Σκύψτε, ωφελημένοι!


…ή όνειρα με «μετακινούμενο ορίζοντα»

Mετά τον «απασχολήσιμο», μετά τον εργαζόμενο-λάστιχο, μετά τον   ευέλικτο, μια νέα κατηγορία υπο-εργαζόμενου έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Είναι ο «ωφελούμενος», αυτός που ωφελείται από τα νέα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης σε δήμους, σχολεία και νοσοκομεία, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση των απατεώνων.

Τροπολογία της ντροπής ή της παρηγοριάς στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Στις εφημερίδες, στη στήλη των Κοινωνικών, θα εμφανιστούν νέου τύπου μικρές αγγελίες, π.χ.: «Νέος ωφελούμενος, μορφωμένος και ωραιότατος, κάτω των 25, ζητεί νέα ωφελουμένη με ανάλογα προσόντα, για ολιγόμηνη σχέση με σκοπό την επιβίωση».
Δύο ωφελούμενοι μαζί, ευτυχία και φαϊ, όπως θα έλεγε ένας παλιός φίλος. Ο μισθός του ωφελούμενου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 490 ή τα 427 ευρώ το μήνα και το ημερομίσθιο τα 19 ή τα 17 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία (άνω ή κάτω των 25), ενώ η διάρκεια της εργασίας θα είναι ολιγόμηνη. Αυτό έλειψε, οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν κακές συνήθειες και να έχουν την απαίτηση να εργάζονται καθ’ όλο το έτος. Πάρε ένα ξεροκόμματο, ένα εξάμηνο, ένα πεντάμηνο και πολύ σου πέφτει!Ούτε καν ξεροκόμματο. Ένα κακομοιριασμένο, άσαρκο κόκαλο με σκοπό την «ανάσχεση της ανεργίας». Η δουλειά δεν είναι για χόρταση, αδέλφια!
Τυχεροί, υπερ-ωφελούμενοι θα πρέπει να χαρακτηριστούν κάποιοι που κατάφεραν να βρουν δουλειά σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ διετούς διάρκειας με 500 ευρώ το μήνα. Αυτοί μπορούν να κάνουν όνειρα για τη ζωή τους με ορίζοντα διετίας. Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή: «Η κρίση έχει μετακινούμενο ορίζοντα και θέλει πολύ κόπο, επιμονή, σύστημα δουλειάς για να μπορείς να πετύχεις τον εθνικό στόχο εξόδου από την κρίση χωρίς να επηρεάζεσαι από τον μετακινούμενο ορίζοντα της ευρωπαϊκής κρίσης που συνεχώς επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται».
Μετακινούμενος ο ορίζοντας της εργασίας, ανύπαρκτος ο ορίζοντας της ελπίδας, καταθλιπτικά παρών ο ορίζοντας της ασυναρτησίας και της κοροϊδίας. Σήμερα έχει, αύριο δεν έχει. Και από το κλασικό «σκύψε, ευλογημένη», φτάσαμε στο «σκύψτε, ωφελημένοι!», σκύψτε, συρθείτε, βουβοί και αλλοπαρμένοι, γιατί ο ορίζοντας μετακινείται, επαναλαμβάνεται, ανακυκλώνεται.

2 comments on “Σκύψτε, ωφελημένοι!

  1. Ο/Η Kimwn λέει:

    Ουδείς ανεβαίνει στην καμπούρα σου (ή/και σβέρκο) αν εσύ δεν σκύψεις πρώτα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s