Κώστας Γρηγοριάδης: Γιατί αποχωρώ από τον ¨Ριζοσπάστη».


rizospastis_logoek1

Μέσα από την σελίδα του στο facebook ο Κώστας Γρηγοριάδης «μετά από 23 ολόκληρα χρόνια καθημερινής δημοσίευης γελοιογραφιών στο «ριζοσπάστη» όπως γράφει, αποχωρεί από το όργανό της Κ.Ε του ΚΚΕ γιατί αρνείται «να κοροδεύει το κόμμα του και τον εαυτό του»

Το πλήρες κείμενο με το οποίο δηλώνει την αποχώρησή του:

Αποχωρώ από το «Ριζοσπάστη»

ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ

Ημέρα παρασκευή 26-7-13, δύσκολη μέρα για μένα γιατί μετά από 23 ολόκληρα χρόνια καθημερινής δημοσίευης γελοιογραφιών στο «ριζοσπάστη» έκλεισα ένα σημαντικό κύκλο προσωπικής δημιουργίας και πολιτικής έκφρασης μέσω του σκίτσου, αποχωρώντας από την εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Απόφαση εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η παρουσία μου εκεί σηματοδοτούσε και τη προσωπική μου, στο μέτρο του δυνατού, μέσα από το σκίτσο, συμβολή σε ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα που μάχονταν με την ταξική πάλη να πάνε λίγο ψηλότερα.
Μεγάλος καθοδηγητής σε αυτήν την υπόθεση για μένα ήταν ο ιστορικός ρόλος που έπαιζε πάντα το τιμημένο ΚΚΕ, που με τις αποφάσεις του σηματοδοτούσε πάντα αυτό που ο Μαρξισμός-Λενινισμός εξέφραζε.

Εδώ και χρόνια σιγά-σιγά άρχισε να υπάρχει μέσα μου ένας προβληματισμός όμως για το αν βαδίζαμε καλά σε αυτήν την πορεία ή υπήρχαν σοβαρά πισωγυρίσματα σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο τα οποία με τη σειρά τους γεννούσαν διαλεκτικά ζητήματα στο πως διεκδικούμε από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο, στην καθημερινή πάλη για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων.

Μάλιστα, τώρα που αυτά οξύνονται τραγικά από τις μνημονιακές πολιτικές, που πηγάζουν από το πώς το μεγάλο καφάλαιο θα βγει από την κρίση που το ίδιο δημιουργεί με τους κύκλους που κάνει κατά την καπιταλιστική του εξέλιξη.

Προσωπικά, μετά το τελευταίο του συνέδριο, φοβάμαι πως το ΚΚΕ κλείστηκε στον εαυτό του
κι αυτό κυρίως, αδικεί το ίδιο το ΚΚΕ.

Θεωρώ πως μέσα του κρύβει ακόμη απίστευτες δυνάμεις που αν απελευθερωθούν θα κάνουν άλλο ένα ιστορικό θαύμα.

Ειδικά δε, οι αποφάσεις που πάρθηκαν για να βγει η εφημερίδα του ο “Ριζοσπάστης” από το οικονομικό αδιέξοδο που έφτασε όπως ενημερωθήκαμε , αλλά και το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα που εμφανίστηκε στο κόμμα, αποφάσεις που δεν ήταν άλλο από απολύσεις δημοσιογράφων, δεν μπορούσε παρά να με φέρει κάθετα απέναντι σε αυτό.

Πίστευα και πιστεύω, ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ άσχετα πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να απολύει τους εργαζόμενούς του, είτε έιναι μέλη του είτε όχι.

Αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα που δίνουμε στους ταξικούς μας αντιπάλους για να πουν: “ κι εμείς έχουμε κρίση κι εμείς αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα άρα για να σωθεί η επιχείρηση δε θέλουμε αλλά αναγκαζόμαστε να απολύσουμε” κι έτσι το νερό στο μύλο χύνεται εύκολα…

Αν ήμουν κομματικό μέλος (ιδιότητα που είχα μέχρι το 1991) θα καταψήφιζα τέτοιες αποφάσεις, γιατί θα ήταν αντίθετες στα πιστεύω μου έτσι όπως τα απέκτησα μέσα από την κομματική μου ζωή όσο και έξω από αυτήν, γιατί να σημειώσω, πως πάντα αντιμετώπιζα τον εαυτό μου σα να είναι μέλος του ΚΚΕ και ένιωθα ιδιαίτερα περήφανος για αυτό.

Αυτήν τη στιγμή η εφημερίδα περνάει την μεγαλύτερή της κρίση, οι εργαζόμενοι σε αυτήν που απολύθηκαν και ίσως να συνεχίσουν να απολύονται είναι οι μόνοι που δε φταίνε.

Δε ζητήσανε ποτέ τίποτε παραπάνω από αυτό που η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΕΣΗΕΑ είχε κατακτήσει- άλλωστε το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του, πάντα πρωτοστατούσε για καλύτερες συλλογικές συβάσεις εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο.

Άρα πως γίνεται να πληρώνουν λοιπόν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι στην οποιαδήποτε κρίση εμφανίζεται και δεν φταίνε αυτοί;

Δε θέλω να κοροϊδέψω το κόμμα, για αυτό και εξέφρασα στη διεύθυνση τους λόγους που με αναγκάζουν να αποχωρήσω από την εφημερίδα παύοντας να γελοιογραφώ.

Είναι καθαρά μια διαφωνία στις επιλογές που πήρε το κόμμα στη κρίση του “ριζοσπάστη” δεν μπορώ να βλέπω τους συναδέλφους μου, που είναι πραγματικοί φίλοι αλλά και αληθινοί σύντροφοι και που για 23 ολόκληρα χρόνια ήμασταν μαζί σε αυτό το ονειρικό ταξίδι για το καλύτερο, να βγαίνουν στη δίνη της ανεργίας.

Αυτό επίσης μου δημιουργεί απίστευτη πνευματική ασφυξία άρα και μεγάλη δυσκολία να παράξω τις γελοιογραφίες που εγώ επιθυμώ.

Αν διαφωνώ και δεν μιλάω, αν γελοιογραφώ και δεν εκφράζομαι, τότε κοροϊδεύω και το ίδιο το κόμμα αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό κι αυτό ένας κομμουνιστής δεν πρέπει να το κάνει ποτέ.

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6012.html

14 comments on “Κώστας Γρηγοριάδης: Γιατί αποχωρώ από τον ¨Ριζοσπάστη».

 1. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Κάτσε να κάνω το πρώτο σχόλιο εγώ
  και μετά να πάω σε μια δουλειά πόχω.
  Λοιπόν……………..
  Ωχ! το μάτι μου
  😈

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Και τώρα τι του λες αυτουνού ?
   Οτι έχει άδικο ή έχει δίκιο ?
   Το κείμενο με έχει προβληματίσει πάρα πολύ…
   Για αυτό το ανάρτησα…
   Καλησπέρες…

 2. Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

  Ενα δίκιο το έχει. Δεν μπορεί να κηρυττεις αντί-καπιταλισμό και να συμπεριφέρεσαι στους ίδιους τους εργαζόμενους σου ως στυγνος καπιταλιστης εργοδότης.

  Εχει ακόμα δίκιο γιατί το ΚΚΕ είχε ιστορική ευκαιρία να φέρει το σύστημα τούμπα, αλλα είτε δεν είχε τα αυγά, είτε έχει συστημοποιηθει, είτε απολιθωθει και κατάντησε αστερισκος στην ιστορία

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Προσωπικά, μετά το τελευταίο του συνέδριο, φοβάμαι πως το ΚΚΕ κλείστηκε στον εαυτό του
   κι αυτό κυρίως, αδικεί το ίδιο το ΚΚΕ.
   Θεωρώ πως μέσα του κρύβει ακόμη απίστευτες δυνάμεις που αν απελευθερωθούν θα κάνουν άλλο ένα ιστορικό θαύμα.
   ——————————————————————————————–
   Για να το πω απλοϊκά φίλε Γρηγοριάδη, δεν θεωρείς μόνο εσύ ότι το κόμμα
   κρύβει απίστευτες δυνάμεις το ίδιο θεωρούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που απορημένοι αναρωτιώνται 3 χρόνια τώρα
   γιατί αυτό το κόμμα όταν του δόθηκε η ευκαιρία να φέρει τα πάνω κάτω
   εκτός απο μερικές περιπτώσεις
   διάλεξε τον ρόλο του νοικοκυραίου;;
   τι φταίει;; ποιος θα το απαντήσει;;
   Ειναι σαν κι αυτό που όταν
   οι μαμάδες και οι γιαγιάδες όταν ήμασταν παιδιά
   τότε που δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε σε ότι μας ρωτούσαν
   για ζημιές ή σκανταλιές και μας έπιανε ο ξερόβηχας δήθεν,
   αλλά έτσι είναι κι η ζωή καμμιά φορά,
   αχ! αυτός ο σκανταλιάρης ο καπιταλισμός
   που αλλοτριώνει τις συνειδήσεις
   με στριμώχνει στη γωνία και άντε να μετά να αντιδράσω..
   👿

 3. Ο/Η Ενας Πολίτης λέει:

  Η περίπτωση των απολύσεων στον «Ρ» καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την χαώδη διαφορά μεταξύ θεωρητικού κομμουνισμού και υπαρκτού σοσιαλισμού.
  Με απλά λόγια αρκετοί κομμουνιστές-σοσιαλιστές άλλα πρεσβεύουν, όταν μιλούν σε θεωρητικό επίπεδο και άλλα πράττουν, όταν κληθούν να τα εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο.
  Μην ξεχνάμε ότι και στην Κίνα καπιταλισμό..εεε συγγνώμη…κομμουνισμό έχουν!

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Ο Κωστας !!!! το συντροφακι απ το Βολο ,συμφοιτητης απο το 81 στη σχολη .Ενα τροχαιο οταν ηταν μικρος του αφησε μια μικρη αναπηρια (κουτσαινε) .Τον θυμαμαι να ερχεται σε ολες τις εξορμησεις ,συλλαλητηρια (εκει που αλλοι «αρτημελεις» …κολλωναμε ή «κολυομεθα» ) να μας «βαζει τα γυαλια» .Σκιτσογραφος μεγαλος ,ταλεντο . Αμεσως τον αξιοποιησαν στα Φεστιβαλ ,στον Οδηγητη . Αμμισθος (δεν δεχοταν μισθο …το θεωρουσε χρεος κομμουνιστικο «Το ταλεντο του ο καθε σφος εχει χρεος να το προσφερει στο κομμα και στον λαο αυριο ανηδιοτελως !!! ελεγε «).Μετα τον πηρε ο Σταθης στον Ρ . Τον ζητουσαν οι ΔΟΛ ,Εθνος κλπ και αυτος γελαγε ….Αργοτερα τον πηρε επισημα ο Ρ (του εβαλαν και τα ενσημα τα πριν ) και …χαθηκαμε ………..
  Πριν 2-3 χρονια εμαθα πηρε συνταξη …ομως συνεχιζε να στελνει στον Ρ γελοιογραφιες ,να βοηθα οπως μπορει …ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΗΜΕΡΑ ( εκτος απο την τιμια και συντροφικη του επιστολη ):

  Αναρθρες κραυγές…

  Από μερίδα του Τύπου και του διαδικτύου εμφανίζεται ο πρώην σκιτσογράφος του «Ριζοσπάστη» Κ. Γρηγοριάδης ως απολυμένος «εν ψυχρώ» από την ηγεσία του ΚΚΕ!!!

  Ο «Ριζοσπάστης και η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορούσαν να απολύσουν τον Κ. Γρηγοριάδη για τον απλό λόγο ότι, εδώ και 6 χρόνια, ο συγκεκριμένος ήταν συνταξιούχος και συνεργαζόταν με την εφημερίδα, ως σκιτσογράφος.

  Πρόκειται για δική του επιλογή να διακόψει τη συνεργασία του με την εφημερίδα, δημοσιοποιώντας τις πολιτικές διαφωνίες και απόψεις του. Προς τι λοιπόν οι άναρθρες κραυγές, κύριοι της αντικειμενικής ενημέρωσης;

  ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ τοσο …ΤΟΣΟ σχετικα με το κομμα !!! ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ????

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Φίλε μου Λεωνίδα γνωρίζεις ότι και εγώ και ο Μανώλης δεν βοηθάμε κανέναν…
   Το κόμμα που ονομάζεται ΚΚΕ έχει αγνούς,τίμιους και φλογερούς πατριώτες όπως εσύ και αμέτρητους άλλους, που έδωσαν το αίμα τους για αυτήν την πατρίδα.
   Πολλοί άνθρωποι όμως στέκονται κριτικά στο κόμμα αυτό και διατυπώνουν κάποιες απόψεις διαφορετικές από την επίσημη γραμμή.
   Και δεν είναι εχθροί του κόμματος…
   Αυτό όμως δεν είναι κακό και προσωπικά νομίζω ότι είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας…

   Και τώρα πές μου…
   Εάν ΔΕΝ αναδημοσίευα αυτήν την επιστολή θα μαθαίναμε αυτά τα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ που έχεις γράψει ?
   Nομίζω πώς όχι.
   Εγώ λοιπόν προσωπικά δεν ξέρω κανέναν Γρηγοριάδη…
   Εγώ ξέρω έναν Λεωνίδα και αυτόν τον εμπιστεύομαι.
   Και αυτό μου φτάνει…
   Hasta la victoria siempre…

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Κι εχω εμεινα καγκελο με το ΟΝΟΜΑ οταν το διαβασα εδω!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ !!!
    Μετα μπηκα στο διαδυκτιο και διαβασα κι εφριξα !!! ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ειχε βαλει την επιστολη του Κωστα (οπως κανατε ΕΣΕΙΣ και ΜΠΡΑΒΟ σας ),αλλα «ριχνανε » χολες δεξια κι αριστερα .Ειναι φανερο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ το ΚΚΕ οσο χρησιμοποιει τις δικες τους ανηθικες τακτικες .Αντιθετως λειτουργει και ως ταξικο τους αλλοθι στην επιθεση εναντια στην εργατικη ταξη
    Ετσι μπηκα και στο 902 πορταλ να δω τι λενε κι αυτοι (εξ ου και το αποσπασμα)

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
    οι εξελιξεις στο εσωτερικο της αριστερας ΠΡΕΠΕΙ να ενδιαφερουν Δημοκρατη Πατριωτη

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

     …καθε Δημοκρατη Πατριωτη

     SIEMPRE COMANDANTE (κι ας ζηλεψει ο «αλλος» χιχι)

     • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

      Γιατί να ζλέψω ρε άπλυτο αναρχοκομμούνι
      όλο κομαντάντε και κομαντάντε
      δεν υπάρχει κομαντάντε ρε,
      ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
      Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ
      😈
      AΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ!

 5. Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

  Λεωνίδα, πότε το κόμμα θα πάψει να συμπεριφέρεται σαν παλαιοημερολογίτης του ορθόδοξου σοσιαλισμού;

  Κανείς δε θα σας δώσει παράσημο για την εμμονή σας στην ιδεολογική καθαρότητα των πολιτικών σας επιλογών.

  Γιατί είναι δύσκολο να συμφωνήσετε – επί συγκεκριμένων αρχών και με συγκενριμένους στόχους – και να συμμαχήσετε με άλλες δυνάμεις για να πετύχετε την ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος;

 6. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Eπειδη εισαι καινουργιος εδω ,ας συστηθω λοιπον : 81 με 2001 ημουν μελος και στελεχος αυτου του κομματος ..εκτοτε στηριζω εκ του …μακροθεν (οπως ο Κωστακης της αναρτησης )
  Εδω και 3 χρονια εχω τις ιδιες αποριες με σενα ….

  ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ :
  η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» που φανταζονται οι υπολοιποι πολιτικοι σχηματισμοι ΔΕΝ εχει καμμια σχεση με την ΑΝΑΤΡΟΠΗ που πιστευει το ΚΚΕ οτι χρειαζεται εξ αναγκης ο τοπος !! Οι αλλοι αφηνουν εξω την ΟΥΣΙΑ ,δηλαδη την υπογεια καπιταλιστικη εξουσια που κατεχουν κι ελεγχουν 200 «οικογενειες» και 10 μονοπωλεια ,στηριζομενοι με νυχια και με δοντια απο την ΕΕ και τους μηχανισμους της !!!
  Εδω ομως υπαρχει τεραστια πειρα στο κομμουνιστικο κινημα σε «ελιγμους» ,»τακτικες» και «ανοιγματα «,»συμμαχιες» χωρις να χανεσαι απο τον ουσιαστικο ΣΤΟΧΟ !! ….εκει κατι δεν κανουν καλα οι ΚΚΕδες τα τελευταια χρονια

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Βρε, φέρε εσύ τα πάνω κάτω, κατέλυσε τις δυνάμεις καταστολής που κόβουν το οξυγόνο των λαικών διεκδικήσεων, και το ζήτημα των 200 «οικογενειών» το κανονίζουμε μετά.

   Κι εγώ εκ του μακρόθεν για χρόνια, αλλά όχι πλέον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s