Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ.Βρετανίας


images
Του Alan Hughes
Απόδοση στα Ελληνικά Ελένη Τομπέα
Υπάρχει πολύ μεγάλη αγανάκτηση, προφανώς, για την ιδιωτικοποίηση της εθνικής υπηρεσίας υγείας (NHS) στη Βρετανία, αλλά είναι η ίδια παλιά ιστορία, επειδή είναι οι ίδιοι που φαίνεται να ενεργούν, να γνωρίζουν και να είναι έτοιμοι να οργανώσουν αγώνα κάτα της ιδιωτικοποίησης, οι φλύαρες τάξεις των αναγνωστών της εφημερίδας Guardian.
Αλλά πού είναι οι μαζικές  διαμαρτυρίες; Πού είναι η οργή; Η πλειοψηφία δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει, ή έτσι φαίνεται-που οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού των συντηρητικών και του Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, για τη διάδοση πληροφοριών σε όρους λαϊκούς που μπορεί ο κόσμος να καταλάβει αλλά και στην ελλειπή κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης-το BBC ειδικότερα.
Αλλά οφείλεται επίσης και κυρίως, στην αμάθεια και στην απάθεια των ανθρώπων. Η εργατική τάξη είναι απασχολημένη με το να ψωνίζει, να καταναλώνει αλκοόλ, και να παρακολουθεί reality προγράμματα στην τηλεόραση «ακολουθώντας» τα γελοία καμώματα των διασημοτήτων. Ενώ η μεσαία τάξη είναι απορροφημένη στην τιμή του Chardonnay, στις διακοπές στην Προβηγκία και στο κόστος της διατήρησης ένα δεύτερου σπιτιού.
Παράλληλα, σύντομα θα είναι πολύ αργά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μένει ορθάνοιχτο για την εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων αποκομίζοντας κέρδη από τη δυστυχία, τον πόνο και την ασθένεια. Από την 1η Απριλίου 2013, η κυβέρνηση συνασπισμού, με καμία εντολή και με καμία κοινοβουλευτική συζήτηση ή περαιτέρω εξέταση, θα περάσει νομοθεσία που επιτρέπει σε ομοίους της Virgin και  Circle να αγοράσουν μεγάλα κομμάτια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και αυτή η χώρα δεν θα έχει πλέον μια υπηρεσία υγείας που θα είναι δωρεάν στο σημείο της ανάγκης, θα παρέχεται δημόσια και θα είναι διαθέσιμη σε όλους.
Πολιτικός του Εργατικού κόμματος και αρχιτέκτονας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας, ο Aneurin Bevan, είπε σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας: «θα επιβιώσει, εφόσον υπάρχει η λαϊκή αριστερά που πιστεύει στον αγώνα για το Εθνικό Σύστημα της Υγείας .»
Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να κάνει ο Bevan με ότι συμβαίνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι νιώθω ντροπή. Όπως θα έπρεπε να νιώθουμε όλοι.

Πηγή http://socialpolicy.gr/2013/03/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%86%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%b8%ce%bd.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s