Γιατί ο Μεταξάς ΗΤΑΝ φασίστας!


Ο Μεταξάς εν μέσω υποτακτικών του
Στα πρώτα χρόνια της «μεταπολίτευσης» το αστικό πολιτικό σύστημα που διαδέχθηκε τη χούντα είχε μερικές «κόκκινες γραμμές», τις οποίες και σεβόταν υποδειγματικά. Οι πνευματικές ελίτ του συστήματος καταδίκαζαν μετά βδελυγμίας κάθε «εκτροπή» (δικός τους όρος) του αστικού συστήματος στο παρελθόν προς καταστάσεις δικτατορικές ή φασιστικές. Ας μην ξεχνάμε ότι η νομιμοποιητική και εξωραϊστική βάση του νέου συστήματος ήταν η αντιδικτατορική αντίσταση των αστικών δυνάμεων έστω και αν αυτή συνοψιζόταν στην έκρηξη βομβών ικανών να προκαλέσουν την επέμβαση των Ευρωπαίων κηδεμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφεύγοντας την «εκτροπή» της λαϊκής εξέγερσης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες αυτές ελίτ δεν παρέλειπαν κάθε Αύγουστο να καταδικάζουν το καθεστώς της «4ης Αυγούστου», τη δικτατορία δηλαδή του Μεταξά – για ειδικούς λόγους (ο Μεταξάς πέθανε το 1941, ο Γεώργιος επέστρεψε στη χώρα το 1946 για να τη σώσει από τον κομμουνισμό…) ξεχνούσαν τον Γεώργιο Β’ Γλύξμπουργκ, καθόλα συνεταίρο του Μεταξά στη δικτατορία.

Αυτά γίνονταν τον παλιό καιρό, όταν η «μεταπολίτευση» ήταν στις δόξες της. Σήμερα πυκνώνουν οι προερχόμενες από την ίδια αστική ελίτ απόψεις περί του αγαθοεργούς ρόλου του Ιωάννη Μεταξά. Μαντεύει κανείς ότι σε λίγο θα γίνει και πρότυπο ο δικτάτορας. Εξωραΐζονται σήμερα γύρω μας οι φυλακίσεις, οι εκτοπίσεις, οι διωγμοί αθώων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι «προληπτικές συλλήψεις», οι επιθέσεις σε απεργούς, η καταστολή… στο Μεταξά θα κολλήσουμε τώρα! Σε αυτό το κλίμα στην πολύ γνωστή ιστοσελίδα του Protagon.gr δημοσιεύθηκε, στις 7 Αυγούστου, «επετειακό» σημείωμα του Γιώργου Λυκοκάπη με ενδεικτικό τίτλο «Γιατί ο Μεταξάς δεν ήταν φασίστας».

 

Δεν ήταν γιατί το λέει ο Πάξτον! Η επιστράτευση ενός διάσημου ιστορικού – γνωστή τακτική αυτή – προσδίδει επιστημονικό κύρος σε όποιο ρηχό και ασήμαντο σημείωμα ή άρθρο! Ο Πάξτον λοιπόν φέρεται να λέει (λέει πολλά ο Πάξτον, αυτό το λίγο όμως άρεσε στον σημειογράφο μας…) ότι για να έχουμε φασισμό πρέπει να έχουμε «μαζικό ριζοσπαστικό κόμμα», δηλαδή φασιστικό κίνημα… «Ο Μουσολίνι είχε τους Μελανοχίτωνές του, ο Χίτλερ τα Τάγματα εφόδου», λέει – εννοεί τα παραστρατιωτικά σώματα που είχε το φασιστικό και το ναζιστικό κόμμα στην Ιταλία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Ο Μεταξάς, διαπιστώνει, δεν είχε τέτοια, άρα δεν ήταν φασίστας! Παρεμπιπτόντως, ο σημειογράφος δε χάνει την ευκαιρία να ψέξει τη μαρξιστική αριστερά που στην περίπτωση αυτή (όπως παντού και πάντα – υπονοεί) δεν κατάλαβε τίποτα! Δεν κατάλαβε δηλαδή ότι τα φασιστικο-ναζιστικά κόμματα έχουν «ισχυρή λαϊκή στήριξη». Θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ότι η «ισχυρή λαϊκή στήριξη» δε βοήθησε τον Χίτλερ να κερδίσει εκλογές στις οποίες κανόνισε να κατέβει μόνος του απαγορεύοντας καθετί που βρισκόταν αριστερά της δεξιάς. Θα βοηθούσε εξαιρετικά τον όποιο σημειογράφο να ρίξει μια ματιά στα κείμενα της «μαρξιστικής αριστεράς» που μελετά το φασισμό από τη δεκαετία του 1930 – χωρίς να περιμένει τον Πάξτον!

Αξιωματούχοι της ΕΟΝ σε παρέλαση. (ΕΟΝ: Εθνική Οργάνωση Νεολαίας – η οποία ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και οργανώθηκε στη βάση των πιο σκληρών φασιστικών νεολαιίστικων οργανώσεων)

Εκτός από τον Πάξτον, που φέρεται να βεβαιώνει ότι ο Μεταξάς δεν ήταν φασίστας, έχουμε και τις ίδιες τις αρετές του δικτάτορα που, κατά τον σημειογράφο, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Μεταξάς δεν συμμερίστηκε τον «ακραίο εθνικισμό» των Μουσολίνι και Χίτλερ, δεν είχε σχέση με «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς», δεν ήταν ρατσιστής και αγαπούσε ακόμα και τους Εβραίους!!! Επιπλέον, δεν ήταν χαρισματικός (εννοεί όπως ο Μιχαλολιάκος; Αυτό ομολογώ δεν το κατάλαβα!). Είχε δε συνεργάτες όπως ο Κορυζής ή ο Σεφέρης (κατώτερος διπλωματικός υπάλληλος ήταν τότε) – για εύλογους λόγους παραλείπεται ο Μανιαδάκης και άλλοι θαυμάσιοι. Τέλος, φέρεται να έφερε κάποια τάξη στη χώρα: «Συχνά μιλάμε για τον Μεταξά θεωρώντας ότι πριν είχαμε έναν δημοκρατικό παράδεισο»! Αρα…

Θα μπορούσαμε να μείνουμε στην εύθυμη πλευρά του σημειώματος η οποία κορυφώνεται από την υπολανθάνουσα παραίνεση του αρθρογράφου στη σημερινή ακροδεξιά να πάρει παράδειγμα από τον Μεταξά και όχι από τον Μιχαλολιάκο. Τα αναγραφόμενα όμως και το ψάρεμα σε θολά νερά που υποκρύπτουν υποχρεώνουν σε κάποιες απαντήσεις.

Πρώτον: Ο Μεταξάς ήταν φασίστας. Το πρόβλημά του ήταν ότι στη χώρα που κυβερνούσε δεν ήταν δυνατό να εγκατασταθεί ένα «κλασικό» φασιστικό καθεστώς. Η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από τη βρετανική γεωπολιτική κυριαρχία και στο Λονδίνο δε θα ήθελαν να μοιάζει με το μουσολινικό και το χιτλερικό καθεστώς κανένας από τους προστατευόμενους από τη Βρετανία τοπικούς ηγετίσκους. Ο πόλεμος πλησίαζε και δεν υπήρχε καιρός για παρεξηγήσεις. Για το λόγο αυτό ολόκληρα τμήματα της ελληνικής πολιτικής – μεταξύ τους η εξωτερική πολιτική και ο στρατός – ανατέθηκαν απευθείας στο Παλάτι, στον Γεώργιο τον Β’ δηλαδή.

Δεύτερον: Ο Μεταξάς δε συμβιβάστηκε ποτέ με την ιστορική συγκυρία που τον εμπόδιζε να εγκαταστήσει κλασικό φασιστικό καθεστώς στη χώρα του. Διέλυσε τις προηγούμενες ελληνικές φασιστικές οργανώσεις (μεταξύ τους την «Τρία Εψιλον» και τα αιματοβαμμένα τάγματα εφόδου της, τους «Χαλυβδόκρανους») μόνο και μόνο για να δημιουργήσει από την αρχή ένα μαζικό φασιστικό κίνημα που θα του επέτρεπε να έχει το πάνω χέρι στη «συγκυβέρνηση» με τον Γεώργιο Β’. Πρόκειται για την ΕΟΝ – την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας – η οποία ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και οργανώθηκε στη βάση των πιο σκληρών φασιστικών νεολαιίστικων οργανώσεων. Το «όραμά» της ήταν ο Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός (το Τρίτο Ράιχ σε ελληνική εκτέλεση) που θα ήταν χιλιόχρονος (όπως και το κατά τον Γκαίμπελς Ράιχ!). Οι στολές, η εκπαίδευση της ΕΟΝ ήταν παραστρατιωτικές και το πρόσχημα για την κατεπείγουσα δημιουργία της ήταν η ανάγκη προάσπισης του ελληνικού πολιτισμού απέναντι στην κομμουνιστική επιθετικότητα που μόλις είχε εκδηλωθεί στην Ισπανία (τον Ιούλη του 1936 έγινε το πραξικόπημα των εθνικιστών στρατηγών ενάντια στη δημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας και ξεκίνησε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος).

Τρίτον: Το σημείωμα του κ. Λυκοκάπη συνοδεύεται από μία φωτογραφία που μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Ο Μεταξάς βρίσκεται ανάμεσα σε στελέχη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου – πολιτικά, στρατιωτικά, παραστρατιωτικά – που όλοι τους χαιρετούν ναζιστικά. Προς Θεού δεν είναι αυτό που φαίνεται! Στον κατά τον κ. Λυκοκάπη Μεταξά «όποιος Ελληνας πιστεύει στον Χίτλερ (…) είναι κακόπιστος». Αρα αποκλείεται οι συνέλληνες του Μεταξά στην φωτογραφία να μιμούνται Γερμανούς ναζί. Μάλλον υψώνουν το χέρι για να κρύψουν τον ήλιο που τους εμποδίζει να ατενίσουν το χιλιόχρονο μέλλον του Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού…. Αμ πώς!!!

Του
Γιώργου Μαργαρίτη

Πηγή, http://www.rizospastis.gr

5 comments on “Γιατί ο Μεταξάς ΗΤΑΝ φασίστας!

 1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Εάν κάποια στιγμή καταφέρουμε να ξεφύγουμε απ το πλαστό δίλημα επιλογής : κακός φασίστας με μαύρα ή καλός φασίστας με κόκκινα – γράφεται και αντίστροφα – ίσως μπορέσουμε να καταγράψουμε αντικειμενικά τα θετικά και τα αρνητικά του καθ ενός, όχι τόσο ως αποτίμηση της αξίας αλλά ως παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή ανάλογα.

  Εύστοχος ο τρόπος που χρησιμοποιεί – μεταμοντερνιστικά – τον όρο φασίστα και ειδικά όταν αυτό είναι δημοσίευμα στον ριζοσπάστη που έχει παρελθόν. Έχω την αίσθηση ότι η ποινικοποίηση χαιρετισμών το μόνο που προσφέρει είναι άλλοθι στα εγκλήματα κατά ανθρώπων αλλά ποιός ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες.

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   Δεν καταλαβα ,ειδες εσυ καμμια «ερυθρα» δικτατορια στην Ελλαδα ,καμμια παρακαμψη-παραβιαση της θελησης του λαου απο τους κομμουνιστες και εξισωνεις τους φασιστες μαζι τους ;; !!! Γιατι σου θυμιζω το 44 ακομα κι οταν ηταν ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ και με χιλιαδες λαου στο πλευρο τους απο ακρο σε ακρο της χωρας …οχι μονο σεβαστηκαν την Δημοκρατια αλλα και ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ τον οπλισμο τους για να γινουν εκλογες !! Το πως λειτουργουν μεσα στο κομμα τους -που οι περισσοτεροι δεν ξερετε κι ολας – δεν αφορουν τον πολυ κοσμο .Στην νομιμη παρουσια τους ομως κοινοβουλευτικα ενα πραγμα εχω να πω : ΜΑΚΑΡΙ και τα αλλα κομματα στο Κοινοβουλιο να ειχαν την σοβαροτητα ,τις αρχες,την πολιτικη αναλυση και πραξη και την ουσιαστικοτητα των κομμουνιστων .
   Αν υπονοεις «κοκκινο » και «μαυρο» φασισμο τον Σταλιν ,εξισωνοντας τον με τον Χιτλερ (οπως κανουν και κεντρικα τα τελευταια χρονια στην Κομισιον και την ΕΕ ,βαζοντας τους στο ιδιο τσουβαλι ,δινοντας αλλοθι ετσι στον Νεοναζισμο να ανδρωθει ,σπιλωνοντας αυτον που τους συνετριψε και τον οποιο μαλιστα ειχαν και ΣΥΜΜΑΧΟ -μαλλον γιατι τους χαλασε την «μανεσταρα» – ) ας μαθουμε να εξεταζουμε την ιστορια με πολιτικοοικονομικους ορους και οχι με το θυμικο του και τα βιωματα του ο καθεις :
   Ο Σταλιν περαν του τι ηταν και πως λειτουργουσε στο κομμα του ,ΔΕΝ ΕΙΧΕ ουτε εναν βιομηχανο ,πλουτοκρατη ,σε ολη την ΕΣΣΔ να τον στηριζει ,απλα γιατι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Αστικη-αρχουσα- ταξη σε ολη την επικρατεια της ΕΣΣΔ !Αφηνω στην ακρη οτι εμας εδω τους Ελληνες ΔΕΝ μας εκαψαν οι μπολσεβικοι και ο Κοκκινος Στρατος τον Βιαννο και το Διστομο .
   Ο Χιτλερ (και κατοπιν οι «δυτικοι» «νικητες») μια χαρα εξασφαλισαν διαχρονικα τα υπερκερδη της Γερμανικης Πλουτοκρατιας !!! Οπως και ο «δικος» μας ,εγχωριος Φασιστας – ο Μεταξας – μια χαρα περασαν μετα την 4η Αυγουστου και οι Ανδρεαδηδες και οι Σερπιερηδες και οι Μποδοσακηδες ….και χωρις κομμουνιστες μεσα στα ποδια τους στα συνδικατα και τις γειτονιες να ξεσηκωνουν τους εργατες τους ,οπως το 36 !!!

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   «Έχω την αίσθηση ότι η ποινικοποίηση χαιρετισμών το μόνο που προσφέρει είναι άλλοθι στα εγκλήματα κατά ανθρώπων αλλά ποιός ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες.»

   Ποινικοποίηση χαιρετισμών ? χμ,χμ…
   Ενας σύγχρονος ορισμός του «πολιτισμού» είναι οι μνήμες οι συνήθειες και τα γονίδια…
   Συνεπώς αυτός ο χαιρετισμός αγαπητέ Γιάννη Μ. ξυπνά αναμνήσεις πολύ φρέσκιες για να ξεχαστούν…
   Αν τον χαιρετισμό αυτόν τον έκανε και ο χόμο ερέκτους ή ο αυστραλοπίθηκας όταν συναντούσε το «κοπάδι» του,δεν το γνωρίζω…
   Αυτό που γνωρίζω όμως ότι αυτός ο χαιρετισμός είναι ένα σύμβολο…και μερικές φορές μακάβριο.
   Οταν κάποιος δεν χαιρετούσε, όπως έπρεπε να χαιρετήσει…
   Καλησπέρες

   Υ.Γ. Αλλο ο Στάλιν, άλλο ο Χίτλερ, άλλο ο Μουσσολίνι, άλλο ο Πινοτσέτ, άλλο ο Σουχάρτο κ.λ.π …
   Ο Φασισμός όμως, έχει και είχε, και ιδεολογία και πρακτική εφαρμογή…

 2. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας. Είναι λογικό όμως να έκανε και σωστά και λάθη. Δεν παύει όμως να ήταν δικτάτορας και το ΟΧΙ να του έδωσε πολύ καλύτερη θέση στην ιστορία από αυτή που άξιζε.

  Ένα βασικό λάθος που γίνεται στην αντιμετώπιση των κυβερνώντων του παρελθόντος είναι ότι κάποιοι επιζητούν την επανεμφάνιση τους. Αυτό δεν είναι όμως μόνο λάθος αλλά καταστροφική ηλιθιότητα.

  Πρώτα από όλα γιατί δεν μπορείς να αναπολείς άλλες εποχές. Αυτό αυτομάτως δείχνει ότι δεν ρίχνεις το βάρος στο μέλλον. Καμία γενιά δεν είναι ίδια με την άλλη. καμία περίοδος της ιστορίας δεν είναι ίδια με την άλλη, ποτέ οι ανάγκες δεν είναι ίδιες στην λεπτομερή τους πλήρωση. Όλα αλλάζουν και μαζί με αυτά και οι κυβερνήτες. Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι.

  Κανένας κυβερνήτης δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Το να καταλαμβάνει την εξουσία χωρίς την λαϊκή βούληση όμως είναι λάθος. Γιατί με την ίδια λογική πάντα θα μπορεί κάποιος να την καταλάβει και να εφαρμόσει αυτό που προσωπικά θεωρεί σωστό και όχι αυτό που τον εμπιστεύτηκε ο λαός να εφαρμόσει ως σωστό. Οτιδήποτε άλλο θυμίζει μαλακίες του τύπου Άδωνι Γεωργιάδη που είπε ότι ο λαός δεν ξέρει και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Αυτά είναι επικίνδυνα και αξίζουν την εσχάτη των ποινών όταν μιλάμε για δημοκρατική διακυβέρνηση χώρας

  Όσο για τους χαιρετισμούς και τις λοιπές μαλακίες δεν αξίζει κανείς να ασχολείται. Παπαριές του τύπου όπως αυτές των Σκοπιανών που έχουν κάνει τα Σκόπια Μικυμάο – Λαντ για να αποδείξουν την «μακεδονικότητα» τους τα θεωρώ εντελώς ξεφτυλισμένες αηδίες. Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βήμα χήνας, ξυρισμένα κεφάλια και λοιπές αηδίες είναι για πανίβλακες. Σκατά δηλαδή….

  πως ρε π@@)στη μου συγχίστηκα γαμώ τα ναζισταριά τα φασισταριά και τον κάθε ανισόρροπο πρωί πρωί….

  και μη γράψει κανείς καμιά μαλακία γιατί θα τον πάρει ο Χάρος….σέρνω για φασαρία από τις 7 το πρωί σήμερα….

  α ναι….Καλημέρα…

 3. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
  Τον ξεσηκωσε ο Μουσολινι -αρχικα και μετα ο Χιτλερ και ο Μεταξας – απο τους Ρωμαιους Πραιτωριανους ,που χαιρετουσαν ετσι (ή καπως ετσι , ηταν πιο αριστερα το χερι ,ναι το αριστερο χερι,με το δεξι κρατουσαν το κρανος ) τον Καισαρα σε ενδειξη ΥΠΟΤΑΓΗΣ σ αυτον ,στην παπαροπροσπαθεια του να αναστησει την ….Ρωμαικη Αυτοκρατορια!!!! (το σουργελο)
  Ο ισχυρισμος οτι ο χαιρετισμος προηρχετο απο τους Αρχαιους Ελληνες και μαλιστα τους Σπαρτιατες Ομοιους ,μονο ανιστορητοι,ασχετοι και ηλιθιοι ιστορικα τον επικαλλουνται ,και μαλιστα οχι σε παρεες (ειναι προσεχτικοι ) που υπαρχουν Ιστορικοι ,Αρχαιολογοι και ειδικοι …γιατι εκει το γελιο θα παει συννεφο !! Δεν υπαρχει ΟΥΤΕ μια καταγραφη απο την αρχαιοτητα ,ΟΥΤΕ ενα αγγειο -εικονα , ΟΥΤΕ ενα αρχαιολογικο ευρημα που να μαρτυρει κατι τετοιο .Αντιθετα υπαρχει καταγραφη και απο την Ηροδοτο και απο τον Θουκυδιδη οτι οι Ομοιοι ΔΕΝ εδειχναν ΚΑΜΜΙΑ υποταγη (μεσω χαιρετισμου ) ουτε καν στους δυο Βασιλεις τους ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ανθρωποι …ΟΜΟΙΟΙ μεταξυ ΟΜΟΙΩΝ .Υποταγμενοι ηταν ΜΟΝΟ στην συνοχη της Φαλαγγας κατα την διαρκεια της μαχης ! Σε ολες τις αλλες στιγμες της ζωης τους τους καθοδηγουσε η συνειδητη πειθαρχια στις αρχες και τις αξιες με βασει τις οποιες εκπαιδευονταν και λειτουργουσαν ολοι οι Σπαρτιατες πολιτες ,αντρες και γυναικες !
  Σας θυμιζω οτι ακομα και τα Ναζοπουλα της ΧΑ στην ανακοινωση τους για τον Κατιδη της ΑΕΚ …ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ να επικαλεστουν αρχαιες ελλαδες και Σπαρτες ,αλλα τον Μεταξα !!! …γιατι αν ελεγαν τετοια αρλουμπα ανοικτα στο Πανελληνιο ολο και καποιος ΕΙΔΙΚΟΣ θα τους εξευτελιζε !!

  Και στον χαιρετισμο λοιπον ξενοδουλος ΦΑΣΙΣΤΑΣ ο Μεταξας!!! .Και μαλιστα τον ΕΠΕΒΑΛΛΕ σε ενα λαο ολοκληρο με το ζορι (οποιος δεν χαιρετουσε ετσι …καταγραφετο και οδευε προς «εθνικη διαπαιδαγωγηση» ) .Το οτι δεν συνταχθηκε με τα «αδερφακια» του εξ Ιταλιας και Γερμανιας οφειλετε -οπως λεει και το αρθρο- στο οτι ατυχησε να ειναι η Ελλαδα προτεκτορατο των «εχθρων » τους των Εγγλεζων .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s