Βλαχομπαρόκ!


Podosfairistis02a

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής βλαχομπαρόκ

Με τον όρο βλαχομπαρόκ αναφερόμαστε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της σύγχρονης Ελλάδας, ιδιαίτερα μεταπολεμικά. Σύμφωνα με κάποιους μελετητές το βλαχομπαρόκ δεν χαρακτηρίζει μόνο ένα ρεύμα στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και τέχνη αλλά τη συμπεριφορά του νεοέλληνα γενικότερα. Βρίσκεται πολύ κοντά στη γραφικότητα και το κιτς. Σκοπός του βλαχομπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει, κυρίως μέσω της επίδειξης πλούτου των νεόπολουτων. Μεγάλα σπίτια, διακοπές στο μπαλί και αυτοκίνητα πολλών κυβικών τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε με χρήματα από κομπίνα είτε με δάνεια/ κάρτες, ανήκουν στη καθημερινή διάλεκτο του βλαχομπαρόκ.

Ετυμολογία

Ο όρος βλαχομπαρόκ προέρχεται από τη μίξη του έτσι κι αλλιώς φορτωμένου Μπαρόκ με τη βλαχουριά του σύγχρονου νεοέλληνα. Ο νεοέλληνας είναι ένας σύγχρονος χωριάτης. Βλάχος αθεράπευτος που έφυγε από το χωριό του για να πάει στην Αθήνα και να πιάσει την καλή. Παρότι θεωρεί άλλα άτομα βλάχους, επιστρέφει στο χωριό του με την πρώτη ευκαιρία για να κάνει επίδειξη πλούτου στους συγχωριανούς του.

Η ιστορία του βλαχομπαρόκ

Το κίνημα του βλαχομπαρόκ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με ιδιαίτερη έμφαση στην επταετία 1967-1974. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τότε πρώιμου βλαχομπαρόκ είναι η παρέλαση «Αρετή των Ελλήνων» που οργάνωσε ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Το κιτς της Χούντας άλλωστε θεωρείται κορυφαίο και αλησμόνητο. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης το βλαχομπαρόκ βρέθηκε σε ύφεση, κατάφερε όμως να γεμίσει με τσιμέντο την Αθήνα.
Ο πραγματικός όμως θρίαμβος του βλαχομπαρόκ ήλθε τη δεκαετία του 1980. Τότε το βλαχομπαρόκ έδινε βροντερό παρών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των νεοελλήνων. Μια τέτοια στιγμή ήταν και η εμφάνιση των Bang! στη eurovision του 1987. Στα 90’s το κίνημα πέρασε ελαφριά ύφεση. Όμως με την άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών έως το 1999 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αποκτήθηκαν με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι δρόμοι ΜercedesBMW και Jeep που τα οδηγούσαν οι παντός είδους νεόπλουτοι.
Στις μέρες μας, το βλαχομπαρόκ βρίσκεται σταθερά στις καρδιές των νεοελλήνων. Στη Μύκονο επιχειρηματίες υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδος το τραπέζι που με τόσο κόπο και τόσα κονέ έκλεισαν στο μαγαζί που θα εμφανιστεί ο Αντώνης Ρέμος. Αντικειμενικος στόχος: Να εντυπωσιάσουν την κατά 20 χρόνια μικρότερη τους βαμμένη ξανθιά ελεϊνίδα γκόμενα που έπιασαν. Επίσης, ο τέως υπουργός μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης ξόδεψε 25.000 ευρώ στο Παρίσι για να πάει βόλτα με λιμουζίνα και να μείνει σε ξενοδοχείο 5***** επιβεβαιώνοντας τη διαρκή έφεση των ελλήνων πολιτικών και ηγετών προς το βλαχομπαρόκ.

Εκφάνσεις του βλαχομπαρόκ


Αρχιτεκτονική
• Πολυκατοικίες «κουτιά από τσιμέντο» πολλών ορόφων κυρίως στην Αθήνα
• Καφετέριες που πληρώνουν το δήμο και καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα κάθε σπιθαμή του πεζοδρομίου, της πλατείας ακόμα και της ασφάλτου πανελλαδικώς.
• Σπίτια τέρατα απείρων τετραγωνικών χωρίς κήπους αλλά με αρχαιοελληνικά αγάλματα και χρυσά κάγκελα, ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Μουσική
• Τα ελληνικά ελαφρολαϊκά από Δέσποινα ΒανδήΠέγκυ Ζήνα, Άντζυ Σαμίου, Σαμπρίνα, Καίτη Γαρμπή και βέβαια Άννα Βίσση
• Ο Βας-βας βας Παρασκευάς
• Οι περισσότερες ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision
• Τα κλεμμένα από αραβικά, τούρκικα έως και αγγλικά κομμάτια, ελληνικά ποπ ελαφρολαϊκά κομμάτια.
Τηλεόραση
• Η πρωινή ζώνη
• Η μεσημεριανή ζώνη
• Η βραδυνή ζώνη
Lifestyle
• Οι κάγκουρες με τα μηχανάκια από τα οποία έχουν βγάλει την εξάτμιση. Αυτά είναι αγνώστων κυβικών αλλά προκαλούν τρομερό θόρυβο. Δείγμα κακογουστιάς σε όλη την ελληνική επικράτεια.
• Οι κάγκουρες με το κωλοφτιαγμένο αμάξι με neon φώτα από κάτω και ισχυρότατο στερεοφωνικό που ξεσηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι.
• Οι ντυμένοι – ντυμένες στην τρίχα στις 7 το πρωί ή για να πάνε στο supermarket. Αγνοούν την πρακτική πλευρά των πραγμάτων και γελοιοποιούν τον ευατό τους και τη σημασία του σοβαρού ντυσίματος.
Αθλητισμός
• Ο Κώστας Μήτρογλου
• Ο Cristiano Ronaldo
• Οι ελληνικές ομάδες που βγαίνουν στο κύπελλο Ουέφα και μετά βάζουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τα δεύτερα για να τα πάνε καλά στο πρωτάθλημα και να ξαναβγούν στο Ουέφα. Φαινόμενο ανεξήγητο και άκρως βλαχομπαρόκ.
Παιδεία
• Ο βλάχος πατέρας που έβγαλε με τις κλωτσιές το δημοτικό αλλά απαιτεί από το παιδί του να πάρει τουλάχιστον 24 πτυχία, όπως ο Λούντβιχ φον Ντρέυκ. Έτσι ο βλάχος θα επιβεβαιωθεί και θα καμαρώνει σα γύφτικο σκερπάνι για το παιδί του που στα 30 και με μεταπτυχιακά έχει παραμείνει στην ανεργία.

Πηγή, http://frikipaideia.wikia.com

11 comments on “Βλαχομπαρόκ!

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Άλλα χαρακτηριστικά του κάνγκουρα είναι τα εξής:

  οι κάνγκουρες όταν οδηγούν πάπια ξεκινούν μαρσάροντας τη σπασμένη εξάτμιση κοιτώντας 10 φορές αριστερά δεξιά με παρατεταμένη τη μούρη τους μπροστά για να δώσουν έμφαση στην κωλιά της πίσω ρόδας…..

  φοράνε φλαινκ μπουφάν…..

  τζην ζιγκολιάρικο ώστε τα παπάρια να σχηματίζονται εμφανώς σε βαθμό συγκάματος στο καβάλο…

  κόκκινα σταράκια*….

  το μαλλί είναι άλουστο και μόνιμα όρθιο από τον αέρα…

  η φαβορίτα είναι συνήθως ξυρισμένη σε στυλ Γαρδέλης…

  ….και φτύνουν ανάμεσα από δύο μπροστινά δόντια…

  * τα σταράκια είναι κορυφαία πατούμενα αλλά το κόκκινο χρώμα το κατέστρεψαν οι κάνγκουρες….

  Τυπικός κάνγκουρας στο βίντεο

 2. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Πειτε το ακριβως αντιθετο με το μετρο και την αρμονια που ηταν σημα κατατατεθεν σ αυτον τον τοπο πριν 2500 χρονια ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ !!!

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Καλά δηλαδή που δεν είναι και ναζιστές…

   Μια ο ένας με το σήμα της Λουτφάβε στο καπέλο…
   Μια ο άλλος με το sieg heil στο μπράτσο…
   Μια ο παράλλος λέει στην εκπομπή του Τράγκα ότι είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος και δεν νευριάζει ( για να πάρει ψήφους) και μετά από λίγες μέρες ρίχνει χριστοπαναγίες στον Τσίπρα σε συγκέντρωση….

   Και να και ο τελευταίος με τη σβάστικα τατουάζ.

   Όχι ρε δεν είναι ναζιστές. Οι άλλοι είναι γκαβοί….

   Κάνε τώρα εσύ τατουάζ το USSR και μετά να σε λένε οι άλλοι οι γκαβοί ότι είσαι σοβιετάκιας…..

   h**p://www.spirospero.gr/index.php/lifestyle/68296-o-kasidiaris-pige-gia-banio-me-ti-mis-tourismos

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Nα ξεκαθαρισουμε κατι που πολυς κοσμος δεν το εχει καταλαβει .Το προβλημα μ αυτους ειναι οτι ΕΠΙΣΗΜΑ απο οταν μπηκαν στον Δημο και μετα -και χωρις να εχουν αποκυρηξει- ΚΡΥΒΟΥΝ τον «ερωτα» τους στον Χιτλερ και τους Ναζι ! Εξαφανησαν απο το επισημο ιστολογιο τους αρθρα για τα SS ,τον Χιτλερ τον Γκαιμπελς που τους επλεκαν το εγκωμιο .κλπ .Επισημα λεω σαν κομμα ,γιατι ατομικα ειναι αλλιως . Μπορεις και ξεγελας ,το καλυπτεις ( «ηταν το παιδικο μου παρελθον » ειπε ο Παπας στη Βουλη για το αρθρο στον Χιτλερ ).Τους ρωτανε για τους Ναζι και απαντουν οπως ο Παπατζης το 80 για τις Βασεις και την ΕΟΚ !!! .Η Ιδεολογια του καθε ενος παει πακετο με την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ του στις Δημοκρατιες ,αν την κρυβεις για «ψαρεμα» αφελων και για ψηφαλακια ,εισαι απλα ενας πολιτικαντης απατεωνισκος .Το ΚΚΕ δεν εκρυψε ΠΟΤΕ τα ΠΙΣΤΕΥΩ του ….ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ και με εξοριες και με φυλακες και με χαμηλα ποσοστα !!!!! Δεν υπεστειλε ομως ουτε Ιδεολογια ,ουτε τις Αρχες που πιστευει για να ψαρεψει αφελεις .
    Παρε παραδειγμα την «παρεα» τους στην Ολυμπια ….Αν εξαιρεσεις τον Παυλο ,που απο το 09 γεμιζε το ιστολογιο με βιντεο του Χιτλερ ,ΟΛΟΙ οι υπολοιποι Δεξιοι ηταν ,Καραμανλικοι ,Σαμαρικοι (οταν το επαιζε αντιμνημονιο ..) ,πατριωτες με δεξιες καταβολες κοντα στον Καμμενο κλπ .Μαλιστα τον καυτηριαζαν τον Παυλο γαι την λατρεια του στον Ναζισμο ,του τα εχωναν κανονικα ορισμενοι .Εγω ΤΟΝ ΔΕΧΟΜΟΥΝΑ και μιλουσα μαζι του πανω στην Ιδεολογια του γιατι τοτε ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΤΑΝ !!..Τι συνεβει τωρα ;; Αλλαξαν αυτοι οταν εφυγαν προδομενοι και απο τον Σαμαρα ;; ΟΧΙ ….αλλαξε προβια το ΦΙΔΙ … (ακομα και ο Παυλος -κι οχι τυχαια και αυτοβουλα -«εκοψε » τα βιντεακια για τα SS !!!!!)
    Ειναι αριστοτεχνικα στημμενο το παιχνιδακι με την ΧΑ .Ναι!!!! αποτελει την τελευταια εφεδρεια των Εφοπλιστων ,των Βιομηχανων και του Κεφαλαιου ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην Ελλαδα αλλα και Πανευρωπαικα .Δεν διστασαν το 30 ,ενα Ινδικο συμβολο που συμβολιζε την αγαπη του ανθρωπου στη ζωη και σε καθε πλασμα πανω στη Γη ,να το μετατρεψουν σε «Ιδεολογια» – καρικατουρα του κομμουνισμου ,για να αντιμετωπισουν την κομμουνιστικη «λαιλαπα » που τους ερχοταν εν μεσω παλι παγκοσμιας κρισης .Δεν διστασαν να ξεστρατισουν το μισος και την οργη των ανεργων εναντιον τους (το ταξικο μισος για το συστημα τους) σε μισος φυλετικο ,αλλογεννων ή και εμφυλιο ,μεταξυ πεινασμενων !!! Το ιδιο επιχειρουν και τωρα ….Απλα εδω ειχαν «εκτεθει» τα κρυμμενα «φυντανια » τους -πριν την κριση- και τωρα ΟΛΟ το Συστημα κανει οτι περνα απο το χερι του για να μην τους καταλαβει ο πολυς αφελης κοσμος .Ως την ενδυναμωση τους θα τους επιβαλλει να το παιζουν ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ,δλδ «αγνοι» «πατριωτες» ..που ταχαμ ποναν τον τοπο …Μετα θα ερθει το κυνηγι στον πραγματικο ΕΧΘΡΟ τους : την εργατικη ταξη και τον λαο ..

    ΥΓ και ο Χιτλερ αυτους που εστρωναν τις αουτομπαν για τους Krupp και Τhissen στην αρχη τους πληρωνε μεροκαματα και μαλιστα καλα …μετα τους ονομασε «ταγματα αγγαρειας » και «εθελοντες για το Εθνος «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s