Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη (Κώστας Βάρναλης)


(Δύο Αποσπάσματα)
 ………Αν με δικάζατε ένας ένας χωριστά, ώ άντρες Αθηναίοι, θα μ’ αθωώνατε. Τόσο πολλοί δε μπορείτε…..Οσο πιότεροι κολλάνε συναμεταξύ τους και κάνουνε πλήθος, τόσο λιγότερ’ η κρίση τους και πιότερ’ η κάκιτα…….

…….Κι αν έισαστε κολλημένοι πεντακόσιοι διαλεχτοί σοφοί, ( Σωκράτηδες ας πούμε), δε θα κάνατε μισό Μπερτόλδο. Οχι τώρα πού ‘ σαστε πεντακόσιοι Μπερτόλδοι!… Πλήθος, δημόσια γνώμη,- τεράστιο κοπρόσκυλο δεμένο στο παλούκι μέσα στον ήλιο. Ολο τον καιρό κοιμάται, ξύνει την ψώρα του και χυμάει λυσσασμένα, μόλις θελήσει κανείς ναν το βγάλει απ’ τη συνήθεια του, να του λύσει την αλυσίδα. Ετσι και σεις, μόλις σας μηνύσανε πως χαλάω τη Θρησκεία, τα παιδιά και τη Λογική, πεταχτήκατε πάνου στις χιλιάδες τα ποδάρια σας κι αρχίσατε να χτυπάτε τις συμπληγάδες τα σαγόνια σας, για να με λιώσετε κει μέσα……Αν έτρωγα φλόγες και κατάπινα σπαθιά, σαν τους σαλτιμπάγκους των πανηγυριών, δε θα παραξενευόσαστε, γιατί θα πιστεύατε πως αληθινά καταπίνω τα σπαθιά και τρώω τις φλόγες. Κι αν ήμουνα κομπογιαννίτης  να σας μπουκώνω κάτουρα και μαγαρισιές, θα πιστέβατε, πως σε μένα χρωστάτε τη ζωή σας. Θα καταλαβαίνατε και θα με πλερώνατε…….
* ……Γιατί μάθατε το λαό, να περιμένει την εφτυχία του  απ’ τον ουρανό και να μην την περιμένει από σας! Αμα λοιπόν του πάρεις την ελπίδα του τίποτα, του παίρνεις το παν! Και σε ξεσκίζει!!
* ……Οποιος είναι στα πράματα , φοβάται την αλλαγή. Κι ο πεσμένος την αποθυμάει και την ετοιμάζει με κάθε τρόπο. Ο κοσμάκης στέκεται στη μέση και πλερώνει τα σπασμένα. Το ίδιο δυστυχεί με τα παράνομα και με τα νόμιμα καθεστώτα και με την τυραννία και με τη λεφτεριά. Για να μην καταλαβαίνει και να μην αντιστέκεται του λέτε ψέματα και τον φοβερίζετε. Είναι λαοί που ζούνε στα δάση, δεν έχουνε νόμους, τρώνε τις ψείρες τους, όμως αγαπάνε τη λεφτεριά τους. Βάρβαροι λαοί! Εμείς ζούμε στην ωραιότερη πολιτεία του κόσμου, έχουμε τους σοφότερους νόμους, δεν τρώμε τις ψείρες μας κι αγαπάμε τους κατεργαρέους που μας τρώνε……
* …..» Εμείς δεν ξέρουμε δικολαβίες. Εφαρμόσαμε τους νόμους», ακούω κάποιονε να φωνάζει. Κι εγώ σας λέω: Μονάχα αν παραβαίνατε το νόμο, δε θα μ’ αδικούσατε!
Γιατί σκοπός των νόμων δεν είναι να τιμωρούνε τους φταίχτες, μα τους αδικημένους και να μποδίζουνε τους κλεμένους, να κλέψουνε κι αυτοί. Νόμος θα πει θέληση των δυνατών κι αδυναμία των άβουλων. » Δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον». Ετσι πάνω κάτω το ‘ χα σκεφτεί και μονάχος μου, μα πρόλαβε και το διαλάλησε κείνος ο Πώλος και μ’ ανάγκασε να τονε κοντραστάρω. Και στη γλώσσα μας «κρείττων» είναι ο δυνατότερος. Κι ο Σόλων δε δυσκολεύτηκε να πει πως έφερε την τάξη στην τρικυμισμένη πολιτεία: » κράτει νόμου βίην τε και δίκην συναρμόσας» Μ’ άλλα λόγια, σιγουράρησε με τη βία το δίκιο, ήγουν το συφέρο των δεινατότερων.
Και ποιοι ‘ναι οι δυνατότεροι? Μήτε κείνοι πόχουνε τα πιο γερά και γυμνασμένα κορμιά: οι πεχλιβάνηδες, ο Μίλων, ο Ηρακλής, ο πετεινόμυαλος Ηρακλής, που μ’ όλα τ’ ατσαλένια μπράτσα του γίνηκε κλωτσοσκούφι μιας γκόμενας και κοκόνα με ρόκα και φουστάνια. Μήτε κείνοι πόχουνε τα πιο γερά κι ανωφέλεφτα μυαλά: φιλόσοφοι, σατυρικοί, ποιητάδες κι ούλ’ οι μισάνθρωποι κι οι γεροπαράξενοι. Μήτε κείνοι πόχουνε τις πιο γερές ψυχές: ¨ενας Προμηθέας, ένας Λεωνίδας, ένας Κυναίγειρος- μυθικά προσώπατα, πλάσματα της φαντασίας των φοβιτσάρηδων!
Δυνατότεροι παντού και πάντοτες είναι οι κλέφτες……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s