ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ


ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣτου ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Η βασική αιτία της καταβαράθρωσης τόσο της άλλοτε κραταιάς Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και της υποτυπώδους βορειοαμερικάνικης, είναι ότι αντί να αναπτύξει νέα θεωρητικά εργαλεία για να αναλύσει ένα νέο συστημικό φαινόμενο όπως η παγκοσμιοποίηση —που σήμερα σαρώνει εργασιακές σχέσεις, συντρίβει υπεραιωνόβιες κοινωνικές κατακτήσεις, ξεπουλά τον κοινωνικό πλούτο και συνθλίβει τα λαϊκά εισοδήματα— είτε καταφεύγει σε θεωρητικά εργαλεία του 19ου αιώνα, είτε κάνει κάτι χειρότερο. Καταφεύγει σε υποπροϊόντα της μεταμοντέρνας ιδεολογίας της παγκοσμιοποίησης (ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση κ.λπ.) και σε αποπροσανατολιστικές συνωμοσιολογίες του τύπου «δόγμα σοκ» που πιπιλάνε «κόκα-κόλα διανοούμενοι», αλλά και «αντιεξουσιαστές της συμφοράς»!

Έτσι, ένα κοσμοϊστορικό κοινωνικό-οικονομικό συστημικό φαινόμενο όπως η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο με όρους των συστημικών τάσεων της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς και της αδυναμίας της Κοινωνικής Πάλης να δημιουργήσει ισχυρές αντί-τάσεις να τις αντιστρέψει, ερμηνεύεται σαν «δόγμα» ή «κακή» πολιτική που επιβάλλουν στη κοινωνία κάποιες αντίστοιχα κακές ελίτ. Το συμπέρασμα προφανές. Αρκεί να απαλλαχτούμε από τις κακές αυτές ελίτ για να ξεπεράσουμε την σημερινή καταστροφή. Και αυτό μπορεί να γίνει απλά με το να ψηφίσουμε μια καλή «Αριστερά» που θα μας απαλλάξει από τα Μνημόνια και θα βάλει τάξη στις κακές αυτές ελίτ, πιθανώς και με τη βοήθεια παρόμοιων αριστερών «κινημάτων» στον Νότο.

Άλλοι, πιο «προχωρημένοι», υποστηρίζουν παραλλαγές της ίδιας Αριστεράς, που τώρα μεν ξεθαρρεύτηκε να θέσει θέμα Ευρώ, όχι όμως και θέμα παράλληλης εξόδου από την ΕΕ, παρόλο το πανευρωπαϊκά διογκούμενο λαϊκό ρεύμα εναντίον της. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, ακόμη και με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) που μπορεί μεν να μιλά για έξοδο από το Ευρώ και δειλά-δειλά για κάποια μακρινή έξοδο από την ΕΕ, χωρίς όμως να θέτει ποτέ θέμα παγκοσμιοποίησης και αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της οικονομικής εξωστρέφειας, μήπως κατηγορηθεί (από ποιους άραγε;) ως «εθνικιστική». Ακόμη και το ΚΚΕ, μολονότι θέτει —έστω έμμεσα με τη μορφή της λαϊκής οικονομίας που προτείνει— παρόμοια θέματα, τα ανάγει ουσιαστικά στη Δευτέρα Παρουσία της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας. Όμως, χωρίς αυτά τα στοιχεία, απλή έξοδος από το Ευρώ, ή ακόμη και την ΕΕ, θα είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, καταστροφική από τη σημερινή κατάσταση.

Η ίδια αυτή άθλια εικόνα της Αριστεράς εμφανίζεται παντού στην Ευρώπη, ενώ στην Αγγλία το εθνικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας που απαιτεί άμεση έξοδο από την ΕΕ, τώρα προβλέπεται να έλθει πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές αφού το αγκαλιάζουν μαζικά τα λαϊκά στρώματα. Όμως, τα εθνικιστικά κόμματα, από μόνα τους, δεν πρόκειται ποτέ να θέσουν θέμα κοινωνικής απελευθέρωσης, πέρα από το θέμα της εθνικής απελευθέρωσης, που σωστά θέτουν εφόσον σήμερα η εθνική κυριαρχία ισοπεδώνεται από την παγκοσμιοποίηση. Γι’ αυτό και δεν βάζουν θέμα μόνιμων αυστηρών κοινωνικών ελέγχων στις αγορές εργασίας, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών, που αποτελούν όμως προϋπόθεση για κάθε κοινωνική απελευθέρωση. Αυτό ακριβώς το σημείο έθεσε πρόσφατα ο ριζοσπάστης γεν. γραμματέας των Βρετανικών συνδικάτων συγκοινωνιών, Bob Crow, κατηγορώντας την Αριστερά ως υπεύθυνη για τη μαζική άνοδο της εθνικιστικής Δεξιάς.

Πρόσφατη, για παράδειγμα, έρευνα του Ιδρύματος του κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Rosa Luxemburg για την οικονομική κρίση αποτελεί σαφές δείγμα της πλήρους αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, καταλήγοντας ουσιαστικά σε αποπροσανατολιστικές αναλύσεις, καθώς και ανάλογες προτάσεις για την διέξοδο από αυτή. Έτσι, οι αιτίες της κρίσης αποδίδονται βασικά στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που οδηγούν σε οικονομική καταστροφή τις περιφερειακές χώρες και σε αδιέξοδο…την ΕΕ, ενώ κρύβεται επιμελώς ότι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία των ανοικτών και απελευθερωμένων αγορών, ο βασικός παράγοντας που κρίνει την ίδια την οικονομική επιβίωση μιας χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτό και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα όταν ισχυρίζονται ότι πουθενά οι πολιτικές λιτότητας δεν οδήγησαν σε ανάπτυξη. Όμως, τα σημερινά αναπτυξιακά «θαύματα», η Κίνα, η Ινδία κ.λπ. θεμελιώνονται ακριβώς στη μόνιμη λιτότητα, δηλαδή τους εξαθλιωμένους μισθούς και τα ανύπαρκτα κράτη-πρόνοιας. Και αυτό δεν το κάνουν οι Ευρωπαϊκές ελίτ από τον σαδισμό της Μέρκελ. Το κάνουν γιατί η ανταγωνιστικότητα τους, ως Κοινοτικό μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές, μειώνεται συνεχώς στην περίοδο από το 1980 μέχρι σήμερα. Έτσι, όταν τη περίοδο 1979-1989 τo Κoινoτικό μερίδιo ήταν στάσιμο, τo Απωανατoλικό εκτοξευόταν κατά 48%, ενώ στη περίοδο 1995-2008 όταν το μερίδιο τους μειωνόταν κατά 16%, το Απωανατολικό αυξανόταν κατά 86% (Παγκόσμια Τράπεζα). Αντίστοιχα, η Ελληνική ανταγωνιστικότητα μειώθηκε κατά το ένα τρίτο μεταξύ 1995 και 2008!

Είναι λοιπόν φανερό ότι είτε είμαστε έξω από το Ευρώ, είτε ακόμη και έξω από την ΕΕ, όσο η χώρα είναι ενσωματωμένη στη παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς και κριτήριο της ευημερίας της είναι η ανταγωνιστικότητα, τις ίδιες ακριβώς πολιτικές λιτότητας θα εφαρμόζει για να δει «ανάπτυξη», μέσα από την πλήρη…Κινεζοποίησή της!

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Πηγή. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12240:takis-fotopoulos-eleutherotipia&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

12 comments on “ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

 1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  «Ακόμη και το ΚΚΕ, μολονότι θέτει —έστω έμμεσα με τη μορφή της λαϊκής οικονομίας που προτείνει— παρόμοια θέματα (δλδ παγκοσμιοποίησης και αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της οικονομικής εξωστρέφειας), τα ανάγει ουσιαστικά στη Δευτέρα Παρουσία της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας.»

  Η συνολικη προταση του ΚΚΕ παρουσιαστηκε και επεξεργαστηκε και στο 19ο Συνεδριο του και βασιζεται σταθερα σε 4 αξονες ,απο το 10 ακομα ,που τα περιλαμβανουν ολα (και τα εντος και τα εκτος παρενθεσης απο το παραπανω αποσπασμα ) :

  -Εξοδο απο ΕΕ και ΝΑΤΟ
  -Μονομερης διαγραφη του συνολικου χρεους (Χρεος σεν υπαρχει για τον λαο)
  -Κοινωνικοποιηση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και μεσων παραγωγης
  -Λαικη εξουσια με αμεση ανακλητοτητα των αντιπροσωπων

  …..αυτα τα αναγει στη Δευτερα παρουσια;;;
  Αυριο το πρωι ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ γινονται ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ !!
  Ποιος θα τα κανει ο Κουτσουμπας μονος του ή η ΚΕ ;;;
  Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ……αν θελει
  Δεν θελει ;;; Μνημονια ,λιτοτητα ,ανεργια και φτωχια ,οχι ως την Β΄Παρουσια ,αλλα μεχρι να βγαλει ο ΗΛΙΟΣ ΚΕΡΑΤΑ

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Ο Φωτόπουλος είναι σοφός άνθρωπος…
   Ξέρει τι λέει…τους ξέρει όλους…
   Λάθος μπορεί να κάνει, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο διανόησης…!
   Καληνύχτα αδελφέ

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Τϊποτα δεν είναι τυχαίο. Ο λαός γνωρίζει ότι για να φτάσεις στην κορυφή του όποιου κτιρίου θα ανέβεις έναν – έναν τους ορόφους. Όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα είναι αποτέλεσμα μια εξελικτικής πορείας 100ετιών. Δεν έγιναν μέσα σε ένα βράδυ, ούτε μέσα σε ένα χρόνο. Όταν λοιπόν το όποιο κόμμα επιμένει στη λογική του «με τη μια στην κορυφή του κτιρίου», «όλα ή τίποτα» και όλα τα ανάλογά τους, ο λαός ξέρει ότι έχει απέναντί του μια, ιδανική ίσως αλλά, ανέφικτη πρόταση.
   Τυχαία η απαξίωση του ΠΑΜΕ και όλων των συνδικαλιστικών φορέων τώρα που οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε ότι τόσα χρόνια φώναζαν κυρίως για να στηρίζουν «τα ευγενή ταμεία» και τις «προνομιούχες τάξεις» εργαζομένων που και εν μέσω κρίσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το σύνολο των εργαζομένων και του ελληνικού λαού ;
   Τυχαίο ότι με την ίδια λογική οι κυβερνώντες τα προηγούμενα χρόνια μοίραζαν φιλέτα, μερίδες και κοκκαλάκια στον κόσμο για να νέμωνται οι ίδιοι το βόδι, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανισότητα στο μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού, για να λειτουργήσουν ως αναχώματα στην κρίση που βιώνουμε ; Ή μήπως θεωρούμε την δεδομένη χρονική στιγμή ότι έχουν κοινά ζητούμενα ο κλητήρας του ΟΤΕ ή οι εργαζόμενοι στην Βουλή, με τον εργαζόμενο στη ναυπηγική ζώνη ή στην υφαντουργία ; (τα παραδείγματα δεν είναι καθόλου τυχαία) Για να μην αναφερθούμε στις ανισότητες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που τώρα έγιναν ορατές στην πλειοψηφία του κόσμου. Εδώ δεν υπάρχει ταξική διαφορά ; Ή μήπως οι απολαβές των χιλιάδων, στο όνομα του κοινού αγώνα, εξισώνονται με τις απολαβές του βασικού ;
   Οι 1500000 άνεργοι του ιδ. τομέα, στο όνομα ποιού κοινού αγώνα, εξισώνονται με τις διασφαλισμένες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ;

   Με αφορμή το άρθρο θυμήθηκα μια παλιά συζήτησή μου με τον Αμετανόητο.

   Εϊναι επιτακτική ανάγκη για τα παραπέρα βήμα. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι πολεμάς τον καπιταλισμό ενώ έχεις υιοθετήσει τμήματα της πολιτικής και της επιχειρηματολογίας του πχ διεθνοποίηση – παγκοσμοιοποίηση. Απουσιάζει το ουσιαστικά νέο ως πρόταση σε πνευματικό επίπεδο ώστε να τεθούν οι βάσεις για πραγματικά νέες οπτικές και διεξόδους απ τα υπαρκτά προβλήματα της εξέλιξης του καπιταλισμού.

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Αν η κορυφη του κτιριου ειναι τα :

    -Εξοδο απο ΕΕ και ΝΑΤΟ
    -Μονομερης διαγραφη του συνολικου χρεους (Χρεος σεν υπαρχει για τον λαο)
    -Κοινωνικοποιηση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και μεσων παραγωγης
    -Λαικη εξουσια με αμεση ανακλητοτητα των αντιπροσωπων

    ….τοτε ενταξει ,το πολυ πολυ να ανεβουμε σαν λαος κανα δυο σκαλοπατια (ή να παμε και στο υπογειο),δλδ να μας «φορεσουν» την ελεγχομενη δραχμουλα (η το ευρωΒ) τους εντος ΕΕ, να μας κανουν κανενα «λογιστικο ελεγχο» ,αφηνοντας μας το μεγαλυτερο μερος του χρεους, καμμια αναθεωρηση συνταγματος (για τα αλλα δυο δεν συζηταμε βεβαια)

    Κορυφη για το ΚΚΕ ειναι ο Σοσιαλισμος ! Αυτα τα 4 δεν ειναι ουτε καν το πρωτο σκαλι ,απλα ειναι το δραστικοτερο φαρμακο στο λαικο τελμα που μας εχουν ριξει !

    Το ΠΑΜΕ δεν εχει καμμια δυναμη σ αυτα που αναφερεις ,ουτε στο Δημοσιο ,ουτε σε ΟΤΕ και (προ παντων-εκει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ) κλητηρες της Βουλης …to ΠΑΜΕ ειναι στα εργοστασια της ΦΑΓΕ, τη ΜΕΒΓΑΛ,την ΑΓΝΟ,την ΛΟΥΚΙΣΣΑ ,τις Χαλυβουργιες κλπ εκει που προσπαθουν να περασουν στην πραξη οι εργοδοτες τον εργασιακο Μεσαιωνα ,επισης ειναι στις γειτονιες που κοβουν ρευματα και νερα και αυριο θα παιρνουν σπιτια .Μπειτε στο πορταλ του 902.gr και θα δειτε που ειναι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

    «Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι πολεμάς τον καπιταλισμό ενώ έχεις υιοθετήσει τμήματα της πολιτικής και της επιχειρηματολογίας του πχ διεθνοποίηση – παγκοσμοιοποίηση»
    Διεθνοποιηση ειναι αλλο και αλλο Διεθνισμος .Ο Προλεταριακος Διεθνισμος ειναι η αλληλεγγυη που εκφραζανε οι εργατες απ ολη την Ευρωπη στους Χαλυβουργους επι 9 μηνες ,οταν τα εργοδοτικα σκουληκια της ΓΣΕΕ ,των ΕΚ και των αλλων πρωτοβαθμιων Ελληνικων σωματειων τους ειχαν χεσμενους !!!! Ο Διεθνισμος των εργαζομενων οπου Γης ειναι η Ενωμενη Δυναμη εναντια στο Κεφαλαιο των «Παγκοσμιοποιητων».Και ιδιαιτερα σε ευρωπαικο επιπεδο !
    Οσο για την «παγκοσμιοποιηση » …τα 4 μετρα παραπανω την ευνοουν ….ή αντιθετα ευνοουν μια ανεξαρτητη εθνικη και φιλολαικη πολιτικη ;;;

   • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

    Αυτά που ανέφερες δεν είναι η κορυφή εκτός κι αν θέλεις να παραμείνεις μπανανία για άλλα 400 χρόνια και εξαρτώμενο κράτος, δορυφόρος ισχυρών. Έχει μάλιστα άμεση συνάφεια με την ερώτησή σου στο τέλος που ως απάντηση θα σε ρωτήσω κάτι. Είναι ή δεν είναι πρακτική των ισχυρών η σαλαμοποίηση κρατών ώστε να δημιουργούνται μικρότερα κράτη που να τα ελέγχουν ;

    Καλώς ή κακώς κράτη με ανίσχυρες οικονομίες είτε μπαίνουν στο περιθώριο, είτε γίνονται προτεκτοράτα (εμφανώς ή μη)

    Σαν ιδανική θεώρηση θα με βρείς σύμφωνο. Είναι όμως στην σφαίρα του εφικτού, χωρίς μαγικό ραβδάκι που θα αλλάξει τον κόσμο σε μια νύχτα ;

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Αντιπαρέρχομαι τα άλλα που ανέφερες γιατί πιστεύω οι απαντήσεις εμπεριέχονται στο προηγούμενο σχόλιο αλλά να σου θυμίσω ότι το έργο της «φιλολαικη πολιτικης», με δανεικά κόλυβα, είδαμε σε ποιανού την κηδεία παίχτηκε, μόνο που το είδαμε μεταχρονολογημένα.

 2. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Το ξερω οτι σε βρισκω συμφωνο ,οπως και ΠΟΛΥ κοσμο που σκεφτεται ….ομως αμεσως μπαινει καπακι το «εφικτο» (αληθεια αυτη τη λεξη ΠΟΙΟΣ την εφερε και μας την εβαλε στο στομα;;) .Η σαλαμοποιηση κρατων ειναι η πρακτικη τους ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ …υπαρχουν παραδειγματα παγκοσμιως (ιδιαιτερα στην Λατινικη Αμερικη) που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ πλεον .!
  Σ οτι αφορα την αυτοδυναμη αναπτυξη της χωρας ,την δεδομενη αυταρκεια της σε προιοντα ,πλουτο και τεχνογνωσια το θεωρω απιθανο να το συζηταμε καν οι Ελληνες …οταν εχει σπασει απο το 50 η «θεωρεια» της «ψωροκωσταινας» στην ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ χωρα του κοσμου !….και οταν καποιοι προσπαθησαν να γελασουν με ….τα πετρελαια του …Τσαβες και του Ιραν (τα οποια θα επαιρνες βεβαια στη μιση διεθνη τιμη ) μεχρι να βγαλεις δικα σου .Το αν θα σε ΑΦΗΣΟΥΝ ;;;; ……ευτυχως σε τετοιες Επαναστασεις ακολουθουν και αλλοι λαοι απο κοντα κι αν οχι δινουν την αρωγη και την στηριξη τους ,εστω στους δρομους των χωρων τους κανοντας τους να τρεμουν κι εκει .Η Κουβα παρολο το εμπαργκο των ΗΠΑ εχει ηδη διακρατικες σχεσεις και με Ισπανια και με Γαλλια ,Καναδα και αλλους .(Μην μου πεις οτι την εχουμε προτυπο γιατι αφ ενος ειναι φτωχη χωρα σε σχεση με εμας και αφ ετερου ο σοσιαλισμος προσαρμοζεται σαν γαντι σεκαθε λαο αναλογα με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα του …..το βασικο στοιχειο του ειναι τουτο :Κοινωνικοποιηση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και μεσων παραγωγης ,ο πλουτος να διαχειριζεται απο τον λαο και προς οφελος της κοινωνιας)

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Ένα και μόνο που έγραψες δείχνει το πως αντιλαμβάνεσαι σε ποιό κράτος θα ήθελες να ζεις : «…στην ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ χωρα του κοσμου…». Ενδεχομένως είσαι θιασώτης του «λεφτά υπάρχουν» και του «Τσοβόλα δώστα όλα» αλλά ακόμα δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

   Εγώ έχω μάθει να πορεύομαι με ότι έχει η τσέπη μου κι όχι με ότι ΘΑ έχω στην πλουσιώτερη χώρα σε καφενεία ιδεών. Αυτά μας έφτασαν εδώ.

   Αν και στην Ελλάδα η εφαρμογή της κοινωνικοποίησης μέσων παραγωγής απέτυχε οικτρά (πχ αγροτικοί συνεταιρισμοί κά.) δεν είμαι κάθετα αρνητικός αλλά πολύ επιφυλακτικός. Απ τα λίγα που γνωρίζω όμως και στη διεθνή σκηνή τα πετυχημένα παραδείγματα που υπάρχουν είναι κυρίως σε μικρές κοινότητες.

   Για να κλείσω, με ρώτησες τη διαφορά του εφικτού απ το επιθυμητό. Αντί άλλης απάντησης θα σε παραπέμψω στις έρευνες για το πόσα παιδάκια σκοτώθηκαν θεωρώντας ότι ήσαν Μπάτμαν και μπορούσαν να πετάξουν.

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    To «πλουσιωτερη χωρα του κοσμου » δεν εχει να κανει μονο με τι ΘΑ μπορουσες ειχες αν…..αλλα κυριως με αυτο που ΕΙΧΕΣ (εστω και με αυτο το σαθρο πολιτικο προσωπικο ως τωρα,με αυτο το παρασιτικο εγχωριο κεφαλαιο ,με αυτη την «διαχειρηση» και το πλιατσικο ) στο προσφατο παρελθον (πριν την ΕΟΚ δλδ και την ΕΕ) .Καμμια χωρα του κοσμου δεν εχει ταυτοχρονα τοσο ορυκτο πλουτο ,τετοια πληθωρα ειδικου και ειδικευμενου προσωπικου ,τετοια ναυτιλια ,κλωστουφαντουργια ,τουρισμο ,τεχνογνωσια και τεχνολογια ! Οσο ολα αυτα διαχειριζονται απο Ιδιωτες και μονοπωλια θα παραμενουμε σε επιπεδα πλιατσικου .Το τι χωρα εισαι το εχουν αποδειξει οι κομμουνιστες Μπατσης και Μπελογιαννης απο τη 10ετια του 50 ,αλλα και αστοι οπως ο καθ.Αγγελοπουλος κ.α.
    Καλο ειναι να μετρας και να βασιζεσαι σε οτι εχει μεσα η τσεπη σου ,αλλα οταν εισαι πανω σε ενα θησαυρο του Μιδα ,τον οποιο «καποιοι » στον εχουν καλυψει με τονους κοπρια ,….μαλλον φτυαρι χρειαζεσαι ….
    Κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης σημαινει μια συνθετη διαδικασια ,οπου ΟΛΗ η κοινωνια ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ και καθοριζει ΠΟΙΑ και ΠΟΣΑ αγαθα χρειαζεται για την αυταρκεια ,αλλα και την αναπτυξη της ,και οι εργαζομενοι σ αυτα συμμετεχουν και υλοποιουν το προγραμμα διαχειριζομενοι οι ιδιοι τα μεσα που εργαζονται .Οι αγροτικοι συνεταιρισμοι ηταν ενα κομματικο φεουδο μιας χουφτας (ουτε καν ολων των αγροτων που ηταν γραμμενοι) πλιατσικολογων που ετρωγαν δανεια και μοιραζαν ψηφαλακια θαβοντας κατ εντολη της ΕΕ (ποσοστωσεις ,καθορισμος του τι θα παραγεις κλπ) τα προιοντα τους …Ατυχες παραδειγμα «κοινωνικοποιησης» και μαλλον διαστρεβλωση της εννοιας .
    Το πετυχημενο παραδειγμα στην κατευθυνση (κι οχι επι της ουσιας) της κοινωνικοποιησης μεσων παραγωγης σε επιπεδο κρατων το εχουμε γνωρισει στον 20ο αι.Παρολα τα λαθη και τις στρεβλωσεις ηταν ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ αλλα κι εδω ……προς το παρον εχουν ριξει καμποση κοπρια

 3. Ο/Η konstantinosomegas λέει:

  θελω να συμπληρωσω στην ωραια αναλυση του αρθρογραφου..
  σημερα στον κοσμο δεν υπαρχει δεξια κ αριστερα.. αυτα ειναι για αφελεις…. αυτο που υπαρχει ειναι δεξιοι καπιταλιστες κ αριστεροι καπιταλιστες
  οτιδηποτε εξω απο τον καπιταλισμο ειναι φουμαρα κ θεωρητικολογιες
  οι αυτοαποκαλουμενοι αριστεροι κοροιδευουν τον κοσμο
  το οτι σημερα ζουμε μεσα σε ενα παγκοσμιοποιημενο περιβαλλον δεν ειναι απαραιτητα κακο.. ο ανταγωνισμος ειναι στη φυση του ανθρωπου
  διαφωνω ομως στο οτι ανταγωνισμος σημαινει κινεζοποιηση… αυτο ειναι λαθος μας.
  ο ανταγωνισμος προαγει.. δεν υποβιβαζει .. καπου λοιπον κατι κανουμε λαθος
  κ το λαθος αυτο ειναι οτι η παγκοσμιοποιηση οπως επιχειρηθηκε, εδωσε εμφαση στον οικονομικο τομεα κ παραμελησε τον παραγοντα ανθρωπο …. κατι αναλογο που επιχειρει τωρα η μερκελ στην ευρωπη δηλαδη..
  ομως ξερουν πολυ καλα ολοι αυτοι που παιρνουν αποφασεις οτι ο παραγων ανθρωπος ειναι ο ρυθμιστης… ειναι ο παραγωγος, ο εργατης ο καταναλωτης
  μειωνοντας μισθους, μειωνεται η καταναλωση κ αυτο ειναι κατι που δεν χαροποιει κανεναν
  δεν βγαζει πουθενα το να παραγει ο κινεζος φτηνα αλλα ο δυτικος να μην εχει λεφτα να το αγορασει αφου εχασε τη δουλεια του
  επομενως το θεμα του ανταγωνισμου κ της παγκοσμιοποιησης ειμαι σιγουρος οτι θα τεθει ξανα κ θα υπαρξουν αλλαγες σε παγκοσμιο επιπεδο γιατι βαδιζουμε σε λαθος πορεια κ αδιεξοδο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s