να μην είχαμε κανένα πρότυπο στο μυαλό μας ακριβώς για να μην λειτουργήσει αυτό ως ‘τροχοπέδη» στο ενδεχομένως «ιδανικό»

   Χρήσιμο το παράδειμα που ανέφερες και εγώ δεν θα ήμουν αντίθετος να γυρίζαμε σε τέτοιες μορφές ευρύτερης αλληλεγύης – κι όχι μόνο για σισίτια – και ανθρωπιάς. Με αυτά οι άνθρωποι έδεναν τις ζωές τους και συνολικά με τον τόπο τους. Φοβάμαι όμως ότι κανένα ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, πόσο μάλλον το ποτάμι της ζωής.

   Αν υποθέσουμε ότι θα βρεθούν καμιά χιλιάδα να στήσουν ένα τέτοιο «χωριό» θεωρώ σίγουρο ότι όλοι οι υπόλοιποι όχι μόνο θα τους χαρακτηρίσουν τρελλούς αλλά θα τους απομονώσουν για να μην μολυνθούν 🙂 Κάποτε που είχαμε προτείνει στο συβούλιο γονέων να πάρουμε τα υλικά και να μαζευτούμε οι γονείς να βάψουμε το γυμνάσιο σίγουρα μας είπαν τρελλούς 🙂 κι ακόμα πιο σίγουρα ότι δεν έγινε ποτέ πράξη η ιδέα που ρίξαμε τότε.

   Ο Ελύτης κάπου λέει «πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος» και είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο αλλά … Η κατανάλωση φίλε μου έχει γίνει δεύτερη φύση για πολλούς, για να μην πω για τους περισσότερους. Αρκετοί είναι αυτοί που αισθάνονται ήδη κατάθλιψη και δυστυχία όχι γιατί δεν έχουν να φάνε και να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαρισμούς, αλλά γιατί δεν έχουν το κάτι τις παραπάνω για να καταναλώσουν όπως πριν. Κάποιοι – ευτυχείς – γυρίσαν στις παλιές συνήθειες να συγκεντρώνονται κάθε φορά και σε διαφορετικό σπίτι και με λίγα να περνούν καλά. Κάποιοι άλλοι όμως κλαίγονται γιατί δεν περισσεύει να πάνε στην ταβέρνα.
   Αν και δεν βγάζουμε εύκολα άκρη νομίζω είμαστε στο στάδιο να ξαναγράψουμε τα θέλω και τις προτεραιότητες της ζωής σε μια ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΑ .

   Μέσα στο πολλά στραβά που έχει αυτή η κρίση μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία. Να ξαναδούμε τη ζωή με άλλη οπτική.

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Μέσα στο πολλά στραβά που έχει αυτή η κρίση μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία. Να ξαναδούμε τη ζωή με άλλη οπτική.
    ——————————————————————————-
    Σωστός Γιάννη Μ.
    Καλησπέρα!
    😈

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    Γιάννη Μ
    Κύρια η «κρίση» στην Ελλάδα, το τονίζω στην Ελλάδα,είναι κρίση Αξιών, Ιδεών και Διανοητικών αντιλήψεων του κόσμου…

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Δηλαδή το 1910 και το 1920 στην Ελλάδα τι είχαμε ? κομμούνα ?
   Γράφεις επίσης…
   “Λεωνιδα εχω τοσα γιδια και προβατα και τοσα κτηματα με δεντρα ταδε ,τι θες για να μου φκιαξεις ενα σπιτι ,αν θες λεφτα παλι εχω κατι λιγα ”

   Αυτό πως λέγεται δηλαδή ? σοσιαλισμός ? κολλεκτίβα ? πώς ? να το πώ ?
   ή να κάνουμε σεμινάρια για το Χ-Α-Χ και τα σχετικά….?

   Και εμένα ο παππούς μου έφτιαξε το σπίτι του κουβαλώντας πέτρες από τον Καλαμά…
   Η γή όμως ήταν δική ΤΟΥ…είχαμε ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ στη γή…
   Το κτηματολόγιο το περιμένουμε ακόμη…

 5. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Ακομα δεν εχουμε μπει στο ζουμι του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ζητηματος που εβαλε ο Γιαννης …
  Ας κανω μια προσπαθεια για την καθαρη «βραση» …

  Στο παραδειγμα που ανεφερα ας κρατησουμε 2 σημεια :
  1) Ποιος ειναι ο Ιδιοκτητης του κτιριου ,ποιος δηλαδη θα το χρησιμοποιησει ,απολαυσει ,εκμεταλλευτει ..και
  2) Η αμοιβη των δημιουργων του

  Στο 1) ….αν εξαιρεσουμε τον τσιφλικα(και οχι τυχαια) , οι ιδιοκτητες ειναι ενεργα μελη της κοινοτητας ,μελη δηλαδη που η καθημερινη τους ασχολια ειναι να συνεισφερουν στην επιβιωση της οικογενειας τους ,αλλα (κατ επεκταση) και στην αναπτυξη ,προοδο ,πλουτο της κοινοτητας (οταν βελτιωνεται την διαβιωση καποιου ή καποιων μελων της κοινοτητας , βελτιωνεται και η προσφορα αυτων των μελων στην κοινοτητα ,η κοινοτητα πηγαινει μπροστα ,προοδευει γενικοτερα ) .Αρα η κοινοτητα εχει ΚΕΡΔΟΣ στο συνολο της οταν τα μελη της ευημερουν και προοδευουν ……..μηπως λοιπον εχει και ΣΥΜΦΕΡΟΝ να φροντιζει γι αυτο συλλογικα ;(να κατι που απο ενστικτο-;- ,ιστορικες μνημες-;-….»γνωριζαν’ και ασκουσαν οι παλιες κοινωνιες των χωριων μας εστω κι αν δημιουργουνταν εννιοτε προβληματα με την ανταλλαγη των προιοντων μεταξυ τους ή παρεξηγησεις )
  Στο 2) ….η οποια αμοιβη των κτιστων ηταν με βαση τη ειδικευση τους ,την μοναδικοτητα τους σ αυτην την τεχνη και ευθεως αναλογη του τι μπορουσε να τους προσφερει ο ….απολαμβανων τις υπηρεσιες τους .Γνωριζαν να σμιλευουν την πετρα και να τις τοποθετουν την μια πανω στην αλλη εις τροπον ωστε να κατασκευαζουν ενα κτισμα που ειχαν πρωτα σχεδιασει ….με την ιδια μαεστρια που ο Χ αλλος κατασκευαζε παπουτσια στο χωριο ,ο Ψ αλλος ηταν σιδερας κι εφκιαχνε υνια , βαριοπουλες και πεταλα… ο κτηνοτροφος φροντιζε τα προβατα του …ο αγροτης τα χωραφια του ,και παει λεγοντας …Στην πραγματικοτητα δηλαδη η Ειδικευση του καθε μελους σε εναν τομεα απαραιτητο για την ζωη της κοινωνιας ηταν ο κινητηριος μοχλος προοδου της κοινοτητας στο συνολο της .

  ΥΓ: Σταματω εδω για να μπουν κι αλλοι στον «χορο» …..και μην βαζεις ΙΔΕΕΣ Γιαννη ….εχω και βρει και ΘΕΣΗ για το χωριο που λες ! Οροπεδιο Λούκα στην Οιτη ….μια «απλα» με γρασιδι μεσα στα Ελατα και τα νερα ….ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s