Αντώνης Σαμαράς: «Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει»…


Σαμαρας

Σ.απ.γαλ.: σωωωώπα,εεεεέλα…. μάθαμε και Ηράκλειτο ?

Ολόκληρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται! Αργά χθες το βράδυ έκλεισε η συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων. Κι άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισεκατομμυρίων…

Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα.

Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα, η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%.

Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια…

Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο δηλαδή, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό δεν το δέχονταν καν για συζήτηση. Τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη…

Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά.

Ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Και ο στόχος της ανακούφισης των ασθενέστερων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Και μάλιστα με έμφαση στην ανεργία των νέων…

Τέλος, προβλέπεται η απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014. Από τους οποίους, 4 χιλιάδες ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός – ένας προς ένα – νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.

Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό… «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους! Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου! Και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους! Πράγμα που θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση! Να σημειώσω ακόμα ότι αυτή τη φορά – και για πρώτη φορά – το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Η έκθεση της Τρόικας επισημαίνει ρητά, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος. Κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.

Επιταχύνεται ακόμα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια… Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της…

Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται… Πριν λίγους μήνες, σας θυμίζω, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ’ ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία! Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε … Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα: Πετύχαμε την πρώτη μικρή ανακούφιση κι ανοίξαμε το δρόμο για να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις στο μέλλον

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτόν τον στόχο, το να πετύχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, μέχρι στιγμής τον επιτυγχάνουμε … Ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλη την Ευρώπη.

Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους. Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων.

Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.

Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας.

Ήδη η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται. Μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις! Και φέτος η βελτίωση αυτή επιταχύνεται. Ενώ και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη… Δεν σας λέω – κάθε άλλο – ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους.

Ενώ πέρα από τη ρευστότητα που τον επόμενο μήνα αποκαθίσταται, από τον Ιούνιο προβλέπονται εισπράξεις ρεκόρ από τον τουρισμό μας… Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή! Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της.

Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει…

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1906256&nt=103&utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter

Και δημοσιεύω αντί περαιτέρω προσωπικού σχολίου και μπινελικίου, το πολύ καλό και εύστοχο σχόλιο του Θάνου Οικονομόπουλου, μίας παλιάς καραβάνας στην Ελληνική Δημοσιογραφία.Ηταν τραγικός και κωμικός ο λόγος…

Που του έγραψαν…και αυτοί που τον έγραψαν, ακόμα περισσότερο.

Σε ποια χώρα ζείτε κ. Σαμαρά;

Τα διαγγέλματα προς τον λαό, ιστορικά ήταν συνήθως συνδεδεμένα με στιγμές αγωνίας, κινδύνου,ανάγκης εθνικής συσπείρωσης της κοινωνίας για ν’ αντιμετωπισθούν επερχόμενες θύελλες κι’ αντάρες. Γι’ αυτό και το σχεδόν μόνιμο «κλείσιμό» τους ήταν το… εθνικοπατριωτικό «Ζήτω το Έθνος, Ζήτω ο Λαός!» Τα τελευταία χρόνια, συνηθίσαμε να βλέπουμε τους ηγέτες μας …διαγγέλλοντες συχνά πυκνά και σε λιγότερο δραματικές συγκυρίες. Ένα Eurogroup, ας πούμε, που εξελίχθηκε λιγότερο…κακά απ’ όσο περιμέναμε, η συμφωνία για ένα…δεύτερο η τρίτο στη σειρά μνημόνιο (ποιος θυμάται ότι κανονικά έπρεπε πέρσι να ‘χει λήξει το…πρώτο!), η τελική έγκριση για την πληρωμή ενός τμήματος της «δόσης» μας , ενώ είχαμε πανηγυρίσει με προηγηθέν διάγγελμα την εφ’ άπαξ και εις ολόκληρον καταβολή της…

Το τελευταίο (μεσημεριάτικο, μάλιστα…) διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, αν κατάλαβα καλά, έγινε για να εορτασθεί η αποχώρηση της Τρόικα από την Αθήνα, που πάει να πει γλυτώσαμε το αδιέξοδο-άντε μέχρι τον Ιούνιο. Και ήταν διατυπωμένο με φόρμα… «αισιόδοξου ρεαλισμού», ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός. Ήθελε ο πρωθυπουργός να κάνει μια ένεση αισιοδοξίας στην κοινωνία. Που το έχει ανάγκη, εδώ που τα λέμε, με τους ανέργους να ξεπερνάνε τα 1,3 εκατομμύρια,με την ύφεση να φθάνει σωρευτικά στο 25%, με τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις να μην φθάνουν πλέον για την καταβολή των αυξημένων σ’ όλα τα επίπεδα φόρων (επί παντός κινητού και ακινήτου!) και την καθημερινή επιβίωση, για πολύ μεγάλο τμήμα της. Και να’ χει κι’ από πάνω τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα τρομολαγνικά «δελτία των 8», να την …αποτελειώνουν ψυχολογικά με καθημερινές προβλέψεις πώς το δράμα που βιώνουμε τώρα, θα είναι παράδεισος μπροστά στην κόλαση που επέρχεται!

Μας είπε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς πως «πετυχαίνουμε τους στόχους μας και αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής». Αλλά, ενώ «πετυχαίνουμε τους στόχους μας», παραδέχθηκε εν τούτοις πώς εξακολουθεί να καταγράφεται… δημοσιονομικό κενό (που δεν δικαιολογείται, αφού πετυχαίνουμε τους στόχους μας), το οποίο όμως «θα καλυφθεί χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα». Για το πως θα επιτευχθεί αυτό το θαύμα, δεν θέλησε να μας σκοτίσει το μυαλό με «λεπτομέρειες», μας διαβεβαίωσε όμως πως η χώρα «δεν θα εξαρτάται σε λίγο καιρό από το μνημόνιο…», τονίζοντας ότι «η ψυχολογία στην Ελλάδα έχει αρχίσει ν’ αλλάζει».

Πάμε καλά, λοιπόν, αν και ο πρωθυπουργός φρόντισε (στο πλαίσιο του ρεαλισμού που προαναφέραμε…) να επισημάνει πώς «δεν λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν…». Που αν επιχειρήσει να το αποκωδικοποιήσει κανείς, σημαίνει ότι η κυβέρνηση,κανονικά πρέπει να έχει εκπονήσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και πολιτικών για ν’ αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα, έχει καταστρώσει στοχοχρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει κατ’ ανάγκη επώδυνα μέτρα αλλά με προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας, φροντίζει να ενημερώνει με ειλικρίνεια την κοινωνία για τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά της για να ενεργοποιήσει την υπομονή, τις αντοχές της σε θυσίες, την συμβολή της στην σκληρή δουλειά πού πρέπει να γίνει. Έχει τέτοιο σχέδιο;

Γιατί, το μόνο συγκεκριμένο που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ,είναι ότι στο επίμαχο ζήτημα των ημερών, τις (με κάθε τρόπο και αιτιολογία) απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεσμεύεται προσωπικά πως «για κάθε νέα αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου, θα υπάρχει μια… νέα πρόσληψη»! Εδώ η Τρόικα επιμένει και φροντίζει να το διατυμπανίζει πώς μέχρι το τέλος του ’14 θα πρέπει να έχουν φύγει περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, και ο Σαμαράς ( η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ένα τρόπο ν’ απολυθούν ή έστω να πάψουν να πληρώνονται οι καταδικασμένοι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί!) διαβεβαιώνει πώς για κάθε έναν που θ’ αποχωρεί, θα προσλαμβάνεται ένας νέος. Κι’ εκείνη η συμπεφωνημένη δέσμευση «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις», τι έγινε;

Πάμε στο άγνωστο, με βάρκα… την εμμονή στον παλαιοκομματισμό! Από το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν!» στο μετεκλογικό (η μήπως σε κάποιο βάθος χρόνου πάλι… προεκλογικό;) «προσλήψεις στο δημόσιο», το all times classic του νεοέλληνα! Θα μπορούσε ν’ ακουγόταν λογικό,αν έστω είχε προηγηθεί μια πλήρης μελέτη και σχεδιασμός για το τι δημόσια διοίκηση θέλουμε, πόσοι και ποιών προσόντων δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται για να την κάνουν λειτουργική και αποδοτική, θα απομακρυνθούν τόσοι, και στη θέση τους θα προσληφθούν τόσοι. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προϋπέθετε σοβαρή και ικανή κυβέρνηση, αποφασισμένη πάση θυσία να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς και τις δομές του μαραγκιασμένου κράτους μας, ν’ αναδιατάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ,να ιεραρχήσει αναπτυξιακούς στόχους με βάθος ορίζοντα και να μεθοδεύει την επίτευξή τους… Γι’ αυτό και δεν έχει γίνει!

Με… προσλήψεις στο δημόσιο (αφήστε κ. Σαμαρά, να τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ!), κλειστά, επειδή δεν τολμά κανείς ν’ ανοίξει, επαγγέλματα και πανηγυρισμούς ότι άρχισε η ανάπτυξη επειδή ξαναμπήκαν μπουλντόζες στα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων (προσωρινή χρήσιμη, ανακουφιστική ένεση είναι κ. Χατζηδάκη, στέρεη μακροπρόθεσμη παραγωγική ανάπτυξη, δεν είναι η… άσφαλτος!) δεν «αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής» κ. πρωθυπουργέ. Δεν μπορεί να μην το ξέρετε. Σε τούτη την χώρα δεν ζείτε; Κάντε κάτι, λοιπόν…

http://www.iefimerida.gr/blog-content/100566/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%BA-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s