Μη! Σταμάτα! Μας βλέπουν…


High tech overhead security camera with a gradient blue sky. - stock photo

Στο Λονδίνο είναι τοποθετημένες 422.000 κάμερες ασφαλείας. Στην ίδια πόλη, κάθε λεωφορείο έχει έξι κάμερες. Στο Παρίσι, οι αρχές σκοπεύουν να ενισχύσουν το σύστημα παρακολούθησης της πόλης με προσθήκη 13.000 καμερών. Στην Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε επένδυση της τάξης των 40.000.000 $ για την εγκατάσταση νέων, σύγχρονων καμερών.  Στην Αθήνα oi αναρχικοί τις σπάνε. Αλήθεια γιατί τις σπάνε; Και για να θέσω και αντίστροφα το ερώτημα, εμείς γιατί δεν τις σπάμε;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί βάζουμε κάμερες στους δρόμους; Η απάντηση που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη των περισσότερων είναι η πρόληψη και η πάταξη του εγκλήματος. Η απάντηση αυτή μοιάζει παραπάνω από λογική: Τοποθετώντας κάμερες σε όσα το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης, ο εν δυνάμει εγκληματίας αποθαρρύνεται από το να προβεί σε κάποια παράνομη πράξη, καθώς γνωρίζει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ακόμα κι αν το κάνει αργά ή γρήγορα θα αναγνωριστεί, καθώς όλοι θα γνωρίζουν το πρόσωπό του, θα συλληφθεί και θα τιμωρηθεί. Ένα πρώτα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι η όλη λογική βασίζεται στον φόβο και την καταστολή.

Η θεωρία περί της αποτελεσματικότητας των καμερών που μόλις διατυπώσαμε μοιάζει σωστή και αν μη τι άλλο ορθά διατυπωμένη. Ας αφήσουμε τώρα τους αριθμούς να μιλήσουν: στο Λονδίνο, εν έτη 2008, ανά χίλιες κάμερες αντιστοιχεί η εξιχνίαση μόλις ενός εγκλήματος. Το στοιχείο αυτό δείχνει τη χαμηλή αποτελεσματικότητα της χρήσης καμερών. Το ίδιο δείχνει και βρετανική έρευνα που διεξάχθηκε το 2005 και η οποία καταλήγει στο ότι η χρήση καμερών δεν οδηγεί απαραίτητα στη μείωση της εγκληματικότητας. Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να την βρείτε εδώ:http://rds.homeoffice.gov.uk/rds/cctv2.html.

Φυσικά, τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζουν οι Αρχές. Και παρόλα αυτά συνεχίζουν ακάθεκτοι να θυσιάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό επενδύοντας σε συστήματα τηλεπαρακολούθησης. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτήν την αλόγιστη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος; Ηλιθιότητα; Λανθασμένοι χειρισμοί; Ή μήπως άλλες σκοπιμότητες; Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια του δημάρχου της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε για την επένδυση ύψους 40.000.000 $ για την επέκταση του συστήματος παρακολούθησης της πόλης. Συνοπτικά, είπε ότι με την εγκατάσταση των καμερών σε κάθε δυνατό σημείο, οι πολίτες θα ζουν με την εντύπωση ότι ακόμα κι ο διπλανός τους, τους παρακολουθεί. Έτσι, ζώντας μέσα στο φόβο της διαρκούς παρακολούθησης, δε θα τολμούν να κάνουν την παραμικρή ύποπτη κίνηση. Όπως ακριβώς το είχε περιγράψει ο Τζωρτζ ΄Οργουελ  στο μυθιστόρημά του «1984».

Έτσι, αυτό που επιτυγχάνεται με την εκτεταμένη χρήση συστημάτων παρακολούθησης είναι η δημιουργία φοβισμένων πολιτών, πολιτών που δεν εμπιστεύονται κανέναν, για να συνθέσουν τελικά μια διασπασμένη κοινωνία με παντελή έλλειψη συνοχής. Μια κοινωνία αποτελούμενη από εν δυνάμει ρουφιάνους, έτοιμους να αναγνωρίσουν το πρόσωπό σου και να σε καταδώσουν για τον πλέον ασήμαντο λόγο. Μια κοινωνία μπανιστιρτζήδων που ψάχνουν να βρουν μέσα στο πλήθος το πρόσωπο που έδειξε η κάμερα. Δεν ξέρουμε τι έκανε, αλλά το έδειξε κι επομένως πρέπει πάση θυσία να βρεθεί. Τέτοιες καταστάσεις ρουφιανιάς η χώρα μας έχει ήδη ζήσει κατά τη διάρκεια της χούντας και δε νομίζω πως κανένας νοήμων άνθρωπος θέλει να επαναληφθούν.

Κι από την άλλη, κάθε έννοια ιδιωτικότητας καταλύεται. Ανά πάσα στιγμή το κράτος μπορεί να ξέρει που είσαι, τι κάνεις και με ποιόν το κάνεις. Στις ΗΠΑ λένε πως μετά από την 11η Σεπτεμβρίου το θέμα της ιδιωτικότητας είναι παντελώς αδιάφορο, το έχουνε ξεπεράσει  και το μόνο που προέχει είναι η ‘ασφάλεια’. Εμείς τι λέμε; Κλασικά τίποτα. Συνήθως, γιατί δεν έχουμε άποψη, αλλά ακόμα κι αν έχουμε την κρατάμε για τον εαυτό μας. Αλλά το ερώτημα το μείζον, είναι ένα: ‘αυτοί οι μαλάκες οι αναρχικοί γιατί τα σπάνε;’

Πηγή,http://modern-writers.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s