Η υγεία, ατμομηχανή της κουβανικής οικονομίας


Τα υψηλότερα εισοδήματα της Κούβας προέρχονται από την πώληση των ιατρικών της υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η «οικονομική μηχανή» που απλώνεται σε πέντε ηπείρους αποτελείται από 15.000 γιατρούς, 2.300 οφθαλμιάτρους, 15.000 απόφοιτους ιατρικής, 5.000 τεχνικούς υγείας και άλλους.
Οι περισσότεροι ιατροί εργάζονται στη Βενεζουέλα, αλλά υπάρχουν και 4.000 ακόμη σε διάφορες χώρες της Αφρικής, 500 στην Ασία και στον Ειρηνικό και 40 στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης μια ‘ταξιαρχία’ 1500 ιατρών που είναι σε θέση να ανταποκριθούν γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο, όπως συνέβη και με το Πακιστάν μετά τον μεγάλο σεισμό.Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, γιατί η Δημόσια Υγεία αρνείται να δώσει συνεντεύξεις γι ‘αυτό και, επίσης, δεν επιτρέπει στους γιατρούς της να μιλήσουν γι’ αυτό.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 6.000 Κουβανούς γιατρούς, αλλά οι διαπραγματεύσεις σίγουρα θα καθυστερήσουν λόγω διαδικαστικών θεμάτων, και ιδίως λόγω της ιατρικής σχολής – γίγαντα – της Λατινικής Αμερικής, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει η σωστή προετοιμασία για αυτό.
Το παράδοξο είναι ότι θα ανατεθεί στους Κουβανούς γιατρούς να αναλάβουν το έργο στις παραγκουπόλεις ή στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, όπου οι εθνικοί γιατροί δεν παράγουν έργο σε αυτές τις περιοχές και επίσης επειδή η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων είναι αμελητέα.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Βραζιλία χρειάζεται 50.000 περισσότερους γιατρούς για να παρέχουν την βασική κάλυψη υγείας για όλους τους πολίτες της.Η Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιβάλει εμπάργκο στην Κούβα και μέσω αυτού παρεμποδίζει οποιαδήποτε συναλλαγή προσπαθεί να έχει το νησί, ύπουλα έχει εφαρμόσει ένα γρήγορο πρόγραμμα για απόκτηση βίζας για τις ΗΠΑ, προσπαθώντας έτσι να δελεάσει όλους τους γιατρούς που εκτελούν αποστολές στο εξωτερικό. Κάθε Κουβανός γιατρός που εργάζεται σε άλλη χώρα και στην οποία βρίσκεται προξενείο των ΗΠΑ, έχει την δυνατότητα να πάρει βίζα πολύ εύκολα όσον αφορά τις διαδικασίες για να μεταναστεύσει σχεδόν αυτόματα στην Αμερική, αν και για την άσκηση της ιατρικής θα πρέπει να δώσει μια δοκιμή, από την οποία όμως περνά μόνο μια μικρή μειοψηφία.Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν η Κούβα είχε στείλει στην Αλγερία την πρώτη ομάδα γιατρών της. Από τότε και μέχρι σήμερα πάνω από 130.000 γιατροί έχουν υπηρετήσει σε 108 χώρες ανά τον κόσμο.
Για δεκαετίες ήταν μια βοήθεια που δεν είχε κόστος, αλλά μετά από την συμφωνία που έκλεισε η Κούβα με τη Βενεζουέλα, η πρώτη άρχισε να επωφελείται καθώς αντάλλασσε τις ιατρικές της υπηρεσίες με πετρέλαιο. Σήμερα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δωρεάν αποστολές όπως στην Αϊτή, στις περισσότερες χώρες υπάρχει χρέωση για τις υπηρεσίες.Μέχρι τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, υπήρχαν μόνο 6.000 γιατροί σε όλο το νησί, οι μισοί όμως αμέσως μετά εγκατέλειψαν τη χώρα. Για το λόγο αυτό μετέπειτα προωθήθηκε η δημιουργία νέων επαγγελματιών, δημιουργήθηκαν σχολεία σε όλες τις επαρχίες, οι γιατροί που έμειναν έγιναν δάσκαλοι, η δημόσια εκπαίδευση έγινε ελεύθερη, δεν καταβάλλουν οι μαθητές στα σχολεία ή στις σχολές ποσά για δίδακτρα ή για βιβλία, και φυσικά έπειτα από μερικές δεκαετίες, το αποτέλεσμα ιδίως σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής είναι να υπάρχει στο νησί μια υψηλότερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό από ό, τι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s